URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2021, 13:25

Răscoală a primarilor UDMR Bihor contra lui Bolojan: Nu vor Regulament pentru întreținerea drumurilor și șanțurilor, motivând că le încalcă autonomia locală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toţi cei 21 de primari ai UDMR Bihor, plus un consilier judeţean al aceluiaşi partid, au înregistrat la Consiliul Judeţean o plângere prealabilă, cerând revocarea Hotărârii Consiliului Judeţean privind Regulamentul de întreţinere a drumurilor din judeţ adoptat la finele anului trecut la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean. Edilii afirmă, la fel cum spune preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, că Regulamentul le încalcă autonomia locală.

Plângerea prealabilă prin care cei 21 de primari cer revocarea HCJ nr. 241/2020 privind Regulamentul pentru întreţinerea pe timp de primăvară-toamnă şi gospodărirea drumurilor publice din judeţul Bihor, a fost înregistrată la CJ miercuri, 3 februarie, fiind un act premergător obligatoriu de efectuat înainte ca autorii să se adreseze instanţei pentru a cere revocarea Hotărârii. Ea este semnată de primarii din Salonta, Săcueni, Valea lui Mihai, Abrămuţ, Biharia, Borş, Buduslău, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Lugaşu de Jos, Paleu, Roşiori, Sălacea, Sălard, Sâniob, Şimian, Tarcea, Tămăşeu, Tăuteu şi Viişoara, plus consilierul judeţean Boda Gergely Zoltan.

Trei probleme

Potrivit semnatarilor, Hotărârea prin care Consiliul Judeţean Bihor a instituit un regulament pentru întreţinerea marginilor drumurilor, care printre altele obligă primarii să scoată la muncă beneficiarii ajutoarelor sociale sub sancţiunea amendării lor, încalcă trei acte normative.

Concret, ar fi vorba despre Codul Administrativ, potrivit căruia "raporturile dintre administraţiile publice locale din comune, oraşe şi municipii şi autorităţile administraţiei publice de la nivel judeţean se bazează pe principiul autonomiei locale, legalităţii, solidarităţii, egalităţii de tratament şi responsabilităţii", între acestea neexistând raporturi de subordonare, ci raporturi de colaborare".

De asemenea, semnatarii plângerii arată că potrivit Codului Administrativ "autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiilor publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor".

Pe de altă parte, cei 21 de primari UDMR susţin că HCJ 241/2020 încalcă şi OUG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor, conform acesteia consiliile judeţene fiind "obligate să acorde asistenţă tehnică, sprijin şi îndrumare autorităţilor administraţiilor publice locale pentru construirea, întreţinerea, repararea şi modernizarea drumurilor comunale, străzilor şi trotuarelor, şanţurilor şi podeţelor", CJ-urile având de asemenea "obligaţia de a executa lucrări pentru modernizarea şi întreţinerea drumurilor".

În fine, în opinia primarilor UDMR, HCJ încalcă şi Legea 24/2000, care stipulează că "actele normative trebuie redactate într-un limbaj şi stil juridic specific normativ, sobru, clar şi precis, care să excludă orice echivoc".

Ce vor primarii UDMR

Concret, cei 22 semnatari cer anularea unor prevederi ale HCJ 241/2020, şi anume a celei care stabileşte că "pentru drumurile de interes local administrarea este asigurată de consiliile locale", a celei privind obligaţia primăriilor de a asigura "activitatea de întreţinere a şanţurilor, plantaţiilor, zonelor verzi şi trotuarelor aflate în intravilanul localităţilor", precum şi a celei conform căreia în cazul în care primăriile nu asigură întreţinerea marginilor drumurilor primarii să poată fi amendaţi.

Până în prezent, conducerea Consiliului Judeţean Bihor nu a formulat un punct de vedere cu privire la plângerea prealabilă a aleşilor UDMR, aceasta fiind în analiza juriştilor instituţiei. Oricare ar fi concluzia juriştilor, însuşirea sau respingerea plângerii prealabile de către CJ aparţine consilierilor judeţeni, care vor trebui să se pronunţe prin vot la următoarea reuniune ordinară.

Contra autonomiei

HCJ 241/2020 a fost criticată la începutul anului de preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, la fel precum cele pentru reorganizarea Consiliului Judeţean şi instituţiilor subordonate acestuia. Szabo afirma într-o conferinţă de presă susţinută pe 7 ianuarie că este "curios" dacă prefectul Dumitru Ţiplea o va ataca în instanţă, ceea ce ar fi atras automat suspendarea aplicării ei.

Prin această Hotărâre, Consiliul Judeţean a adoptat un Regulament potrivit căruia întreţinerea platformei drumurilor asfaltate (naţionale, judeţene, orăşeneşti şi comunale) urma să fie asigurată în intravilanul localităţilor de către primării, care să asigure tunderea vegetaţiei de pe margini de trei ori pe an, folosind inclusiv munca beneficiarilor de ajutoare sociale.

În cazul nerespectării acestei obligaţii, primarii localităţilor ar urma să fie sancţionaţi cu amenzi între 2.000 şi 5.000 lei, conform OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, în timp ce administratorii drumurilor urmau să fie amendaţi în baza OG 43/1997 şi OUG 195/2005, dar şi a Legii 227/2018 privind combaterea ambroziei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
!?
subiect sensibil si manipulat, nu faramiteaza nimeni tara, doar se vrea respectarea legilor, colaborarea intre autoritati, nicidecum prepotenta. "raporturile dintre administraţiile publice locale din comune, oraşe şi municipii şi autorităţile administraţiei publice de la nivel judeţean se bazează pe principiul autonomiei locale, legalităţii, solidarităţii, egalităţii de tratament şi responsabilităţii", între acestea neexistând raporturi de subordonare, ci raporturi de colaborare". exista o lege, un cod administrativ, ce trebuie respectat, restul populisme ieftine.
Postat 07 Februarie 2021, 09:26 de User anonimizat
Autonomie
... Adica autoritatile statului roman (sau ramasitele acestuia) nu mai pot lua decizii fara sa ceara voie unor anumite etnii??!! Pai in ce tara normala de pe planeta, un vice-prim-ministru pledeaza pentru ideea de autonomie a unor zone??!! In Romania se poate pentru ca NU E NORMALA!!!
Postat 06 Februarie 2021, 11:54 de AnaConda
Szandu1200
Nu mai stii cum sa mai minti. Asistatii si primarii sa-si faca treaba. Tocmai din cauza asta vrea CJ sa reglementeze aceasta treaba. Restul maghiarimii voteaza oricum in marea lor majoriate cu udemeristii. Din cauza asta udemeristii cred ca sunt in situatia de win-win (castiga atat ei cat si votantii lor). Asa cred ei, de parca ei si votantii lor nu ar trai tot aici. Perdanti sunt in schimb ordinea, curatenia, gradul de civilizatie.
Postat 05 Februarie 2021, 22:22 de B90
CrisDumi
Acei idioti de primari pot fi amendati, pot fi ei amendati, nu comunitatea, desteapta ce esti sau este :::)))
Postat 05 Februarie 2021, 21:55 de Sandu2100
B 90=1011010=234=ALCOOR=1234
Pe primarii din articol, ii aleg asistatii, in general
Postat 05 Februarie 2021, 21:53 de Sandu2100
2 lei
dl Bolojan a gresit cand a zis ca vrea drumuri curate ca-n Polonia. daca spunea ca vrea drumuri ca la unguri, primarii udmristi nu s-ar fi ofticat si s-ar fi apucat de treaba. de fapt e gargara de 2 lei!
Postat 05 Februarie 2021, 21:42 de roger
Baba bocitoare
Atotștiutorul prefera mizeria și vede numa conflicte, vainicul reprezentant(ă) al lui șosoacă și compania care spun una și fac exact opusul, cu șosoacă și Simion vom reforma România 100%,apoi etnici vor răzbunare după ce a picat deal - ul cu vicele apoi și cu prefectul rămânând cu buza umflată , etnici cauta nodul în papura,numa sa facă circ gratis, apoi un prost găsește întotdeauna unul și mai prost care să-l laude, lăsa-ții pe putori sa stea liniștiți pe bani nostri și lăsați și mizeria acolo apoi plângeți-vă că vreți o tara ca afara.
Postat 05 Februarie 2021, 20:08 de sss
!?
paradoxal, ce sa vezi, hotararea incalca codul administrativ. nu-i o noutate pentru abuzurile acestui providential, care face si desface, calcand legea in picioare atat la municipiu cat si la judet. metehnele de mic dictator nu-i dau pace, inutila inflacararea vasnicilor lui sustinatori.
Postat 05 Februarie 2021, 18:14 de User anonimizat
crisdumi
Ma, nenorocitule, ce conflict ti-ar place sa vezi ? Concret, e mai bine cu mizerii in sant si pe marginea drumului, sau e mai buna ordinea si curatenia ? Primarii care nu isi fac datoria trebuie responzsabilizati. In fond si la urma urmei e vorba de bani publici. Bani platiti din taxele si impozitele oamenilor. Da, primarii, indiferent de culoarea politica, trebuie amendati daca nu-si fac treaba.
Postat 05 Februarie 2021, 17:50 de B90
Legal au dreptate edilii maghiari ...
... în schimb, Bolojan are dreptate când e vorba de bunele intenții administrativ-organizatorice !?! Edilii maghiari nu pot fi amendați, doar pentru că i-a trăznit asta unuia cu idei puține și fixe ... iar acesta din urmă trăiește din nostalgiile de pionier și UTC-ist și nu se va lăsa !?! Finalul "conflictului" inter-etnic va fi interesant și o să-mi placă foarte mult ... pentru că o să-și "rupă gâtul" și unii și alții !?!
Postat 05 Februarie 2021, 17:35 de CrisDumi
Szandu1200
Nu mai stii nici tu ce, si cum sa mai minti.
Postat 05 Februarie 2021, 16:54 de B90
Szandu1200
Si pe primari cine ii aleg ? Iar umbli cu tampenii. Tot timpul umbli cu tampenii.
Postat 05 Februarie 2021, 16:53 de B90
Nu vor primarii respectivi
Dar cetatenii vor, respectivii primari au niste interese sociale
Postat 05 Februarie 2021, 16:43 de Sandu2100
Ce nesimtiti
Fa treaba daca ai cu cine. Parca ei nu ar trai tot aici. Niste nenorociti care fac orice ca sa bage bete-n roate, ca sa incurce lucrurile.
Postat 05 Februarie 2021, 16:35 de B90
Interese aiurea
Odon isi asmute primarii maghiari impotriva CJ pentru ca are nevoie sa se mențină si sa se remarce cu ceva in fata maghiarilor din judet si pentru ca vrea sa plătească niste polițe lui Bolojan. Primarii maghiari nu au nimic împotriva acestei actiuni pentru ca altfel nu mai pupa functiile deținute la urmatoarele alegeri si uite asa. Nu cred ca-s singurul care a vazut asistatii sociali maghiari, de la Artand catre vest, lucrand la întreținerea drumurilor, a șanțurilor sau a spatiilor verzi. Deci acolo sa se faca dar aici ba pentru ca se încalcă niste drepturi. In spiritul autonomiei locale, pana in ziua de azi, primarii de mai sus n-am auzit sa faca lucruri memorabile pentru localitatile lor. Ce stiu eu totusi, este drumul extravilan dintre Rosiori si Vaida, asfaltat recent, ingust cat sa treaca o masina, dar care este iluminat toate noptile chit ca nu trec decat 2-3 masini pe zi, mai ceva decat in vatra satelor. Am vazut ca firma care monta stalpii era din Harghita dar nu cred ca ar conta pentru ca banii trebuie cheltuiți. De ce o fi iluminat un drum comunal, în afara localitatilor, nu-mi dau seama. In alta parte a tarii n-am mai vazut astfel de minunatii care toaca banii aiurea/curentul ala cineva il plateste. Doar in Olanda am mai vazut drumuri iluminate in afara localitatilor insa alea sunt autoatrazi.
Postat 05 Februarie 2021, 15:49 de Doru2019
Niste Budapestani
E clar ca aceasta plangere e sustinuta de intentia * de boicot impotriva Romaniei prin orice mijloace posibile. De ce sa arate Bihorul bine in detrimentul muncii unor putori ordinare care pt lenea lor trebuie sa dea doar un vot. Sper sa vada si votantii acestor nemernici pe cine au ales si conditiile in care isi duc viata. Rusine tradatorilor de tara (niste romani care se vad unguri dar pe care ungurii nu dau un ban)
Postat 05 Februarie 2021, 15:13 de mandrucasuntoradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON