UDMR Bihor nu acceptă restructurarea Consiliului Judeţean şi a instituţiilor subordonate acestuia, iniţiată de Ilie Bolojan. Preşedintele executiv al organizaţiei, deputatul Szabó Ödön, a arătat că partidul său se opune modului în care Bolojan a reorganizat instituţiile cu voturile consilierilor liberali, un prim pas fiind deschiderea unui proces la Tribunalul Bihor pentru anularea reorganizării revistelor de cultură Familia şi Várad sub forma unor compartimente în cadrul Bibliotecii Judeţene.
Mai mult, Szabó susţine că pentru umflarea organigramelor CJ şi a instituţiilor subordonate, precum şi pentru existenţa unor structuri paralele în cadrul şi în jurul CJ, singura vină este a PNL, nicidecum a UDMR, formaţiune care şi-a "plantat" clientela în aceste structuri în ultimii patru ani.
Ungurii, "o singură strofă"?
"Ce a spus preşedintele Cseke Attila, că vom ataca în instanţă acest lucru, la finele anului s-a întâmplat. Am solicitat (n.r.- prin acţiunea înregistrată la Tribunal) suspendarea (n.r. – aplicării Hotărârii Consiliului Judeţean), termenul de judecată este 28 ianuarie", a declarat joi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, în prima conferinţă de presă susţinută în acest an.
Szabó afirmă că în chestiunea pierderii personalităţii juridice a revistei Várad "putem vorbi şi despre un tratament discriminatoriu" faţă de comunitatea maghiară din Bihor, adăugând că, de altfel, o ONG din Secuime, Asociaţia Miko Imre (nr - astfel denumită după un politician maghiar de la începutul secolului XX şi condusă de fostul deputat UDMR Benko Erika), s-a adresat deja Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, acuzând presupusa discriminare practicată de Bolojan împotriva maghiarimii bihorene.
"Eu nu pot accepta ce spune dl. Bolojan, că revista de cultură trebuie să fie în funcţie de proporţia etnică, asta înseamnă că ungurii trebuie să scrie poezii cu o singură strofă?", a spus Szabó, cu toate că în Hotărârea CJ Bihor nu există nicio referire la considerente de natură etnică, ci doar de ordin economic şi administrativ, apariţia celor două publicaţii nefiind, de altfel, oprită.
"Identitatea unei comunităţi se formează prin cultură şi prin educaţie, când ataci cultura şi educaţia ataci identitatea unei comunităţi", a mai apăsat şeful UDMR Bihor pedala etnică.
Şah la prefect
Pe de altă parte, în contextul în care partidele aliate la guvernare – PNL, USR-PLUS şi UDMR – scot la "mezat" funcţiile cu reprezentare guvernamentală, inclusiv pe cele de prefecţi, Szabó Ödön pune presiune pe "actualul prefect" Dumitru Ţiplea, provocându-l să atace şi el în instanţă hotărâri ale CJ Bihor, susţinând că nu sunt legale.
"Sunt curios dacă va analiza serios ultimele hotărâri", a spus preşedintele executiv al UDMR, dând două exemple. Una se referă la un "model" după care CJ Bihor recomandă primăriilor să sancţioneze persoanele care depozitează ilegal deşeuri pe domeniul public şi să supraimpoziteze cu 500% persoanele care nu îşi curăţă terenurile de pe marginea drumurilor publice asfaltate, Szabó susţinând că decizia ar fi "similară" uneia a Consiliului Local Oradea prin care asociaţiile de proprietari de la blocuri au fost obligate să asigure întreţinerea în jurul acestora şi care a fost atacată cu succes de fostul prefect Ioan Mihaiu.
O altă HCJ vizează restructurarea aparatului propriu al CJ Bihor, politicianul susţinând că "în reorganizarea Consiliului Judeţean au fost desfiinţate posturi care nu puteau fi desfiinţate", cum ar fi cele ale compartimentului audit, dar şi altele, pe care nu le-a numit. "Sunt curios dacă se va face o analiză corectă şi prefectul va ataca sau nu, dacă va închide ochii pentru că a fost în acelaşi partid (n.r. – cu preşedintele Ilie Bolojan, adică PNL). Încă n-a ieşit din termen, nu pot să spun că a fost răuvoitor", i-a arătat UDMR-istul pisica lui Ţiplea, care pentru atacarea Hotărârilor consiliilor locale şi Consiliului Judeţean are la dispoziţie 6 luni de la adoptarea lor.
În context, amintim că funcţia de prefect este disputată, potrivit surselor politice, atât de către USR Bihor, cât şi de UDMR Bihor, aspect asupra căruia, însă, Szabó Ödön a refuzat să se pronunţe.
Bolojan, critică la propriul partid
Solicitat de BIHOREANUL să-şi exprime poziţia faţă de dezvăluirile lui Ilie Bolojan de după preluarea mandatului de preşedinte al CJ, referitoare la existenţa unor organigrame umflate şi a unor structuri paralele în cadrul instituţiei şi pe lângă aceasta, Szabó Ödön a bagatelizat subiectul, afirmând că acestea ar fi, de fapt, critici pe care liberalul le aduce propriului partid, care a condus CJ Bihor în trecut, fără a menţiona că a făcut-o împreună chiar cu UDMR.
"Eu în ultimii 8 ani nu am mai fost consilier judeţean, dar dacă sunt adevărate aceste lucruri (n.r. – cele prezentate de Bolojan), atunci sunt o critică la propriul partid. Din câte ştiu eu, dl. Pasztor Sandor nu a înfiinţat nicio instituţie nouă, ba a fost singurul care a desfiinţat una, DDIP. De trei mandate, dl. Pasztor este singurul care a desfiinţat o structură", a spus şeful UDMR Bihor, referindu-se la Direcţia de Dezvoltare-Implementare Proiecte, structură condusă de un membru UDMR şi despre care Curtea de Conturi constata că avea un obiect de activitate diferit de ceea ce presupune denumirea, şi anume redirecţionarea fondurilor CJ Bihor către diverse ONG-uri, multe din acestea controlate tot de reprezentanţi ai UDMR, cum este Fundaţia Varadinum.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.