URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Decembrie 2020, 17:39

Planul lui Bolojan pentru curăţenia pe marginea drumurilor, votat de CJ Bihor. Primăriile vor putea supraimpozita proprietarii terenurilor neîngrijite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a adoptat marţi, într-o şedinţă extraordinară desfăşurată online, un regulament pentru întreţinerea drumurilor publice din judeţ, aşa cum a propus preşedintele Ilie Bolojan încă de la începutul lunii noiembrie, astfel că de anul viitor devine obligatorie tunderea de cel puţin trei ori pe an a vegetaţiei de pe marginea şoselelor asfaltate.

Potrivit proiectului supus dezbaterii aleşilor bihorenilor, toţi proprietarii drumurilor publice, indiferent de categoria lor - naţionale, judeţene ori comunale - vor trebui să tundă lăstărişul, buruienile şi boscheţii la sfârşitul lunilor mai, iulie şi septembrie.

Au dat-o cu "autonomia locală"

Încă de la început, şeful grupului UDMR din Consiliu, Borsi Lorant Imre, a anunţat că el şi colegii săi, deşi sunt "de acord cu programul «Pentru un judeţ curat»", se opun viitorului regulament, deoarece acesta ar încălca autonomia locală. "Primăriile nu sunt subordonate Consiliului Judeţean, deci putem discuta numai despre drumurile judeţene. Nu puteţi obliga niciun consiliu local ce să facă cu drumurile lor", a spus UDMR-istul.

Poziţia lui a fost copiată şi de omologul PSD-ist, Felix Cozma, care a declarat că "sunt în asentimentul colegilor de la UDMR că trebuie o autonomie locală", întrebând retoric "ce face Prefectura în situaţia asta", dat fiind că regulamentul instituie obligaţii şi pentru Secţia Drumuri Naţionale Oradea, unul dintre serviciile publice deconcentrate care, formal, îi sunt în subordine prefectului.

Pe de altă parte, însă, Bolojan a replicat că prin regulament CJ Bihor nu îşi subordonează nici primăriile, nici Prefectura, ci instituie "standardizarea" unor proceduri pentru ca marginile drumurilor să fie întreţinute indiferent de proprietari ori de categoria lor.

În final, regulamentul a fost adoptat cu opoziţia celor 6 consilieri UDMR şi abţinerea a 4 dintre consilierii PSD, doi dintre aceştia, Bujor Chirilă şi Florentina Bara, anunţând că sunt de acord cu Bolojan. "Pe mine argumentele domnului Bolojan m-au convins, nu se încalcă nicio autonomie locală", a argumentat Chirilă, colega sa care a intrat în CJ după demisia preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, spunând că "şi eu votez pentru".

Model pentru supraimpozitare

Pe de altă parte, tot în reuniunea online de marţi a fost adoptat şi un proiect pentru instituirea de "modele orientative de acte administrative necesare implementării măsurilor de supraimpozitare a terenurilor neîngrijite cu front la drumurile publice modernizate de către consiliile locale din judeţul Bihor".

Mai simplu spus, CJ Bihor a votat, cu opoziţia celor 6 consilieri PSD prezenţi şi cu sufragiile "pentru" tuturor reprezentanţilor PNL şi ai UDMR, un model-cadru pe care consiliile locale pot să-l adopte ca hotărâri proprii aşa încât proprietarii terenurilor de pe marginea tuturor şoselelor asfaltate să fie supraimpozitaţi cu 500%, la fel ca în Oradea, dacă nu îşi întreţin aceste terenuri.

Conform proiectului, consiliile locale ar urma să adopte asemenea hotărâri începând cu luna ianuarie a anului viitor, iar din ianuarie 2022 supraimpozitarea să fie aplicată efectiv, după ce în cursul lui 2021 proprietarii terenurilor neîngrijite vor fi notificaţi că trebuie să și le întreţină şi nu se vor conforma.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Dacă prioritatea Bihoreanului ar fi jurnalismul ca profesie, nu obediența ca fițuică de partid ...
... ar pune pe site un articol, cu tabelul comparativ al taxelor și impozitelor locale de la 2008 la 2021 inclusiv, adică în perioada "ocupației" liberale de până acum asupra mun. Oradea !?! Surpriza va fi desăvârșită dacă se completează și cu prevederile până în 2024, adică pe un interval total de 16 ani !?! În paralel ar trebui privit tabelul veniturilor oamenilor, de la asistat la bugetar și de la angajat la patron !?! Vizibil s-ar cuantifica astfel scăderea dramatică a calității vieții orădenilor, care câștigă cu 25% mai mult decât în urmă cu 16 ani și vor achita cu 30% mai mult administrației publice centrale, respectiv cu 420% mai mult către cea locală !?! Nu este de neglijat faptul că niște Birta, Florea ori Bolojan ca "minte" a lor perversă ... ar duce chiar la 500% creșterea până în 2024 dacă ar putea !?! Depinde de voi să nu mai poată ... nici ei și nici alți neterminați ca ei.
Postat 30 Decembrie 2020, 15:51 de CrisDumi
RE: Dacă prioritatea Bihoreanului ar fi jurnalismul ca profesie, nu obediența ca fițuică de partid ...
Măi neterminatule, te-ai trezit să vorbești ca prostul la 3 luni după alegerile locale. Nenorociții ăștia de liberali din administrația locală, care au urcat taxele până în tavan, au fost votați masiv de orădeni, de unde concluzia că oamenii nu au o problemă cu nivelul de fiscalitate actual, câtă vreme văd că banii lor sunt puși în operă. Mai puțin șmecheri din ăștia ca tine, speculanți care probabil nu știu cum să-și dosească averile dubioase și deplâng la adăpostul anonimatului „căderea dramatică a calității vieții orădenilor”. La mulți ani... cu executare, haterule!
Postat 30 Decembrie 2020, 18:06 de Florin Ciucas
Mafia de Oradea.
Sa vezi numai ce bani o sa faca nesintitii din politia locala, care lucreaza si pentru firmele si persoanele care presteaza servicii de defrisare/curatenie terenuri.
Postat 30 Decembrie 2020, 12:02 de User anonimizat
Regulament ?
De ce sa nu fie amendati primarii, inclusiv PNL-isti, cu sume pe masurara salariilor mari pt care fac scandal, pt lipsa curateniei pe marginea drumului si a curateniei santurilor ? Primariile dau o gramada de bani ca ajutoare sociale unor indivizi, multi din ei in toata puterea, mancati bine, odihniti bine si de multe ori bauti bine. Indivizi care ar trebui sa presteze munca in folosul comunitatii pt acei bani. Destui primari nu le cer asistatilor sociali sa iasa la munca. De ce ? Ei bine, primarii respectivi folosesc acei bani drept "mita electorala". Ce parere au asistatii sociali despre acel primar ? "E baiat bun", ne da bani si nu deranjeaza cu nimic. Pe el il alegem si data viitoare!
Postat 30 Decembrie 2020, 09:05 de B90
Taranoiul si buruienile ...
Conform balivernelor gogonate servite in campanie, birtinezul bipolar pleca la CJ Bihor "pentru a rezolva problema Aeroportului" , din cauza caruia, vezi-Doamne, Oradea nu se poate dezvolta. Dupa cum se vede, a rezolvat problema Aeroportului in timp record. De tot ! :))))) Stau avioanele la coada in parcarea Dedeman si la Leroy Merlin, ca nu mai au loc pe aeroport.... Ulterior, a tras niste picioare-n gura copiilor orfani, a nenorocit personalul de specialitate din institutiile de cultura, iar in prezent, asistam la capodopera geniului administratiei birtineze : programul lupta cu buruiana de pe marginea drumului ! Bravo bipo, colcaiau buruienile pe marginile drumurilor in DECEMBRIE , iar tu, geniu al administratiei, ne-ai scos din balarii, rezolvand astfel si ultima problema din judet ! Bravo-bravo-bravo !!!
Postat 30 Decembrie 2020, 02:00 de Silver_Cat
Bolovan tot bolovan
Asta bate un pic campii! Drumurile+acostamentul+santul+ inca ceva apartin drumurilor nationale, judetene, comunale. Aceste institutii sunt responsabile de purtarea de grija asupra terenului ce-l au in exploatare. Mai este o problema: cand mergi cu trenu spre Cluj delungul caii ferate sunt adevatrate depozite de moloz si gunoi! Intrebare: cine este responsabil cu gunoiul depozitata acolo? Tot cetatenii din zona?... intr-un fel da caci ei arunca acolo mizeria doar ca nu poti sa-i faci responsabili fara sa ii prinzi in fapt!
Postat 29 Decembrie 2020, 20:38 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON