URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2020, 19:10

Planul lui Bolojan pentru a face Bihorul "unul dintre cele mai curate judeţe din România". Ce reguli va impune 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, a anunţat joi că a elaborat un regulament întreţinerea şi gospodărirea drumurilor publice din Bihor care obligă administratorii şoselelor, deci inclusiv pe instituţia pe care o conduce, să se asigure că acestea sunt curate şi fără bălării. Bolojan a spus că a studiat modelul Ungariei şi va impune reguli asemănătoare în Bihor, pentru a "obţine rezultate asemănătoare".

"O realitate pe care n-o putem nega"

Înainte de a vorbi despre regulament – care va fi publicat spre dezbatere, vineri, 6 noiembrie şi va fi supus aprobării în luna decembrie – noul preşedinte al CJ Bihor a subliniat că un deziderat important al noii administraţii judeţene este acela de a face Bihorul "unul dintre cele mai curate judeţe din România". "Nu putem vorbi de turism, de atractivitate pentru investitori, dacă această minimă condiţie – curăţenia - nu este respectată", a afirmat Ilie Bolojan. 

El a enumerat patru direcţii principale care vor fi urmate pentru obţinerea dezideratului menţionat. "Prima este o chestiune de impact, o observi când treci dintr-o ţară în alta. Este starea drumurilor şi acostamentelor acestora. Dacă acostamentele unor drumuri judeţene sau locale sunt pline de bălării, dacă drumurile sunt invadate de lăstărişul care n-a mai fost scos de ani de zile, impresia asupra gestionării zonei respective nu este foarte bună. Este o realitate pe care nu o putem nega. Se vede mergând spre Marghita, spre orice direcţie. Probabil doar drumurile naţionale înspre Cluj, Satu Mare sau Arad arată ceva mai bine, dar celelalte sunt într-o stare proastă din acest punct de vedere", a spus preşedintele CJ. 

Rafting pe ape curate 

În al doilea rând, el a spus că trebuie abordată problema terenurilor agricole care au un capăt la un drum public și care ar trebui să fie cultivate. "Când te duci pe DN1, înspre Cluj Napoca, vezi panouri cu "vând teren", dar este plin de bălării, vă daţi seama ce impresie se formează...", a argumentat Bolojan.

O a treia direcţie se referă la curăţarea apelor din judeţ. "Nu putem face rafting la Şuncuiuş, la Vadu Crişului, dacă navigăm printre PET-uri. E greu să faci turism în Glăvoi dacă nu există nişte facilităţi minime acolo. Prin urmare ne vom concentra împreună cu deţinătorii acestor arii protejate, cu administratorii apelor din judeţul Bihor, Apele Române, ca începând din primăvară să avem planuri concrete în aşa fel încât să menţinem curăţenia de-a lungul râurilor, lacurilor", a spus preşedintele CJ.

În fine, el a spus că sistemul de colectare a deşeurilor din Bihor trebuie să devină operaţional. "Nu există niciun motiv ca operatorii care au câştigat licitaţiile şi primăriile care sunt partenere cu ADI Ecolect să nu pună în practică aceste prevederi din contract", a afirmat şeful CJ Bihor, subliniind că joi a fost la o întâlnire cu operatorul de salubritate din zona Aleşd, care a avut ca miză urgentarea întocmirii contractelor cu cetăţenii.

Ca-n Ungaria 

În ceea ce priveşte regulamentul de întreţinere a drumurilor publice, deja elaborat, prin acesta se impun mai multe reguli pentru toate categoriile de şosele: naţionale, judeţene, orăşeneşti, comunale. Acestea vor trebui respectate de administratorii drumurilor, deci în primul rând de CJ Bihor, a subliniat Ilie Bolojan. 

"Sunt stabilite reguli pentru întreţinerea platformei drumului, asigurarea scurgerii apelor, întreţinerea semnalizatoarelor şi indicatoarelor, şi pentru asigurarea esteticii rutiere, adică e vorba de tunderea buruienilor, a lăstărişului ş.a.m.d. Am studiat şi reglementările din Ungaria, ca să aplicăm reglementări asemănătoare, pentru a obţine rezultate asemănătoare", a explicat Bolojan. 

Cosiri... ca lumea

El a exemplificat că regulamentul impune cel puţin 3 cosiri pe an, în lunile mai, iulie şi septembrie. "Asta nu înseamnă că nu pot consiliile locale să stabilească alte standarde, dar nu sub acest minim. În extravilan, administratorii drumurilor vor asigura întreţinerea acostamentelor. E vorba de Drumuri Naţionale şi CJ Bihor. În interiorul localităţilor, toată întreţinerea şi gospodărirea va fi asigurată de Primăria din acea localitate, cum e şi normal", a adăugat Bolojan. 

Totodată, el a detaliat că se va schimba şi felul în care sunt curăţate marginile şoselelor, dezvăluind practica superficială din trecut. "Până acum se tundea doar taluzul dinspre interior, deci dinspre drum. În acest timp, fundul şanţului, taluzul exterior şi o porţiune de 2-3 metri înspre proprietăţi erau pline de buruieni pe două treimi din drumurile din judeţ, indiferent că sunt naţionale, judeţene sau locale. Vom schimba aceste lucruri. Se vor tunde în mod obligatoriu de către administratorul drumului toate taluzurile, deci şi fundul şanţului şi cel exterior, iar proprietarii de terenuri care nu îşi vor tunde buruienile dinspre drum cred că ar trebui supraimpozitaţi. Vom pregăti un regulament, un proiect de hotărâre cadru pe care autorităţile locale să le aibă la dispoziţie şi să le folosească", a încheiat preşedintele CJ Bihor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sunt fan Bolojan ...
... și am convingerea că planul lui "unguresc" e bestial. Supraimpozitatea terenurilor necultivate și svoase la vânzare, de pe aliniamentul DN1 către intersecția ce duce în Birtin, va fi prima măsură de succes a acestui mandat. Ce măgărie e aia, ca tu proprietar bihorean care îți vinzi un teren agricol ... să nu tunzi măcar iarba dacă vei lua niște bani la vânzare. Asta dacă vei reuși să-l vinzi, că dacă nu ... ha, ha, ha ... cine naiba te-a pus să vrei pământ, taman lângă E60, precum tâmpitu' acela care a ridicat Cetatea Oradea, spre exemplu, fix lângă un drum european ?!?
Postat 06 Noiembrie 2020, 19:21 de CrisDumi
Birtinezul, lasa flecareala si la treaba!
Ia-ti si perfectul si faceti ceva sa limitati raspandirea bolesnitei! Sunati goarna si la hanis si la jandari, ne ia draqu in ritmul asta si nu mai aveti ce/pe cine beli!
Postat 06 Noiembrie 2020, 15:22 de ili3
Glavoi Padis
Sa vedem daca poate dl Bolojan clinti mafia care face legea in zona Parcul Natural Apuseni si mai ales din zona Padis Glavoi unde reprezentantii Romsilva fac "dreptate" discretionar. Pana acum niciun politician nu a putut sa-i aduca pe calea cea dreapta, Alin Mos i-a rezolvat pana la urma pe toti. Trebuie refacut stocul de seminte sa putem urmari acest meci.
Postat 05 Noiembrie 2020, 22:16 de Neutryno
In sfârșit vom scapa de ambrozia
Dincolo de estetica (foarte importanta, de altfel) prin cosirea acostamentelor drumurilor se va scapa de ambrozie care a invadat județul exact pe marginea acestora. Am sesizat garda de mediu in vara si nimic nu s-a rezolvat. Sunt sigur ca dl. Bolojan va rezolva problema. Felicitari inca o dată! Mult succes!!!
Postat 05 Noiembrie 2020, 22:03 de Important
un om ambitios, un judet curat.
masuri concrete si absolut necesare. atat de simplu, de bun simt, de ce nu a dorit nimeni pana acum in 30 de ani sa faca asa ceva in judet? pt ca mang-alitele nu se pot apleca de la batranetea-n oase, iar pastor-ii erau la vanatoare sau pescuit... in sfarsit primariile din judet vor avea obiect de activitate, pana acum multe stateau cu funduletul la caldura si primeau salarii din reflex. felicitari pentru determinare, dle Bolojan!
Postat 05 Noiembrie 2020, 20:14 de roger
interesanta surpriza
Chiar arata bine drumurile din ungaria, avem ce invata de la ei, desi sunt la 6 km distanta doar. Sa vedem acum cum Consiliul Judetean Bihor amendeaza CNAIR/Ministerul Transporturilor ca nu au tuns iarba pe taluzurile drumurilor si autostrazilor.
Postat 05 Noiembrie 2020, 19:56 de unu
Foarte bine
Exista genul de asistați social are sufera de frezoane, si trebuie pusi la muncă, doar asa scapa de frezoane
Postat 05 Noiembrie 2020, 19:20 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON