URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
15 Noiembrie 2018, 18:41

Raportul MCV: Viorica Dăncilă zice că nu poate fi de acord cu recomandările Comisiei Europene

Raportul MCV: Viorica Dăncilă zice că nu poate fi de acord cu recomandările Comisiei Europene foto: adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, în prima şedinţă de Guvern de la raportul MCV, că este dezamăgită de concluziile raportului MCV. De asemenea, ea a spus că votul europarlamentarilor în cazul rezoluţiei de marţi din Parlamentul European este "expresia unor interese electorale politice".

"Avem capacitatea să dovedim partenerilor europeni că România este un stat membru echilibrat şi responsabil, determinat să contribuie la viitorul UE, indiferent de abordările pur politice într-un moment sau altul. Votul de marţi din Parlamentul Europea este un asemenea moment. Şi vă asigur că nu ne va abate de la obiectivele noastre. Consider rezoluţia Parlamentului European expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene în condiţiile în care sunt multe puncte. Votul nu a fost despre România sau despre dreptate. Este greu de înţeles punerea la zid a Jandarmeriei României pentru modul de intervenţie identic cu cel a forţelor de ordine al altor state membre. Cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari români împotriva României", a declarat Dăncilă, potrivit Digi24.ro.

Aceasta  a mai precizat că "Rezoluţia se referă la România, nu a fost împotriva Guvernului".

De asemenea, Viorica Dăncilă a spus că este "dezamăgită" de concluziile raportului MCV, făcut public marţi, care, după cum se ştie, a lăudat progresele Bulgariei, în vreme ce România a fost criticată pentru regrese. Comisia Europeană a venit cu 8 recomandări suplimentare, cerând puterii de la Bucureşti să suspende punerea în aplicare a legilor justiţiei şi să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

"Nu s-a pus niciodată problema apartenenţei noastre la UE. Sunt dezamagită de concluziile MCV, în condiţiile în care România a dovedit că este un partener loial al UE. Guvernul României a fost în permanenţă în contact cu experţii Comisiei Europene şi a oferit de fiecare dată clarificări, cât şi argumente. Din păcate acestea au fost ignorate. Nu putem fi de acord cu stabilirea unor recomandări suplimentare prin care se cere să ignorăm reguli constituţionale  şi să acceptăm ceea ce un alt stat membru nu ar accepta", a mai arătat prim-ministrul.

După cum se ştie, printre cele 8 recomandări - cele mai taranşante exprimate până acum într-un raport MCV, după cum notează HotNews.ro - se află suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă pe această temă, inclusiv controversata OUG 92, suspendarea "imediată" a procedurilor de numire şi revocare care vizează procurori în funcţii-cheie şi relansarea procesului de numire a unui procuror-şef al DNA şi "un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale".

În esenţă, acestea vizează legile justiţiei, numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar şi Codul penal şi Codul de procedură penală.

Prezentarea raportului MCV a fost cu atât mai "grea" cu cât, în aceeaşi zi, şi Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie care sancţionează dur comportamentul Guvernului şi Parlamentului din România privind statul de drept. Textul este un rechizitoiu extrem de vehement la adresa Puterii de la Bucureşti, arătând că PE "este profund preocupat de revizuirea legislaţiei judiciare şi penale" şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a Poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018".

Cele două rapoarte au fost aspru criticate de reprezentanţii puterii, în vreme ce pentru opoziţie a reprezentat un nou prilej de a readuce în discuţie o moţiune de cenzură.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că singurul obiectiv al guvernului Dragnea-Dăncilă, este "să-l scape pe şeful PSD de închisoare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: O altă ”Triplă Alianţă” anti-România
I. Se pare că şi în anul Centenarului România se confruntă cu o altă ”Triplă Alianţă”: Klaus Werner Iohannis (şi păpuşarii lui)+Frans Timmermans (şi păpuşarii lui)+iredentismul maghiar. 1. Nu îl întreb pe herr Iohannis: a) Când şi unde s-a proclamat: ”Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României”, respectiv ce va face pe data de 28 noiembrie 2018? b) Cine a fost Iancu Flondor? c) Ce a făcut pe data de 27 martie 2018, când s-au împlinit 100 ani de la data când Sfatul Țării din Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), a votat unirea cu România? d) Ce a făcut la aniversarea a 101 ani de la bătăliile de la Mărăști, Mărășești, sau Oituz? 2. Îi întreb pe românii de bună credință și fideli acestei ţări, care au votat Iohannis în 2014, individ cu apucături de Gauleiter, dacă o vor face şi în 2019? II. O RECOMANDARE necesară şi pentru herr Frans Timmermans: Comportamentul abuziv specific multor guvernatori ai Indiilor de Est Olandeze dăunează grav UE (a se vedea serialul ”Grisse”). Şi vremea Imperiului olandez a apus. Demult. III. Şi politrucii olandezi pot spune lucruri trăznite. Dar NU în defavoarea ţării lor. Ca Monica Macovei.
Postat 16 Noiembrie 2018, 00:10 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON