URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2018, 22:42

Raportul MCV: Bulgaria lăudată, România criticată pentru legile justiţiei. Cele 8 recomandări suplimentare făcute de Comisia Europeană (VIDEO)

Raportul MCV: Bulgaria lăudată, România criticată pentru legile justiţiei. Cele 8 recomandări suplimentare făcute de Comisia Europeană (VIDEO) Frans Timmermans, alături de Viorica Dăncilă, foto: gov.ro

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat, marţi, raportul oficial despre progresele României şi Bulgariei în reformele din justiţie şi statul de drept. În timp ce progresele Bulgariei au fost lăudate, România a fost criticată pentru regrese. Comisia a venit cu 8 recomandări suplimentare, cerând puterii de la Bucureşti să suspende punerea în aplicare a legilor justiţiei şi să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi GRECO, anunţă presa centrală.

Potrivit Comisiei Europene, cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a permite respectarea orientării formulate de preşedintele Jean-Claude Juncker la începutul mandatul său de a încheia MCV până la sfârşitul mandatului actualei Comisii. Prin urmare, în noul raport publicat sunt formulate 8 recomandări suplimentare menite să remedieze situaţia actuală.

"În ce priveşte România, deşi s-au făcut unii paşi în implementarea recomandărilor finale din ianuarie 2017, evoluţiile din ultimele luni pun în discuţie şi chiar au însemnat un regres pentru progresele făcute în ultimii 10 ani. După cum ştiţi, în raportul pe care l-am publicat anterior, am aruncat o privire pe ultimii 10 ani şi pe progresele remarcabile care au fost îndeplinite, iar acum să vedem paşi făcuţi înapoi este foarte trist. Este cazul specific al reformelor Legilor Justiţiei, al presiunii pe sistemul judiciar în general şi al presiunilor asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în particular. De aceea facem opt recomandări adiţionale care trebuie urmate imediat. Acele măsuri sunt esenţiale pentru a pune pe drumul cel bun reformele din Justiţie şi pentru a duce la ridicarea MCV. Să vă dau câteva exemple. Cerem României să suspende imediat implementarea Legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă în cauză", a declarat Frans Timmermans, potrivit Digi24.ro.

Acesta a subliniat că "este regretabil faptul că România nu numai că a sistat cursul reformelor, dar a şi readus în discuţie unele aspecte considerate închise sau a înregistrat involuţii în raport cu realizările ultimii 10 ani". "Este esenţial ca România să înregistreze din nou, cât mai repede, progrese în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi asigurarea independenţei sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care România poate să revină pe traiectoria care va conduce la încheierea procesului MCV, în interesul cetăţenilor şi al ţării, cât şi al Uniunii Europene în ansamblul său", a mai spus Timmermans.

"În cursul celor 12 luni care s-au scurs de la publicarea raportului din noiembrie 2017, România a luat unele măsuri pentru a pune în aplicare recomandările formulate în raportul din ianuarie 2017. Cu toate acestea, evaluarea din raportul din ianuarie 2017 a fost întotdeauna condiţionată de evitarea înregistrării unor regrese care să pună sub semnul întrebării progresele realizate în ultimii 10 ani. Intrarea în vigoare a legilor modificate ale justiţiei, presiunea la adresa independenţei sistemului judiciar, în general, şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în special, precum şi o serie de alte măsuri care subminează eforturile de combatere a corupţiei au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul întrebării a caracterului lor ireversibil. Comisia a observat, de asemenea, că factori mai largi, din afara sferei MCV, au un impact asupra înregistrării de progrese în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. În această privinţă, în raport se subliniază faptul că existenţa unor mijloace de informare în masă libere şi pluraliste are un rol important în tragerea la răspundere a factorilor de decizie politici pentru acţiunile lor, de exemplu în scoaterea la lumină a unor posibile cazuri de corupţie", a întărit Timmerman.

Atac la justiţie

Printre cele 8 recomandări - cele mai taranşante exprimate până acum într-un raport MCV, după cum notează HotNews.ro - se află suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă pe această temă, inclusiv controversata OUG 92, suspendarea "imediată" a procedurilor de numire şi revocare care vizează procurori în funcţii-cheie şi relansarea procesului de numire a unui procuror-şef al DNA şi "un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale".

În esenţă, acestea vizează legile justiţiei, numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar şi Codul penal şi Codul de procedură penală.

În ce priveşte Legile justiţiei, este vorba despre:

- Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare.

- Revizuirea legilor justiţiei ţinând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

Legat de numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar:

- Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie.

- Relansarea procesului de numire a unui procuror-şef al DNA care să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.

- Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecţiei Judiciare şi numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituţii.

- Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

Referitor la Codul penal şi Codul de procedură penală:

- Îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală.

- Relansarea procesului de revizuire a Codului penal şi a Codului de procedură penală ţinând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE şi cu instrumentele internaţionale în materie de combatere a corupţiei, precum şi cu recomandările formulate în cadrul MCV şi cu avizul Comisiei de la Veneţia.

Citiţi integral raportul privind progresul MCV, dar şi raportul tehnic privind MCV!

Atacuri şi contraatacuri

Prezentarea raportului MCV a fost cu atât mai "grea" cu cât, în aceeaşi zi, şi Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie care sancţionează dur comportamentul Guvernului şi Parlamentului din România privind statul de drept. Textul este un rechizitoiu extrem de vehement la adresa Puterii de la Bucureşti, arătând că PE "este profund preocupat de revizuirea legislaţiei judiciare şi penale" şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a Poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018".

Cele două rapoarte au fost aspru criticate de reprezentanţii puterii, în vreme ce pentru opoziţie a reprezentat un nou prilej de a readuce în discuţie o moţiune de cenzură.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că singurul obiectiv al guvernului Dragnea-Dăncilă, este "să-l scape pe şeful PSD de închisoare".

"Aş vrea să fac câteva observaţii despre votarea rezoluţiei din PE şi prezentarea raportului MCV. Aceste două chestiuni reprezintă, într-adevăr, două note foarte foarte proaste pentru actuala guvernare Dragnea-Dăncilă, guvernare pe care o consider un accident al democraţiei româneşti. Şi în rezoluţie şi în raportul MCV apar cam aceleaşi lucruri: românii, majoritatea lor – şi eu, şi mulţi alţii – dorim să fim europeni, să construim o democraţie transparentă. Din nerfericire, acest accident care este Dragnea-Dăncilă încearcă să tragă ţara înapoi. Aceste schimbări la Legile Justiţiei ne aduc deservicii majore şi trebuie să observăm că exemplul Dragnea, ca să folosesc expresia din Caragiale: "Dă-i şi luptă", cară valize, se luptă... Partea proastă e că se luptă cu România, în loc să se lupte pentru România. Despre doamna prim-ministrul aş spune că nu se luptă. Ţara arde şi ea se ascunde în Arabia. Este îngrijorător, foarte îngrijorător. Aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit."

"Este clar că aceste două documente trebuie citite cumva cât să înţeleagă toată lumea. Acestea înseamnă că România s-a întors în urmă cu 11 ani, iar noi nu ne-am dorit aşa ceva. Este un rezultat palpabil al guvernării Dragnea-Dăncilă. Au şters cu buretele toate eforturile pe care le-am făcut de acum 11 de ani, de la aderare", a arătat Iohannis, potrivit Digi24.ro.

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că depunerea moţiunii de cenzură devine obligatorie, pentru că Liviu Dragnea şi PSD târăsc România în afara Europei. Liderul USR a acuzat guvernarea că a transformat România în an centenar în ruşinea Europei.

De celaltă parte, reprezentanţii puterii vor să discrediteze cele două documente.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat "abordări politice" nejustificate în ceea ce le priveşte, iar europarlamentarul PSD de Bihor Emilian Pavel a cerut, printr-un comunicat, ca România să respingă cu toată forţa MCV-ul publicat de către Comisia Europeană, pe care îl cataloghează drept unul corupt. "Nu suntem chiar toţi şi toate neam de slugi", a transmis el.

De asemenea, arată agenția de știri Mediafax, anterior publicării raportului MCV, premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, la Parlament, că şi-ar dori ca România să nu fie judecată după anumite "rezoluţii mai mult sau mai puţin pliate pe realitate", afirmaţiile fiind făcute în contextul unei discuţii despre raportul MCV şi rezoluţia din PE privind statul de drept.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea cu aceeași ocazie, la Parlament, înainte de publicarea raportului MCV şi a adoptării rezoluţiei PE privind statul de drept din România, că "temele mari" din România sunt altele. "Eu, ca un român simplu, dar nu umil, consider că pentru România temele mari sunt altele. Temele mari ale acestei ţări sunt, au fost şi vor rămâne dincolo de orice rapoarte şi MCV-uri. Vorbim de sănătate, educaţie, infrastructură, agricultură, dezvoltare economică, venituri mai mari pentru români, reforma marilor sisteme, astea sunt temele, de care noi ne-am ocupat şi am făcut şi personal şi instituţional apeluri permanente către dl Preşedinte de a lucra împreună, numai că le-am făcut degeaba", a declarat marţi, Liviu Dragnea, întrebat la Parlament cum va fi relaţia României cu UE după raportul MCV şi rezoluţia Parlamentului European.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dragnea daddy
Vrea ROEXIT.
Postat 14 Noiembrie 2018, 00:19 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON