URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2023, 22:05

PSD îşi face imagine. Florian Sîrca a scos în stradă o sută de orădeni nemulțumiți din cartierul Episcopia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa o sută de orădeni din cartierul Episcopia au fost scoşi în stradă luni seară de Florian Sîrca, membru în conducerea interimară a PSD Bihor și posibil candidat din partea social-democraților la alegerile locale din 2024.

Sîrca: Ieșiți din această manipulare!

Întâlnirea, convocată pe reţelele de socializare, s-a ținut la intersecţia străzilor Plantelor şi Popasului, lângă stadionul din cartier, iar numărul participanţilor i-a luat prin surprindere și pe organizatori. „Mă bucur să văd că sunteţi aici într-un număr atât de mare", a spus Florian Sîrca.

„Trebuie să ieşiţi din această manipulare că trăiţi în cel mai frumos şi cel mai dezvoltat oraş din România", a dat tonul pesedistul, care a trecut rapid apoi la politică.

El s-a declarat convins că „problema cea mai mare a Oradiei este că PNL are 70% din voturile din Consiliul Local”. Iar această majoritate aduce opoziţia în imposibilitatea de a stabili priorităţile oraşului.

"Să facem un live!"

Chiar şi aşa, însoţit de consilierii locali ai partidului, Adrian Madar şi Liviu Sabău Popa, Sîrca le-a cerut riveranilor să îşi spună nemulţumirile, pentru că aceştia să le aducă la cunoştinţa municipalităţii. „Vă rog să vă treceţi toate problemele pe o hârtie, cu numele şi adresa. Domnul Madar o să le prezinte în Consiliul Local", a promis pesedistul.

Florian Sîrca le-a spus riveranilor că la întâlnirea din cartierul Episcopia l-a invitat şi pe primarul Florin Birta, atât pe reţelele de socializare, cât şi printr-o adresă transmisă la sfârşitul săptămânii trecute, dar acesta nu i-a dat niciun răspuns.

„Veniţi să facem un live şi să-l chemăm pe domnul primar Florin Birta să vină la faţa locului", şi-a adunat Sîrca oamenii în jurul său, într-o demonstraţie de popularitate transmisă în direct pe reţelele de socializare.

Gestul a fost, însă, doar unul de imagine. Sîrca ori nu ştia, ori a omis să spună asistenței că primarul Birta este în concediu și nu se află în țară.

Semnături pentru asfalt, apă şi curent

Mai rezervați, consilierii locali ai PSD, Adrian Madar şi Liviu Sabău Popa, au discutat cu orădenii pe grupuleţe şi le-au notat plângerile, de altfel întemeiate.

„Noi (n.r. consilierii PSD Bihor) avem trei voturi în Consiliul Local Oradea. UDMR are încă patru voturi. În total opoziţia are 7 voturi din 27. Nu putem decât să ridicăm problemele dumneavoastră în Consiliul Local şi mai puţin să le rezolvăm", a recunoscut Madar.

Consilierul a explicat că „nu avem cum să vă dăm nicio garanţie (n.r. că problemele ridicate vor fi rezolvate), dar vrem să vă ascultăm".

Încurajaţi, locuitorii cartierului s-au plâns punctual de drumurile neasfaltate, calitatea îndoielnică a apei de băut, întreruperile frecvente de energie electrică, impozitele majorate constant, zonarea fiscală care le crește obligaţiile faţă de buget, lipsa de interes a puterii PNL, dar şi a opoziţiei UDMR faţă de problemele lor şi multe altele.

Iniţial vocali, oamenii s-au consolat treptat cu gândul că măcar au fost ascultaţi și și-au scris păsurile. „Ştiţi când se vor asfalta străzile din Episcopia? Când unul dintre şefii mari din Primărie o să îşi ia casă aici şi nu o să poată circula pe drumurile astea", a spus un cu năduf un locuitor al cartierului.

Riveranii sunt convinşi că soluţia este valabilă şi în cazul problemelor legate de impozitare, apă şi curent. 

Pregătiri de alegeri

Cu o conducere interimară, PSD Bihor se pregătește în această perioadă de alegerile locale din 2024, derulând sondaje de opinie pentru alegerea candidaților partidului la Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor.

Printre cei „testați” se numără și inițiatorul întâlnirii din Episcopia, Florian Sîrca (patron de firmă, fost șef al Poliției Economice), precum și consilierul local Adrian Madar. Totodată, în sondaje sunt înscriși și Florian Bodog (senator și prodecan al Facultății de Medicină și Farmacie), Cristian Laza (primarul de Sânmartin), Claudiu Pop (fost prefect al județului), Aurel Mohan (medic, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și fost consilier local de Oradea), Csaba Bekesi (directorul AJOFM Bihor) și Iulius Timar (profesor, directorul Colegiului Național Onisifor Ghibu).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
LOL
S-au intalnit hotii cu prostii....:-)))))
Postat 19 Septembrie 2023, 21:29 de Citizen
hai sa ne batem joc de orice lucru bun
nu stiu ce sa zic de florian sarca dar consilierul Madar l am vazut ca s-a implicat inca de la inceputl mandatului in rezolvarea unor probleme ridicate de catre cetateni , pana la urma conteaza omul mai mult decat partidul
Postat 19 Septembrie 2023, 21:24 de popionut
Pinonel
Au iesit ei in stradă si au chemat PZD-eul ::::::))) si rapid cei 3 crai de la răsărit au încălecat pe un Q8 si au aterizat in Episcopia. Probabil din 100, nici 10 nu votează cu ei , si apoi sa vezi explicații la sefii de la centru :::::::)))))) Cu minciuna nu se face treabă FAPTE , NU VORBE
Postat 19 Septembrie 2023, 10:11 de Sandu2100
Riviera
Ce pericol, 100 de oameni scoși in stradă de PSD care merg cu portavocea dupa ei, trâmbițe si toboșari : ::::::))))) tot Orădeanul si Bihoreanul a văzut ce face Bolojan și Birta, la fel au văzut ce au facut Mang, Pasztor, Ki$$, Biro etc . De ce ai tu nevoie in orașul ăsta ??? Sa fie PZD sa nu facă nimic si sa ne fure, sau de unul care într-un mandat face sute de km de drumuri noi, poduri, școli gradinite, gaz, canalizare.
Postat 19 Septembrie 2023, 09:29 de Sandu2100
Super tare ;)
Ce-mi plac intalinire de genul.. vii, strangi toate bebele si toti mosii din zona, si incepi cu promisiuni si arati cu degetul, faca ca tu sa fi facut ceva pana acum ..:)))) Unde ati fost pana acum?! La ultima campanie, era ala micu', nu mai stiu cum il cheama, avea caravana de babe dupa el si le ducea din parc in parc doar sa aibe cine sa-i aplaude..jur comedie curata! :))) Nu zic ca ceilalti sunt mai buni.. toti o apa si-un pamant! Faceti ceva concret, lasati tampeniile si promisiunile, pt ca nu va mai crede nimemi!
Postat 19 Septembrie 2023, 08:31 de ABABAB
PSD își pregătește listele de consilieri locali.
Pe oameni și pe cartiere, să știe alegătorul care vecin îl reprezintă în consiliul local. La PNL este altă abordare ... listele de Oradea se fac cu vinituri repatriate ad-hoc, cu câteva luni înainte, din zonele folclorice ale liderilor de tip Bolojan, Mălan, Birta, etc.
Postat 19 Septembrie 2023, 07:48 de KP
sluga, tot sluga!
Dane, nu i-a scos nimeni, AU IESIT EI! Aici ne-au adus penalii, sa iasa in Oradea, nu in Vaslui, oamenii la chemarea psd-ului....
Postat 19 Septembrie 2023, 07:22 de pinonel
Sandu2100
Cum simti pericolul, incepi sa spurci in jurul tau. Te lasa Sarca si fara laturile pe care ti le arunca stapanii tai, daunatorule galbejit. De ce nu te-ai dus acolo sa te ratzoiesti in fata oamenilor nemultumiti, sclavule ? Asa, pe net esti mare s c ula, sclavule :)))))
Postat 19 Septembrie 2023, 06:51 de Riviera
Nu este vorba de calitatea apei potabile
E vb că nu este apă potabilă în unele zone! Și ne ținem țară în UE! În 2023! Bine că avem risipă. Un lucru e clar, unde locuiește "cine trebuie" se poate și se face. Vezi Veteranilor, Grigorescu...
Postat 19 Septembrie 2023, 06:39 de Vio_427
PSD atâta stie BLABLABLA
Dar Sarca asta si Labău nu ne spune ca in 2008 erau 3 drumuri asfaltate in Episcopia, acum aproape toate sunt asfaltate. Daca erau ei PZD in Episcopia erau probabil 5 drumuri asfaltate. Nu pot sa nu remarc prostia PSD si USR de la alegerile trecute, daca nu e MANG e Dehelean, daca nu ala e Şovarschi, daca nu e asta e Jurcan, daca nici asta e Miluț, daca nici asta e Bunoiu :::::))) bai da idioți sunteți, și ne credeți proști pt ca asta arătați. Idioților de la PSD sau USR voi nu a-ți venit cu un plan concret, dar atacti pe ăia care fac ceva pt noi Orădenii si Bihorenii. Noi nu mai vrem sa se întâmple ca pe vremea lu MANGO$PASZTORULE, asfalteze un drum și îl faci un acte modernizat :::::))) avem Bolojan, asta nu le asfaltează, asta le face. FELICITĂRI BOLOJAN. MU13PSD
Postat 18 Septembrie 2023, 23:01 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON