URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2021, 07:49

Priorităţile Universităţii din Oradea în anul 2021: Digitalizarea şi campusul verde

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia de Covid-19 dictează în continuare planurile tuturor instituţiilor, iar Universitatea din Oradea nu face excepţie.

În anul care abia a început, Universitatea are obiective derivate din pandemie. "Sănătatea studenţilor şi a colegilor este prioritatea numărul 1", a declarat rectorul Constantin Bungău, pentru BIHOREANUL.

Cursurile tuturor celor 15 facultăţi orădene se vor ţine în continuare la distanţă, online, pentru ca virusul Sars-Cov-2 să nu se răspândească printre studenţi şi profesori. În schimb, la o parte dintre facultăţi, activităţile practice vor putea avea loc cu participare fizică, începând din această săptămână, cu condiţia ca grupele de studenţi să fie mici.

Laptopuri pentru studenţi

Bungău a mai precizat că Universitatea trebuie să continue digitalizarea activităţii, dar şi să se asigure că studenţii cu posibilităţi financiare reduse au cum să participe la cursurile online.

"Scriem două proiecte, ca să-i dotăm cu tehnică de calcul, laptopuri pe cei care nu au posibilităţi financiare, studenţii care provin dintr-o zonă financiară defavorizată", a spus rectorul. Astfel, studenţii cu burse sociale ori cei care provin din familii cu venituri reduse, din centre de plasament şi alte situaţii similare vor primi laptopuri de la Universitate. Dar, deocamdată este imposibil de spus când anume...

De asemenea, Universitatea va achiziţiona laptopuri şi pentru cadrele didactice care n-au primit calculatoare în ultimii doi ani, dar şi pentru personalul didactic auxiliar.

Viitorul este verde!

Constantin Bungău îşi doreşte ca facultăţile orădene să devină cât mai eco. "Prioritate este să digitalizăm mai mult şi să fim cât mai buni pe amprenta de carbon pe care o generează Universitatea, să fim cât mai sustenabili şi să avem un green campus", a declarat rectorul.

Transformarea campusului studenţesc într-unul "verde" şi inteligent este o ambiţie mai veche a rectorului, astfel încât clădirile din campus să fie mai eficiente din punct de vedere energetic şi cât mai puţin poluante.

De altfel, Universitatea are în derulare trei proiecte, finanţate din fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea mai multor clădiri. "Vrem să menţinem viteza de lucru la proiectele POR, care înseamnă reabilitarea spaţiilor Universităţii şi, când ieşim din pandemie, să avem spaţiile înnoite", a mai spus Bungău.

În acest an, Universitatea din Oradea nu va organiza evenimente de amploare, precum aniversări, târguri sau evaluări, ci doar activităţi didactice şi de cercetare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@oradeamea
poate de ce cei care au cumparat din premiile ISI... pana la urma, tot din banii lor cuveniti...
Postat 06 Ianuarie 2021, 07:46 de sasi
Lamuriri !?!
Despre ce laptopuri vorbeste dl.rector? Cadre didactice care nu au primit in ultimii 2 ani? Pai lucrez de peste 20 de ani in universitate si nu numai ca nu am primit nimic, nu pentru mine personal, ci pentru dotarea laboratorului, pe care l-am dotat din banii mei, atat cat am putut. Scolile din preuniversitar sunt mult mai dotate decat unele facultati care sunt oile negre. Si ne miram ca nu ne stau studentii? Muncim de acasa de aproape 1 an, pe nimeni nu intereseaza cum ne descurcam. Am schimbat 1 calculator, am schimbat 1 ochelar...cauze profesionale. Si cica primeste laptop cine nu a primit in ultimii 2 ani? Adica unii au primit inainte?!?! Asta se intelege. Iar unii, nu am beneficiat nici macar de decontul unor delegatii cu studentii pentru ca - motiv invocat - nu am depus Necesarul inainte de plecare. Si daca am venit cu biletele de calatorie dupa infaptuirea ..faptei, cica nu se pune ! Doamne, de ce suntem atat de diferit tratati ? Si cum unii nu suntem din categoria "Aici o s-aveti o musca...", ramanem cu saracia noastra.
Postat 05 Ianuarie 2021, 17:55 de Oradeamea
La capitolul "digitalizare" ar putea lua lecții de la ANAF ...
... care nu mai găsește arhiva de pe servere din 2017 încoace și cere copii xerox cu dovezile depunerii declarațiilor, de la contribuabilii uimiți că au dispărut impunerile care au stat la baza plățilir deja efectuate și umiliți prin faptul că au achitat degeaba salariile funcționarilor ANAF !?!
Postat 05 Ianuarie 2021, 14:17 de CrisDumi
sanatatea prioritate
aham.. de aia sunt trimisi studentii acasa, sa fie protejati de angajatii UO care nu respecta regulile (cam majoritatea)... cu studenti in campus cum ar mai putea umbla fara masca, sa fumeze peste tot... am priceput! sa traiti!
Postat 05 Ianuarie 2021, 10:00 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON