URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Decembrie 2020, 09:30

„Smart Industries”: Universitatea din Oradea construieşte un centru de transfer tehnologic, pe bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a câştigat finanţare europeană pentru un proiect în valoare totală de 31,7 milioane de lei, care presupune dezvoltarea unui Centru de Transfer Tehnologic „Smart Industries”.

Ministerul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că a semnat mai multe contracte de finanţare în Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar primul pe listă este cel al Universităţii.

„Acest proiect va crea o clădire nouă, înspre cimitir, între Hala T şi clădirea în construcţie a specializării Muzică. Vom achiziţiona dotări pentru jumătate de spaţii, dotări la care vor avea acces companiile din Bihor, pentru că împreună am scris necesarul de tehnică”, a declarat rectorul Constantin Bungău pentru BIHOREANUL.

Concret, Centrul de Transfer Tehnologic „Smart Industries” va avea patru laboratoare (Fabricaţie, Automatizări – Robotică, Industry 4.0 şi Calitate), iar printre aparatele performante pe care studenţii le vor găsi aici se numără o maşină-unealtă CNC Laser – 5 axe, ideală pentru realizarea prototipurilor şi experimentarea de soluţii tehnologice inovative, doi roboţi de manipulare, asamblare şi procesări sau echipamente moderne de filmare digitală de mare viteză. De asemenea, Universitatea va cumpăra două servere performante, care vor permite comunicarea între toate aceste echipamente, dar şi cu exteriorul.

Laboratoarele vor fi folosite de studenţii, masteranzii şi doctoranzii orădeni, care studiază la specializări inginereşti. De asemenea, centrul va avea spaţii de conferinţe, cursuri, prezentări, o zonă expoziţională şi birouri de cercetare şi inovare. Durata de execuţie a proiectului este de 36 de luni.

Fără Primărie

Iniţial, Universitatea a gândit acest proiect în parteneriat cu Primăria Oradea, care era dispusă să asigure cofinanţarea proiectului, în cuantum de 3,5 milioane de euro, deoarece această axă din POR obligă beneficiarul să suporte 50% din valoarea proiectului.

Finanţatorul a decis însă că acest parteneriat nu este eligibil, aşa că Universitatea a depus din nou cerere de finanţare, de data aceasta de una singură. „Am purtat discuţii în continuare cu Primăria Oradea, care ne-a asigurat că va sprijini în continuare inovarea din Universitate. Nu se va implica în acest proiect, dar va bugeta Universitatea pentru investiţii”, a precizat rectorul.

Bungău a subliniat că parteneriatul Universitate – Primăria Oradea – companii pentru dezvoltarea tehnologiilor inovatoare în campusul studenţesc va aduce plusvaloare întregului judeţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON