URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Un eveniment unic în viaţă, care ar fi trebuit să rămână pe veci în memoria tinerilor căsătoriţi, s-a transformat într-un coşmar. Mi-am imaginat cum trebuie să fi gândit protagoniştii nunţii de pomină care s-a lăsat cu percheziţii la fostul comisar şef Eugen Boc şi cu Covid la nora acestuia.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Obsesia asta a multora, că presa face și desface lucruri la modul absolut, mi-a amintit de o întâmplare relatată cândva de Ilie Bolojan, care nu văd de ce n-ar fi cunoscută acum de toată lumea. S-a întâmplat, acum câțiva ani, ca primarul Oradiei să fie convocat la o discuție de șefii Consiliului Județean, Pasztor Sandor și Ioan Mang, pentru a discuta, cu ziarul BIHOREANUL pe masă, anumite articole...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Dacă pandemia de coronavirus ar fi lovit pe vremea lui Ceauşescu, oare ce-ar fi făcut luminatul nostru conducător ca să o stopeze? Ar fi închis complet graniţele, ar fi oprit transporturile în afara celor de strictă necesitate, ar fi dat un decret mult mai drastic cu privire la instituirea stării de urgenţă, ar fi ţinut oamenii muncii acasă câteva săptămâni şi, probabil, le-ar fi ordonat savanţilor români conduşi de academiciana de renume mondial să găsească un vaccin împotriva virusului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, consiliul local se constituie în cel mult 60 de zile de la data desfăşurării alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale. Iniţial, mandatele consilierilor locali declaraţi aleşi sunt validate în cel mult 25 de zile de la data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale de judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică, sindromul hepatorenal, manifestări hemoragice limitate sau grave şi insuficienţa renală.
23 Septembrie 2020, 15:30

Investiţii în Universitate: Primăria Oradea va finanţa cercetarea cu 18 milioane de lei, iar trei clădiri monument vor fi reabilitate cu bani europeni

Investiţii în Universitate: Primăria Oradea va finanţa cercetarea cu 18 milioane de lei, iar trei clădiri monument vor fi reabilitate cu bani europeni Una dintre clădirile care vor fi reabilitate integral, printr-un proiect finanţat cu fonduri europene
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două veşti bune, pentru Universitatea din Oradea, în această săptămână: a fost aprobat un acord de parteneriat cu Primăria Oradea, care îşi asumă că va investi în cercetarea academică, iar trei clădiri monument din campus vor fi reabilitate integral, printr-un proiect european câştigat de instituţie.

Bani pentru cercetare

Primăria Oradea va sprijini cercetarea din Universitatea publică locală. Un acord de parteneriat între cele două instituţii, care prevede alocarea unei finanţări de 18 milioane de lei pentru activităţi de inovare şi transfer tehnologic, a fost aprobat forurile legislative ale amândurora.

Primii care şi-au dat acordul au fost consilierii municipali, care au votat pentru parteneriat la finalul lunii august, iar acum şi-au exprimat acceptul şi senatorii academici, în şedinţa care a avut loc la începutul acestei săptămâni.

Conform acordului de parteneriat, Primăria va deconta cheltuieli ale Universităţii "privind sprijinirea inovării şi transferului tehnologic", în limita a 18 milioane de lei. La schimb, instituţia de învăţământ superior va face achiziţii de echipamente şi tehnică necesară pentru cercetări în domeniul industriilor inteligente.

Sursele BIHOREANULUI spun că acordul a fost încheiat după ce Primăria şi UO au vrut să acceseze, împreună, fonduri europene pentru acelaşi scop al susţinerii cercetărilor în inovare. Proiectul nu a fost aprobat în forma propusă, aşa că s-a ajuns la această soluţie, în care Primăria finanţează Universitatea, iar aceasta continuă pe cont propriu să acceseze finanţări nerambursabile.

Monumente reabilitate

Pe de altă parte, în această săptămână a fost semnat şi contractul de finanţare europeană pentru a doua etapă a proiectului "Smart campus", care prevede reabilitarea şi dotarea spaţiilor folosite de studenţi şi profesori.

În acest proiect, finanţat cu 29,9 milioane de lei prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, trei clădiri din campusul central vor fi renovate complet. Una este pe latura dinspre strada Universităţii (în stânga porţii de intare), iar celelalte două sunt de-o parte şi de alta a bazinului din campus. Toate trei au fost construite la începutul secolului XX, după planurile arhitectului Jozsef Vago, şi au făcut parte din ansamblul Şcolii de Jandarmi.

Potrivit managerului de proiect, Marcela Prada, cele trei clădiri vor fi complet modernizate şi echipate. Printre altele, se vor reabilita învelitorile clădirilor, urmând să fie readuse la forma iniţială a arhitectului Vago, vor fi înlocuite toate tâmplăriile şi vor fi schimbate sistemele de încălzire, răcire şi ventilaţie. De asemenea, clădirile vor fi accesibilizate pentru persoanele cu dizabilităţi, reţelele electrice vor fi modernizate şi întreg iluminatul va fi făcut cu LED, iar fiecare spaţiu de învăţământ va fi dotat cu videoproiectoare. 

Suprafaţa totală reabilitată cuprinsă în proiect este de 12.883 mp, iar în total cele trei clădiri au 11 amfiteatre, 60 de săli de seminarii şi laborator şi multe alte săli de studiu. În aceste clădiri învaţă peste 4.600 de studenţi, de la şase facultăţi: Informatică şi Ştiinţe, Litere, Geografie, Turism şi Sport, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Inginerie Managerială şi Tehnologică, respectiv Inginerie Energetică şi Management Industrial. 

În prima etapă a proiectului "Smart campus", finanţată tot cu 30 de milioane de lei, din fonduri europene, se reabilitează integral şase clădiri, care însumează circa 12.000 mp. 

Pe de altă parte, în această săptămână, şi Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că a semnat contractul de finanţare europeană pentru Parcul Ştiinţific şi Tehnologic al Universităţii, o investiţie de aproape 33 de milioane de lei, care va presupune construcţia unei clădiri cu laboratoare moderne.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bafta!
Bani sunt,conditii sunt. Daca totul se finalizeaza cu bine meritati veniturile consistente. Felicitari domnului primar care sustine universitatea. Fara sprijinul primariei erau in buda si oameni si locuri.
Postat 24 Septembrie 2020, 07:08 de scarbit
valoare redata prin oameni, nu doar prin cladiri
se investeste in cladiri - un lucru bun. insa trebuie eliminate lichele din universitate, profesorii zero barat care capuseaza sistemul pilos si infect din Oradea, pentru ca din cauza non-valorilor universitare, calitatea tinerilor care ies cu diploma de licenta sau masterat este din ce in ce mai jalnica.
Postat 23 Septembrie 2020, 21:01 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1456 RON
  • 1 EUR = 4.8746 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON