URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2020, 20:25

Cum va începe anul universitar la Oradea: Studenţii de la şase facultăţi rămân acasă, într-o cameră de cămin vor sta maxim trei tineri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste o săptămână, va debuta anul universitar 2020-2021, iar pandemia de Covid-19 a condus la măsuri inedite. La Universitatea din Oradea, vor fi boboci care nici măcar nu vor avea ocazia să vadă cum arată campusul studenţesc sau să-şi cunoască fizic colegii şi profesorii, deoarece ei vor derula, cel puţin în primul semestru, activităţi didactice exclusiv online.

Online vs. „on-site”

Decizia a fost luată de Senatul academic, care în continuare se întruneşte în şedinţe pe internet şi care a hotărât că şase facultăţi vor funcţiona exclusiv online, fiind vorba de cele la care activităţile de curs şi seminar sunt majoritate: Drept; Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării; Litere; Științe Economice; Științe Socio-Umane; Teologie Ortodoxă. Aceeaşi regulă se aplică şi Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic.

În schimb, la celelalte facultăţi, seminariile, laboratoarele sau lucrările practice se pot ţine cu prezenţa fizică a studenţilor şi profesorilor, „doar în condițiile respectării regulilor de securitate epidemiologică prevăzute de legislația în vigoare la momentul respectiv”. Asta înseamnă că toţi vor purta mască, îşi vor igieniza mâinile riguros şi vor păstra o distanţă de minimum un metru faţă de alte persoane.

De asemenea, profesorilor li se recomandă să pregătească orarul în aşa fel încât studenţii din ani diferiţi să nu se întâlnească în sălile facultăţii. Când o sală găzduieşte mai multe formaţiuni de studiu, între cursurile celor două este obligatorie o pauză de minimum 30 de minute, pentru dezinfecţie şi aerisire.

Un student nu va putea avea în aceeaşi zi cursuri online şi „on-site”, adică faţă în faţă cu profesorul. „Pentru activitatea didactică on-line, orele didactice au o durată normală de 50 de minute, cu pauze de 10 minute între ele. Pentru activitățile on-site, se recomandă organizarea unor module de 2 ore (100 de minute) sau 3 ore (150 de minute), fără pauză, urmate de o pauză de 20, respectiv 30 de minute”, se mai arată în regulamentul votat de Senat.

În pauze, studenţii vor trebui să păstreze distanţa în continuare şi nu au voie să facă schimb de obiecte personale sau de alimente.

Reguli în cămine şi cantină

Senatorii au votat reguli şi privind cazarea în cămine, care se va face exclusiv în baza unor cereri trimise prin e-mail. Deşi Universitatea are cămine cu camere de câte patru persoane, în acest an vor putea fi cazaţi maxim trei studenţi. Aceştia vor proveni exclusiv de la facultăţile care organizează activităţi cu prezenţă fizică, în timp ce studenţii de la facultăţile mutate în online nu au dreptul să solicite un loc în cămin.

În spaţiile comune din cămine, studenţii vor fi obligaţi să poarte mască, iar sălile de lectură din cămine nu vor mai putea fi folosite deloc.

De asemenea, studenţii nu vor avea voie să sărbătorească la comun zile de naştere, iar accesul unor persoane străine în cămine va fi strict interzis. „Încălcarea acestei prevederi va duce la evacuarea din cămin a celor implicați, în cel mult 12 ore”, se arată în regulament. Într-unul dintre cămine, Universitatea va păstra o cameră liberă, pentru izolarea suspecţilor de Covid-19, dacă va fi cazul.

Nici cantina nu va mai fi ce a fost: studenţii vor fi îndemnaţi să-şi cumpere de aici mâncare la pachet, în sală fiind amenajate doar câteva mese, ca să se respecte regulile de prevenire a îmbolnăvirilor.

Dacă un student al Universităţii care a participat fizic la activităţi didactice va fi confirmat cu Covid-19, cursurile formaţiunii lui de studiu vor fi suspendate timp de 14 zile. În situaţia în care vor apărea trei cazuri de îmbolnăviri în formaţiuni diferite, în întreaga Universitate se vor suspenda activităţile care presupun participarea fizică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON