URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Octombrie 2024, 17:52

Primul parc de specializare inteligentă din Oradea are finanțarea europeană de aproape 2 milioane euro asigurată

Primul parc de specializare inteligentă din Oradea are finanțarea europeană de aproape 2 milioane euro asigurată text foto: Viitorul parc industrial destinat firmelor specializate în cercetare, inovare și transfer tehnologic va fi amenajat pe un amplasament din Calea Sântandreiului în proximitatea viitorului drum rapid Oradea - Arad.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul parc de specializare inteligentă din Oradea are finanțarea europeană de aproape 2 milioane euro asigurată.

Potrivit unui comunicat al municipalității orădene, Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, organism al Primăriei Oradea specializat în atragerea de fonduri europene, a obținut finanțarea proiectului „Înființarea Parcului de Specializare Inteligentă Oradea 1” prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027.

„Următoarea etapă este contractarea, după care va fi semnat contractul de finanțare”, se menționează în comunicatul Primăriei Oradea.

Costurile de amenajarea a celui de-al cincilea parc industrial din Oradea și primul „inteligent” sunt estimate la 31,7 milioane lei cu TVA inclus, echivalentul a circa 6,3 milioane euro.

În această sumă, finanțarea nerambursabilă obținută de municipalitatea orădeană este de circa 9,6 milioane lei, adică aproape 2 milioane euro.

Cercetare, inovare și transfer tehnologic...

După cum BIHOREANUL a mai relatat, primul parc de specializare inteligentă va fi destinat firmelor specializate în inovare, cercetare, dezvoltare experimentală, transfer de cunoștințe și tehnologicii care vor fabrica produse inovatoare.

Viitoarea zonă industrială ar urma să fie amenajată pe un amplasament de circa 18 hectare situat pe drumul de Sântandrei, imediat după linia ferată.

Pe lângă amenajarea parcului industrial, lucrările vor viza printre altele amenajarea accesului la viitorul parc inteligent, asigurarea rețelelor de drumuri, energie electrică, apă și canalizare, precum și iluminat public.

Terenul, cu acces din DJ 797 Oradea - Sântandrei, este situat în proximitatea viitorului drum expres Oradea - Arad, ceea ce ar putea constitui un avantaj pentru potențialii investitori.

Pe un amplasament învecinat municipalitatea vrea să obțină finanțarea europeană și pentru amenajarea celui de-al doilea parc de specializare inteligentă din fondurile rămase necheltuite prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Există și specializări non-inteligente?
De principiu, o specializare profesională se face punându-ți mintea la contribuție. Asta înseamnă că se face la modul inteligent. Asocierea vine de la sine, așa că "specializarea inteligentă" este lingvistic un nonsens. Cum edilii sunt însă suspectați că nu au nicio specializare de bază, care să îi scoată în evidență în raport de alții, dar nici inteligența necesară pentru a se detașa de amatorism, este de presupus că au făcut o confuzie în termeni și au eșuat atât lingvistic cât și ca profesionalism.
Postat 02 Octombrie 2024, 07:52 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON