URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2024, 19:32

Primăria Oradea vrea să înființeze un parc de specializare inteligentă printr-un proiect european de 31,7 milioane lei

Primăria Oradea vrea să înființeze un parc de specializare inteligentă printr-un proiect european de 31,7 milioane lei foto: arhivă - Viitorul parc inteligent ar putea să fie amenajat pe drumul dintre Oradea și Sântandrei pe un amplasament de 18 hectare preluat de municipalitatea orădeană de la Ministerul Justiției în vecinătatea gospodăriei agro-zootehnice a Penitenciarului Oradea.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să înființeze un parc de specializare inteligentă printr-un proiect european de 31,7 milioane lei cu TVA inclus.

Un parc industrial „deștept”

Consiliul Local Oradea, reunit miercuri în ședința ordinară, a adoptat cu unanimitate de voturi și fără comentarii, proiectul viitorului parc inteligent supus aprobării de către reprezentanții Direcției Management Proiecte Internaționale din cadrul Primăriei.

„Pe amplasamentul din Calea Sântandreiului vrem să amenajăm, pe fonduri europene, un parc de specializare inteligentă în care să se desfășoare activități de inovare, cercetare, dezvoltare experimentală și transfer tehnologic necesar pentru dezvoltarea economică a orașului”, a explicat pentru BIHOREANUL directorul DMPFI, Marius Moș, după ședință.

Potrivit proiectului, investiția ar urma să fie făcută pe un amplasament de circa 18 hectare situat pe drumul de Sântandrei, imediat după linia ferată.

Terenul, cu acces din DJ 797 Oradea - Sântandrei, este situat în proximitatea viitorului drum expres Oradea - Arad, ceea ce ar putea constitui un avantaj pentru potențialii investitori.

Grosul banilor îi va da Oradea

Proiectul pentru amenajarea viitorului parc inteligent, în valoare totală de 31,7 milioane lei cu TVA inclus, urmează să fie depus spre finanțare prin Programul Regional Nord - Vest 2021 - 2027.

Cea mai mare parte a finanțării va fi asigurată însă de la bugetul local. Potrivit HCL-ului adoptat miercuri, „se aprobă contribuția proprie în proiect a municipiului Oradea, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, precum și contribuția de 69,81% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 22,15 milioane lei (tot cu TVA inclus - n.r.) reprezentând cofinanțarea proiectului”.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici ai investiției, valoarea lucrărilor de construcții-montaj a viitorului parc este estimată la 20 milioane lei cu TVA, iar termenul de execuție va fi de 21 de luni. Restul sumei este alocată pentru proiectare și alte cheltuieli.

Lucrările vor viza printre altele amenajarea accesului la viitorul parc inteligent, asigurarea rețelelor de drumuri, energie electrică, apă și canalizare, precum și iluminat public.

La schimb cu Penitenciarul

Viitorul parc inteligent din Calea Sântandreiului, cel de-al cincilea parc industrial orădean, ar urma să fie gestionat de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea.

Proiectul acestuia datează încă din anul 2022, când Consiliul Local Oradea a aprobat un schimb de terenuri între municipalitatea orădeană și Ministerul Justiție prin Autoritatea Națională a Penitenciarelor.

În schimbul amplasamentului, cu o suprafață totală de 18,6 hectare de teren, municipalitatea orădeană și-a asumat construirea unui pavilion de detenție pentru 80 de deținuți în Calea Sântandreiului nr. 31, lângă gospodăria agro-zootehnică a Penitenciarului Oradea.

Protocolul de colaborare între municipalitatea orădeană și penitenciar pentru amenajarea pavilionului de detenție a fost aprobat miercuri de Consiliul Local Oradea, la rândul său, cu unanimitate de voturi și fără comentarii.

Deși proiectul celui de-al cincilea parc industrial orădean datează deja de doi ani, în vara anului trecut PSD-istul Florian Sîrca, fost polițist devenit dezvoltator imobiliar, a propus ca în locul acestuia municipalitatea să mobileze terenul cu infrastructura de rețele și să scoată amplasamentul la licitație pentru construirea de blocuri.

Social democratul și-a justificat propunerea cu un sondaj de opinie pe care l-a făcut pe internet.

Propunerea sa nu a fost luată niciodată în discuția Consiliului Local Oradea.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Mihaita
Ai putea sa ai un loc de muncă acolo, și bărbat de servici e ok pt tine.
Postat 01 Februarie 2024, 20:31 de Sandu2100
Sandu aviatoru
Mori tu de ciuda ca unii au un nivel de IQ ridicat. Tu ai numai avioane in cap. Tot asta repeti zi de zi, mai invata si alta fraza prostovane!!!!
Postat 01 Februarie 2024, 19:26 de Mihaita
Moare propaganda de ciudă
Florian Sîrca PSD care e dezvoltator imobiliar a propus sa facă blocuri acolo el și acoliții lui. Dacă ar câștiga PSD ar face blocuri ăștia in parcuri.
Postat 01 Februarie 2024, 10:49 de Sandu2100
Inteligent?
Cu cine? Cu adulatorii din jurul gastii de partid, sa aiba si de lucru, pardon de frecat menta.
Postat 01 Februarie 2024, 09:14 de sanduivanov
Ha, ha, ha ... auzi trăznaie la ei, că vor să facă un "parc inteligent".
Și ne mai spune că-i vorba de specializări "experimentale" pentru dezvoltarea viitoare a orașului. Or, nu îmi vine să cred că niște habarniști cu o cognivitate limitată la prezentul deja trecut, nu au aflat că un lucru static, cum ar fi un parc, nu are cum fi sau deveni "inteligent". Poate fi cel mult "alternativ". Așadar, treziți-vă la realitate edili amatori în etimologii și tot felul de termeni aruncați pe piață de niște aiuriți, la care vă uitați cu gura căscată. Dacă chiar vreți ceva ce oricum nu are cum funcționa în afara unor universități recunoscute ca atare ... spuneți măcar că v-ați scremut să inițiați un "parc de specializări alternative" ... la inteligența umană deja depășită și puneți ca beneficiar Universitatea orădeană, dacă nu vreți de fapt să faceți o nouă pușcărie pentru oamenii inteligenți de care vă feriți, ca politruci notorii, tot timpul.
Postat 01 Februarie 2024, 09:01 de KP
Foarte buna ideea.
Una la fel de bună ar fi ca laserul de la Măgurele sa se mute la Oradea.
Postat 31 Ianuarie 2024, 21:09 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON