URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2023, 13:01

„Vrem investitori cu tehnologie înaltă, care să facă produse Made in Oradea”. Peste 160 milioane euro atrași de ADLO anul trecut în parcurile industriale din oraș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din aproape 560 milioane euro atrași până acum ca investiții directe în parcurile industriale din Oradea, peste 160 milioane datează de anul trecut, arată bilanțul pe 2022 al conducerii Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.

Ambiția acesteia este un „salt calitativ”, adică atragerea cât mai multor investitori care inovează și utilizează tehnologii de ultimă oră și care, implicit, plătesc salarii mai mari, spune directoarea Alina Silaghi.

Oradea în 2022: plus 825 milioane euro

Deținătoare a șase titluri de parcuri industriale, din care patru în Oradea însumând 240,81 hectare și altele două în Tileagd și Săcueni, cu 14,52 hectare, ADLO se poate mândri că facilitățile din municipiul reședință de județ sunt ocupate în proporție de: 100% (Parcul Industrial I din Șoseaua Borșului), 75% (Parcul Industrial II din strada Ogorului) și respectiv 82% (cel din strada Uzinelor), cel de-al patrulea fiind în pregătire pe strada Corneliu Baba, pe un amplasament de 6,5 hectare.

Potrivit informațiilor prezentate de directorul ADLO, Alina Silaghi, într-o conferință de presă desfășurată miercuri, din totalul de peste 160 milioane euro reprezentând investițiile de anul trecut în parcurile industriale din Oradea, cea mai mare investiție atrasă prin negociere directă are o valoare de 125 milioane euro, aparținând companiei Andreas Stihl Power Tools, care va produce echipamente electrice pe o suprafață de 146.599 metri pătrați în Parcul Industrial Eurobusiness I din Șoseaua Borșului.

În plus, a amintit șefa ADLO, Oradea a mai atras anul trecut o mega-investiție de 650 milioane euro a finlandezilor de la Nokian Tyres (pe 50 de hectare ale fostei CET II din strada Ogorului), plus încă una de 50 milioane euro a polonezilor de la Euro Glass (în viitorul Parc Industrial Eurobusinees IV din strada Corneliu Baba), ceea ce face ca totalul investițiilor noi în Oradea să fie, pentru anul trecut, de 825 milioane euro.

În total, până acum Oradea are în parcurile industriale peste 120 de rezidenți, dintre care mai mult de 50% sunt firme autohtone, a precizat Alina Silaghi, aceștia asumându-și crearea a peste 9.800 locuri de muncă până în 2025.

Ce vrea Oradea, ce vor investitorii?

Potrivit directoarei ADLO, o parte a acestor rezultate, obținute de o echipă formată din 10 angajați, se datorează bunei colaborări cu mediul de afaceri local și din străinătate. De exemplu, anul trecut ADLO a avut colaborări cu ambasade, cu firme (de pildă din țări ca Franța, Germania, Finlanda și Republica Moldova), cu Camera de Comerț Româno-Germană, a participat la conferințe naționale și internaționale de profil, la evenimente organizate pentru oameni de afaceri, dar și pentru tineri.

„Așa află potențialii investitori despre Oradea și așa vin la noi”, a spus Alina Silaghi, adăugând că totdeauna aceștia sunt interesați să afle dacă orașul are universitate și învățământ tehnic”.

Pe de altă parte, reprezentanta Agenției a arătat și ce așteptări are orașul de la firmele care sunt interesate să investească în Oradea: „Ne dorim companii care să vină cu tehnologie înaltă, care să asigure o plusvaloare mare, investitori care să facă produse finite Made in Oradea”.

Implicit, a adăugat Silaghi, salarizarea forței de muncă va fi pe măsură, adică mai mare. De altfel, întrebată de BIHOREANUL despre nivelul de salarizare în parcurile industriale din Oradea, directoarea a spus că acestea sunt confidențiale și, evident, pentru un muncitor necalificat pornesc de la salariul minim pe economie, dar căruia i se adaugă și alte beneficii, de la gratuitatea transportului până la bonusuri de performanță. În plus, a precizat Silaghi, „fiecare companie oferă posibilitatea de profesionalizare, prin urmare ca angajații să beneficieze de o plată mai bună în funcție de pregătire”.

Susținere pentru firme locale

Pe de altă parte, ADLO derulează în parteneriat cu Primăria programul „Realizează-te în Oradea!”/MakeIT în Oradea, prin care liceele, Universitatea și companiile locale oferă tinerilor orădeni șansa de a rămâne - sau de a reveni - în orașul natal, datorită atât burselor oferite (care acoperă costurile de cazare și masă), cât și prin finanțările de 300.000 euro pentru start-up-urile din domeniul IT.

De asemenea, tot pentru a crește atractivitatea parcurilor industriale din oraș, ADLO a rezervat în fiecare dintre acestea câte o parcelă pe care dezvoltă centre de servicii. De pildă, în Parcul Industrial I a fost construită o grădiniță-creșă unde deja sunt îngrijiți și educați 150 de copii, în vecinătatea acesteia urmând să fie edificată până anul viitor o sală multifuncțională cu servicii de alimentație publică/restaurant/cafenea, dar și cu cabinete medicale și sală pentru evenimente de tip conferințe.

Alina Silaghi a menționat că în 2022 ADLO a avut o contribuție și la investiția de 32 milioane euro a companiei CTPark Iota, pentru realizarea terminalului Cargo al Aeroportului orădean, și tot anul trecut și-a asumat realizarea a patru parcuri industriale în afara Oradiei, și anume a celor din Ștei, Beiuș, Aleșd și Marghita.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON