URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
07 Martie 2024, 07:58

Primul bloc turn cu 19 etaje din Oradea ar putea fi construit încă de anul viitor de milionarul Viorel Micula (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Milionarul Viorel Micula ar putea începe anul viitor construcţia unei mega-dezvoltări imobiliare, estimate la 25 milioane euro, care va cuprinde patru construcţii, între care un bloc de 19 etaje, în Piaţa Cetăţii din Oradea.

Cel mai probabil, de anul viitor...

Înalt de 61,4 metri, viitorul bloc din faţa pasajelor subterane din Piaţa Cetăţii va fi de două ori mai mare decât oricare altul din Oradea.

„Consiliul Local a aprobat în şedinţa de la sfârşitul lunii februarie Planul Urbanistic Zonal al acestei investiţii. Acum putem începe demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Pentru un proiect atât de mare, procesul de autorizare este complicat, aşa că în mod sigur lucrările nu vor începe anul acesta. Cel mai probabil, construcţia va demara anul viitor", a declarat pentru BIHOREANUL Ovidiu Jula, administratorul societăţii Central Business Consulting, iniţiatorul proiectului.

Societatea, care are ca obiect de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, este deţinută în proporţii egale de firmele Real Estates & Buildings SRL şi Plus Quadriga SRL, ai căror acționari sunt Viorel Micula și soția sa Doina Micula, Lucian Ionuț Pop, precum și două firme elvețiene avându-i ca beneficiari pe Lars Alexander Haussmann și Magnhild Lindis Haussmann. Niciunul dintre parteneri nu are mai mult de 28% din acțiuni.

O investiţie de 25 milioane euro

Investiţia se anunţă cea mai ambiţioasă dezvoltare imobiliară programată pentru anii următori în Oradea și se va întinde pe amplasamentul delimitat de Piaţa Cetăţii, respectiv străzile Gheorghe Costaforu, Alexandru Vlahuţă şi Ion Ghica.

„Costul investiţiei depinde de preţurile materialelor la data demarării construcţiei, nivelul salariilor, inflaţie şi altele. Dacă luăm în calcul un preţ de 500 euro pe metru pătrat, pentru cei de 50.000 metri pătraţi de construcţie rezultă o valoare de 25 milioane euro", a explicat Ovidiu Jula.

De altfel, mărimea proiectului imobiliar a făcut ca acesta să întârzie neobişnuit de mult.

După cum BIHOREANUL a mai scris, firma Central Business Consulting a cumpărat întreprinderea Mecord, descendenta fostei fabrici comuniste Mecanica, cu 5 milioane euro, în anul 2005. Noul proprietar a cerut Consiliului Local Oradea încă din anul 2008 aprobarea unui PUZ care viza construcţia a patru blocuri, dintre care unul cu 24 de etaje. 

PUZ-ul a intrat de mai multe ori în dezbaterea Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT), iar iniţiatorul a schimbat mai multe echipe de arhitecţi, până ca proiectul să prindă actualul contur. Înălțimea blocului turn a scăzut treptat, ca să se oprească la „doar” 19 etaje

"Ne-a ţinut în loc, aproape un an, înălţimea construcţiei. Noile reglementări ne-au obligat să cerem aviz şi de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, care a scăzut înălţimea construcţiei de la 68 metri, cât ceream noi iniţial, la 61,4 metri", a arătat Jula.

15 ani de avizări!

Concret, partea de avizări a durat mai bine de 15 ani, răstimp în care investitorul a fost obligat să îşi redeseneze proiectul, deseori la presiunea vecinilor. Proprietari de case din zonă au reclamat, printre altele, că blocul turn le va umbri curţile, că lărgirea carosabilului prevăzută în proiectul iniţial va face ca strada să le intre pe proprietăţi şi va implica exproprieri, iar apariţia unei mega-dezvoltări imobiliare va creşte aglomeraţia în zonă şi va genera ambuteiaje.

Obligat să desfăşoare trei etape distincte de consultări publice, cu finalizare în septembrie 2017, iunie 2018 şi iunie 2020, investitorul a comandat studii care să demonstreze că nu va afecta confortul riveranilor.

„Vecinii de pe strada Ion Ghica s-au opus proiectului pentru că iniţial acesta prevedea lărgirea străzii într-un mod care le-ar fi afectat proprietăţile. Proiectul a fost modificat în sensul că strada se va lărgi doar pe terenul investitorului. În plus, s-a făcut un studiu de însorire din care rezultă că nu sunt afectate proprietăţile din jur şi unul de trafic, care ţine cont şi de construirea noii giraţii din Piaţa Cetăţii", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş.

Potrivit acestuia, deşi aprobat, documentul constituie doar baza viitoarei dezvoltări imobiliare. „PUZ-ul doar schiţează ce se va construi acolo. Partea de avizare pentru obţinerea autorizaţiei de construire abia de-acum va începe", a spus Dragoş.

Circa 500 de apartamente...

Conform PUZ-ului, viitoarea dezvoltare imobiliară se va face pe amplasamentul actualelor clădiri rămase în urma fostei clădiri Mecord, acum date în chirie ca birouri şi depozite.

Construcţia va avea două niveluri subterane de parcare, spaţii comerciale la parter şi locuinţe la nivelurile superioare. Vor fi amenajate cam 500 de apartamente cu 1-3 camere, numărul lor urmând să fie stabilit prin proiectul final şi menţionat în Autorizaţia de Construire.

Numărul locuinţelor este confirmat indirect de cele 476 de locuri de parcare prevăzute în PUZ, dintre care 63 de locuri vor fi rezervate vizitatorilor. Potrivit normelor urbanistice orădene, dezvoltatorii imobiliari sunt obligaţi să amenajeze câte un loc de parcare pentru fiecare apartament.

... în patru blocuri

Construcția viitoarelor blocuri va începe cu lucrări de demolare. „Se propune desfiinţarea tuturor corpurilor de clădire existente pe teren şi construirea unui ansamblu de clădiri cu funcţiuni mixte (locuinţe colective, comerţ şi servicii)", se menţionează în PUZ.

Clădirea principală, înaltă de 19 etaje, situată înspre Piaţa Cetăţii, va fi continuată de un duplex cu 11 şi 10 etaje (plus încă un etaj tehnic) amplasat spre strada Ion Ghica şi de o construcţie mult mai mică, de trei etaje, care va fi amenajată înspre strada Alexandru Vlahuţă.

Conform planurilor dezvoltatorilor, investiţia va fi derulată în două etape. În primă fază va fi amenajat spaţiul dinspre strada Alexandru Vlahuţă, timp în care amplasamentul dinspre Piaţa Cetăţii va fi amenajat ca parc. Blocul cu 19 etaje, dinspre Piaţa Cetăţii, va fi construit în cea de-a doua etapă, acesta urmând să aibă în interior zona verde rămasă în urma dezvoltării imobiliare.

Accesul rutier în incită se va face dinspre străzile Ion Ghica şi Alexandru Vlahuţă, iar cel pietonal dinspre Piaţa Cetăţii. Dar până atunci mai este încă...

Vezi aici PUZ-ul viitoarei dezvoltări imobiliare din Piața Cetății:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Maikeltroll
Deocamdată ești pe ajutor social, așa că tot aia bei ::::::))))
Postat 09 Martie 2024, 20:25 de Sandu2100
Imposibil
Mai sunt persoane care cumpără lichidul lor de frână!?nu că celelalte "brand-urinary" ar fi mai de treabă.Sunt sărac si nu-mi permit să cumpăr un apartament, dar de la ei chiar dac-aş avea bani, tot n-aş cumpăra.
Postat 08 Martie 2024, 23:09 de Maikeltroll
Seamana cu o piramida.
Deci e pt babaci? Parca vad ca se opreste cu el la nivelul 25 si fiindca se vor certa pe noua autorizatie i-l vor lasa acolo fara pereti exteriori sa ne holbam la el cum mucegaieste urmatorii 30 de ani.
Postat 07 Martie 2024, 19:58 de nihil
Asta cu bloc intre case
e de asteptat sa vina de la oameni Nimby
Postat 07 Martie 2024, 15:11 de unu
:)
Prosti or fi aia care si-or cumpara acolo apartament. 15 ani proiecarea ? Mai bine ati fi intrebat de cate ori i s-a schimbat destinatia in acesti 15 ani? Ca sala de nunti a fost planificata, 4 blocuri idem , birouri idem......
Postat 07 Martie 2024, 15:01 de sssss
Drop/sandu
Tu ii lingi in dos pe Birta si Bolojan
Postat 07 Martie 2024, 13:22 de Petre93
Firma "germenului secund" are ca obiect de activitate baliverne despre închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.
La 400.000.000 Euro cât datorează ambii "germeni" Statului Român, aceștia se vor muta în două apartamente mari, de la ultimul etaj al intenției, vânzând până și ce nu au. Asta în metaversul lor de "domni cu sula-n straiță". Să ne bucurăm totuși că se demolează vechiturile de pe acel loc, că de ridicat ceva nici să nu visați în următorul deceniu, din moment ce tot de ating "germenii" se usucă foarte rapid. Copii și nepoții orădenilor vor avea însă posibilitatea, după preluarea de către ANAF a terenului fără construcții în vederea valorificării, să vadă cum vine un primar deștept (nu cel de acum), care va prelua locul și îl va face parc pentru copiii din zonă sau, de ce nu, o școală de balet contemporan.
Postat 07 Martie 2024, 13:12 de KP
Pinonel
Eu votez BOLOJAN și Birta.
Postat 07 Martie 2024, 10:00 de Sandu2100
Au batut palma!
Acest complex care va conține cel mai înalt bloc din Oradea se va construi în imediata vecinătate a cartierului de case particulare, de înălțime joasă, de la începutul Cartierului Cantemir. ATENTIE! Cei care va ganditi sa votati ciuma galbena: In consiliul local proiectul chimistilor a fost votat doar de gasca birtinezului (scuze, birtasule!). A pus o intrebare psd-ul, prin Ovidiu Sabau, dar ala micu' s-a rastit la el, mai si amenintandu-l: „vă atenționez că nu e bine să vorbiți în numele altora, e bine să vorbiți în nume propriu. Ce e rău cu mandatarii, e că câteodată se mai dau în judecată”. Tinand cont ca primaria are o rata de succes la instantele bihorene de peste 90%....https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/blocul-micula-mastodontul-de-19-etaje-de-langa-case-a-trecut-de-consiliul-local-oradea-cu-votul-liberalilor-4541491/
Postat 07 Martie 2024, 09:02 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6576 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON