URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2022, 15:20

Milionarul Viorel Micula va construi în Piaţa Cetăţii cel mai mare bloc din Oradea, înalt de 19 etaje. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Milionarul Viorel Micula va ridica în Piaţa Cetăţii 18, pe amplasamentul fostei Mecord, cel mai mare bloc din Oradea. Imobilul cu 19 etaje va fi înalt de 67 de metri.

Un cap de perspectivă

Potrivit unui comunicat al Primăriei, firma Central Business Consulting - deținută de Viorel Micula - a obţinut avizul CMUAT (Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului) pentru Planul Urbanistic Zonal al viitoarei construcţii care va cuprinde un mănunchi de blocuri-turn cu două subsoluri ocupate de parcare şi un parter cu spaţii comerciale.

În ultimii ani, PUZ-ul a fost refăcut în mod repetat la cererea locuitorilor din zonă, care s-au temut că ansamblul de construcţii turn îi va lăsa fără lumină naturală în gospodării, dar şi la solicitarea municipalităţii, care şi-a dorit cea mai bună soluţie urbanistică pentru acest amplasament.

"Amplasamentul pe care se va desfăşura această investiţie este foarte valoros din punct de vedere urbanistic şi arhitectural, în sensul că se constituie într-un cap de perspectivă necesar susţinerii bulevardului. Din acest punct de vedere, conceptul prezentat de echipa de arhitecţi răspunde acestui deziderat în încercarea de a rezolva urbanistic, într-o primă etapă, mobilarea acestei parcele", a declarat arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş.

Începând dinspre strada Alexandru Vlahuţă

Investitorul şi-a asumat toate cerinţele urbaniştilor. "Documentaţia a beneficiat de un studiu de circulaţie, respectiv de studii de însorire, iar soluţiile rezultate au fost implementate în cadrul proiectului" a transmis Fortiş.

Arhitectul şef a afirmat că "s-a propus realizarea în două etape a investiţiilor, conform solicitării CMUAT".

Primele lucrări vor demara în partea dinspre strada Alexandru Vlahuţă. "În prima etapă se vor construi clădirile din partea de sud, spre strada Alexandru Vlahuţă, iar spre spaţiul aferent fazei a doua, spre Piaţa Cetăţii, se va amenaja un mic parc public", a explicat Claudia Bonchiş, consilier în cadrul Biroului de presă al Primăriei.

Faza a doua a investiţiei, care implică şi construcţia imobilului cu 19 etaje, va demara la o dată ulterioară. "Parcul va rămâne şi după construcţia noii clădiri cu 19 etaje ca o zonă verde în interiorul ansamblului de blocuri", a spus Bonchiş.

Odată avizat de CMUAT, PUZ-ul va trebui aprobat şi de Consiliul Local Oradea, după care beneficiarul va face demersuri pentru obţinerea şi avizarea proiectului tehnic al investiţiei şi abia apoi pentru autorizaţia de construire, ceea ce va putea dura ani de zile.

Un proiect (tot) amânat

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul milionarului Viorel Micula este vechi de aproape un deceniu şi jumătate.

Firma Central Business Consulting, care în 2006 a cumpărat cu 5 milioane euro fosta fabrică Mecord, a obţinut de la Consiliul Local încă din aprilie 2008 aprobarea unui PUZ ce prevedea construirea unui turn piramidal cu 24 de etaje.

Edificiul avea în partea inferioară birouri, spaţii comerciale, cinematograf şi funcţiuni hoteliere, iar la etajele superioare locuinţe.

Criza economică a făcut, însă, ca proiectul să fie amânat. Clădirile fostei uzine mecanice au fost închiriate unor firme din trustul fraţilor Micula.

Pe parcursul procesului de avizare, înălţimea clădirii principale a fost diminuată de la 24 de etaje la 19 etaje, oricum de două ori mai mare decât orice altă construcţie din municipiu.

Investiţia era estimată la nivelul anului 2018 la peste 20 milioane euro, sumă care va fi în mod cert majorată pe fondul scumpirii fără precedent a materialelor de construcţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
nunta
In urma cu cativa ani isi facea acolo sala de nunti, amu is face bloc. Tot n-o sa aiba destule locuri de parcare... si parca vad ca parcarea o sa fie ca si aia din curte de la Astoria.... cu taxe serioase.Nu pentru cei cu apartamente acolo.
Postat 24 Mai 2022, 15:41 de sssss
Incapatanare
Cei de pe str. Costaforu care s-au incapatanat sa isi vanda casele platite bine de acesti dezvoltatori, si asa neintretinute si demolabile pe motiv ca ei vor milioane de euro pe ele , vor avea de sufferit enorm acum cand in spatele curtii lor va rasari acest gigant si toti vor sta la balcoane si vor privi mizeria din curtile lor . Nu vor mai vinde nimanui acele case
Postat 24 Mai 2022, 12:39 de Mare_blue17
Vorbă și concluzie a bătrânilir comuniști care se încumetau să-și construiască case ...
... "când e gata casa, gata-i și omul". Ăsta cu "blocul" de 19 etaje mai are câțiva metri de parcurs, de la masă la pat și invers, ca să fie băgat la nedeplasabili. Ce să construiască unul care trebuie să dea Fiscului, împreună cu frate-su, aproape 400.000.000 Euro cu titlu de despăguburi? Cu ce bani și pentru care urmaș, dacă singura progenitură e fugită din țară definitiv? Cu ce garanții bancare? Vrăjeală mediatică, ca să nu uite bihorenii de povestea cu "mortul viu" care se face că "gândește și muncește" cu profit.
Postat 24 Mai 2022, 11:14 de KP
Doamna Ruge zice ca nu dezvoltatorii dicteaza linia.
Avem dovada ca da, ei o fac. Cvartalul ala, teoretic la marginea centrului, e de mult cu iz imobiliar, Fildan/Euronova detine majoritatea cladirilor. Uite asa, desi nu-i merge prea bine, la viitoarele expropieri pentru parcari si spatii verzi, va primi o plasa de siguranta. Apoi, zice domnu Fortis ca noua cladire ofera un cap de perspectiva, de fapt, se duce naiba orice teorie cu aliniatul la inaltime, unitatea ar fi fost data de un regim asemanator cu blocul Cicero (sau cel de vizavi). In rest, e bine, poate isi face si fratele bloc, desigur mai inalt, la asta se rezuma totul, care o are mai mare, tare nu se mai pune problema.
Postat 24 Mai 2022, 06:48 de CalinWn
Ține terenul?
Știind că pânza freatică e la mică adâncime, va putea fi construit acest ansamblu? Că la pasajul de la piața Cetății, după 3 metri săpați a apărut "lacul de acumulare". Plus că fiind "gaura" pasajul in zonă, nu va veni în cap? Circulația va fi iar gâtuită in zonă până la definitivarea și acestui proiect?
Postat 24 Mai 2022, 00:20 de Dinu29
inca un tun
pffa, ce mizerie: sunt curios daca un amarastean vroia sa construiasca in zona, putea sa o faca pe 19 nivele? Independent de cladirea asta, mi se pare evident ca in conditiile noi de subterane si alte ozn-uri, magazinul de instalatii de pe coltul cu Costaforu (si poate si cateva case) nu mai are nici o sansa si cred ca ar trebui demolat de pe acum :)
Postat 23 Mai 2022, 18:18 de oradea_mea_si_a_ta
@pinonel
atata doar, 12000- lei amenda? fara obligatia de a aduce imobilul la starea initiala? Adica nimic, doar cat sa inchida gura targului! Eu daca fac ceva fara autorizatie ma amendeaza si ma obliga sa aduc imibilul la starea initiala. O mizerie justitia romana!
Postat 23 Mai 2022, 18:16 de scortosul
@scortosul
La fond compania a primit o amendă penală de 120.000 lei, în timp ce madam Miclău (ad-min firma) a încasat o sancţiune penală de 3.733,33 lei.Apelul respins, plus 200 de lei cheltuieli. dhttps://www.ebihoreanul.ro/stiri/queen-mary-cu-belele-compania-si-administratorul-fratilor-micula-condamnati-definitiv-pentru-transformarea-fostului-restaurant-transilvania-137663.html
Postat 23 Mai 2022, 16:56 de pinonel
Ca tot ma bag in seama
Ca totb ma bag in seama cu s-o fi finalizat scandalul cu crasma "TRANSILVANIA" aia de s-o modificat fara avize de la pmo si isc? Stie cineva cat si cui or platit?
Postat 23 Mai 2022, 16:01 de scortosul
Bre!
Bre amarastenilor, pregatiti punga ca o sa trebuiasca sa va aliniati inaltimea la casa dupa blocul asta!!! Cum sta treaba cu descarcarea circulatiei in strazile din limita? Cam cate apartamenete sunt? La final o sa rechizitioneze pmo ceva case din zona ca sa largeasca drumurile si sa asigure parcari suficiente? Intreb doar nu dau cu paru ca studiile alea pot fi aranjate sa ias bine din pix si la punga.... a cui punga?
Postat 23 Mai 2022, 15:59 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON