URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2023, 17:03

Primarul Florin Birta: "Lucrăm pentru ca de luni, când începe anul şcolar, să putem da drumul la circulaţie prin centrul oraşului" (FOTO)

Primarul Florin Birta: 'Lucrăm pentru ca de luni, când începe anul şcolar, să putem da drumul la circulaţie prin centrul oraşului' (FOTO) foto: arhiva BIHOREANUL
Primarul Florin Birta: 'Lucrăm pentru ca de luni, când începe anul şcolar, să putem da drumul la circulaţie prin centrul oraşului' (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primarul Florin Birta: 'Lucrăm pentru ca de luni, când începe anul şcolar, să putem da drumul la circulaţie prin centrul oraşului' (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primarul Florin Birta: 'Lucrăm pentru ca de luni, când începe anul şcolar, să putem da drumul la circulaţie prin centrul oraşului' (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primarul Florin Birta: 'Lucrăm pentru ca de luni, când începe anul şcolar, să putem da drumul la circulaţie prin centrul oraşului' (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primarul Florin Birta: 'Lucrăm pentru ca de luni, când începe anul şcolar, să putem da drumul la circulaţie prin centrul oraşului' (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii municipalităţii lucrau vineri pe mai multe şantiere în paralel, pentru ca începând de luni, odată cu redeschiderea anului şcolar, traficul auto prin centrul oraşului să poată fi reluat.

"Tramvaiul va circula prin piaţa Gojdu"

Primarul Florin Birta era pe şantiere încă din primele ore ale dimineţii şi nu a participat nici măcar la şedinţa de Consiliu Local organizată de "de îndată" în sistem online, pentru a se asigura că circulaţia tramvaielor prin zona centrală va fi reluată din 11 septembrie.

"Tramvaiul va circula prin Piaţa Gojdu, începând cu prima oră a dimineţii, conform programului OTL. În momentul de faţă se lucrează la refacerea liniei iar în cursul zilei de duminică se vor face primele verificări", a declarat primarul de Oradea vineri după amiază pentru BIHOREANUL.

Se desfiinţează giraţia de la podul Dacia!

Pentru fluidizarea traficului auto, cel târziu de luni, circulaţia prin zona şantierului la pasajele din Piaţa Emanuil Gojdu se va modifica din nou.

"Sensul giratoriu de la intrarea pe podul Dacia se va desfiinţa. Şoferii care vor circula dinspre Bulevardul Magheru către zona centrală vor folosi breteaua nouă către Parcul 1 Decembrie sau Aleea Emanuil Gojdu, iar cei care vor dori să ajungă în Calea Clujului vor merge tot în faţă, pe lângă Spoon (spre parc - n.r.), pentru a face apoi la stânga pe breteaua nouă care trece peste pasajele subterane", a explicat Birta.

"Nu va fi foarte rău"

Şantierul din Piaţa Emanuil Gojdu se anunţă de pe acum o zonă aglomerată. Conducătorii auto care doresc să circule dinspre zona centrală către Calea Clujului vor folosi breteaua amenajată peste pasajele subterane, iar cei care vin din sens invers, dinspre Calea Mareşal Averescu către centru, vor trece pe la capătul Podului Dacia, unde vor da prioritate la tramvai.

"Conducătorii auto care doresc să ajungă din centrul oraşului în Bulevardul Magheru, trecând pe lângă Parcul 1 Decembrie, vor traversa pasajele subterane pe breteaua nou amenajată, vor merge înainte, pe lângă Poliţia Rutieră, şi vor face prima la stânga, pe strada Râului, unde vor vira din nou la stânga pe Calea Mareşal Averescu", a declarat Birta.

Pentru diminuarea conflictului de trafic, pe Calea Mareşal Averescu vor fi amenajate presemnalizări, banda dinspre strada Râului urmând să fie dedicată şoferilor care ies de pe ea.

"Nu va fi foarte rău în trafic. Acum este puţin aglomerat pentru că încă se lucrează în carosabil, dar apoi, când va porni şi circulaţia tramvaiului, se va circula mai bine", a apreciat primarul de Oradea.

Şantier şi în weekend

Vineri, la prânz, constructorii municipalităţii lucrau în ritm alert. "Pe strada Tudor Vladimirescu se toarnă stratul final de asfalt, pe tronsonul cuprins între strada Duiliu Zamfirescu şi intersecţia cu Piaţa Unirii (colţ cu clădirea Primăriei Oradea)", a precizat Primăria, printr-un comunicat de presă, însoțit de imagini.

Alte lucrări urmează să fie desfăşurate în weekend.

Aşa cum BIHOREANUL a anunţat, constructorii mai au încă de finalizat marcajele rutiere pe strada Aleea Gojdu de pe malul Crişului Repede şi de turnat stratul final de asfalt pe strada Cele trei Crişuri, respectiv pe latura Parcului 1 Decembrie dinspre strada Vasile Alecsandri.

"Tot de luni, pietonii vor putea folosi şi Podul Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din ţară", a anunţat Primăria.

Primarul Florin Birta este destul de optimist cu privire la încheierea la timp a lucrărilor. "Chiar dacă lucrările nu vor fi finalizate în proporţie de 100%, ne-am dorit să închidem acele şantiere care îngreunează traficul tocmai ca de luni, când va începe noul an şcolar, să se poartă circula în condiţii normale", a declarat Birta.

Dar asta se va vedea cu adevărat luni, odată cu începerea anului şcolar...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Impostura pnl
Ar trebui sa vedem pe unde sunt cele 60-80 miliarde de euro imprumutate de "guvernele mele". Pentru care statul roman achita 10 miliarde de euro dobinzi. Daca asta e dezvoltarea, ma lipsesc de ea. Mai degraba niste smecheri au avut niste excedente pe care le-au plasat inteligent. Mult trimbitatul pnrr functioneaza 50% fonduri nerambursabile+50%imprumuturi guvernamentale. Toate lucrarile se fac la pret cel putin dublu. Deci jumatea noastra imprumutata, 8000€ datorie pe capul fiecarui roman, se deturneaza integral si elegant in pusculita firmelor constructoare, de unde abundenta se revarsa sub diverse forme de bunastare, pe tot lantul trofic: 10 case, 5 terenuri, 3 masini. E o mascarada pentru consumatori de facebook si tiktok. Primim ceea ce meritam
Postat 10 Septembrie 2023, 13:36 de excalibur
@KP
"Iar "bobocii" imposturii PNL...". O data, macar o singura data, esti in stare sa ne povestesti ceva despre impostura pesede+udmr? Despre "realizarile" lor in perioada cand au condus orasul si judetul?
Postat 09 Septembrie 2023, 12:50 de Biggie
Dacă se vrea, se poate.
Dar de obicei la noi se lucrează pe regula: 3 din 5 privesc, unu lucrează și unu îi absent.
Postat 09 Septembrie 2023, 07:52 de Vio_427
Pe repede înainte...
Ca la "Ciumperca"? Numa' zic, nu dau cu paru'.
Postat 09 Septembrie 2023, 01:52 de Maikeltroll
...
Pai daca a fost haos azi, ce va fi luni? Cand vorba aia, incepe scoala, toti parintii isi duc odraslele lor pana-n poarta scolii, ca deah, nu se pot baga cu masina-n curte. Masini pe avarii, ramas-bun de la prunci, haos total. In alta ordine de idei, daca s-ar fi lucrat si pana acuma normal, acum, cu 3 zile inainte de inceperea scolii poate ca nu era nevoie de acest 'heirup', nu?
Postat 08 Septembrie 2023, 22:50 de corm16
Și minciuna e o vorbă
Dar cu restul orașului cum rămâne? Doar în centru circula elevii?
Postat 08 Septembrie 2023, 19:42 de CivisUlpianum
KP aka mama Omida
La noi in zonă PNL tot peste 70%
Postat 08 Septembrie 2023, 19:24 de Sandu2100
De luni o să se numere și bobocii.
Nu numai în sens literar cât mai ales politic. Iar "bobocii" imposturii PNL, pentru cele 4 rânduri de alegeri de anul viitor, indică o "ușoară" scădere în sondaje sub 10%.
Postat 08 Septembrie 2023, 19:06 de KP
Ca la romani
Harnicie in ultima zi, dupa o sa ne miram ca lucrarile nu tin, apar fisuri, gropi si alte cele … toate acestea pt faima domnului primar si a promisiunilor dansului de “2 lei” pe banii oradenilor
Postat 08 Septembrie 2023, 19:01 de nelutorjoc
Aiurea
Apreciez foarte mult munca domnului Bolojan și a domnului Birta, dar sa vii în data de 08 sa afirmi ca muncim ca în data de 11 sa..Bla Bla Bla..e ca îngrașăm porcul în ajun, nu?! 80% din cetățenii orașului au înțeles și au acceptat ca va fi deranj cu lucrările, dar 100% din cetățenii nu suporta sa se inchida în fiecare zi tot alta strada fără a se redeschide una din alea la care se muncește! Apropo, pe platoul Antonio Alexe este o firma care ocupa platoul de doi ani..de ce?!
Postat 08 Septembrie 2023, 18:09 de Alex07
Meserie
Vezi sa nu obosești. Știi cum se tine o lopata.?Vin alegerile. Hai cu propaganda și banii din Pnrr.
Postat 08 Septembrie 2023, 17:33 de Feliciana
Lucram........
Imi e groaza sa merg la sp judetean din Cantemir..........Tot fac variante......
Postat 08 Septembrie 2023, 17:18 de cosmin5z
Legatura dintre str. Grivitei si calea clujului prin santul cetatii ??
Pe cand va fi gata? era o alternativa la blocarea din p-ta gojdu dar daca vrei sa-ti bati joc de oradeni nu o faci decat cand se vor termina pasajele asa-i? Ma gandesc ca e vorba de intentie si incompetenta ca doar nu or fi vorba de prostie
Postat 08 Septembrie 2023, 17:15 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON