URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2021, 20:01

Primarul Birta despre corecţiile aplicate proiectelor europene: "O ciorbă reîncălzită, nu avem decizii finale"

Primarul Birta despre corecţiile aplicate proiectelor europene: 'O ciorbă reîncălzită, nu avem decizii finale' Primarul Florin Birta recunoaşte că, dacă Oradea va primi o corecţie de 100% la proiectul de construcţie a liniei de tramvai care leagă cartierele Decebal de Calea Aradului, bugetul Oradiei va trebui să suporte o "sumă consistentă". Adică 58,7 milioane lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, marţi, doi consileri locali de la PSD au acuzat Primăria Oradea că ratează finanţările europene şi trebuie să plătească peste 70 milioane lei din bugetul oraşului, din cauza unor corecţii aplicate mai multor proiecte, la solicitarea BIHOREANULUI, primarul Florin Birta a declarat că în nicio situaţie nu există încă un verdict final, aşa că, deocamdată, nu este cert că Oradea a pierdut aceste finanţări. "Aceste acuzaţii sunt o ciorbă reîncălzită pentru conferinţa săptămânală a celor de la PSD", a spus edilul Oradiei.

"Aşteptăm argumentele"

Potrivit lui Birta, autoritatea de management din cadrul Ministerului Dezvoltării nu a transmis încă Primăriei documentele finale pentru corecţia cea mai usturătoare, de 100%, în cazul proiectului de amenajare a liniei de tramvai care leagă cartierele Decebal şi Calea Aradului, ca apoi să continue spre depoul OTL. "În acest caz, am primit o corecţie tranzitorie, dar nu a fost comunicată încă o notă de conformitate. Aşteptăm acea comunicare, să vedem argumentele şi să putem construi o apărare", a declarat Birta, joi, pentru BIHOREANUL.

Potrivit "corecţiei tranzitorii" transmise Primăriei la începutul anului trecut, problema acestui proiect ar fi că firma care a făcut studiul de fezabilitate, Abed Nego, face parte şi din asocierea care execută lucrările. "Când vom avea explicaţiile finale ale autorităţilor, ne vom putea pronunţa. Dacă se va aplica această corecţie, e adevărat că ar fi una consistentă, dar cum spuneam, încă nu avem un răspuns final", a spus Birta.

Valoarea finanţării nerambursabile este de 58,7 milioane lei, bani care - dacă se va aplica corecţia - vor fi plătiţi din bugetul oraşului.

La judecată

În schimb, în cazul altor patru proiecte – reabilitarea malului stâng al Crişului Repede, pietonalizarea străzilor Aurel Lazăr şi Libertăţii, respectiv refacerea Pieţei Ferdinand – Ministerul Dezvoltării a aplicat o corecţie de 25%, confirmată printr-o aşa numită notă de conformitate.

"Motivul invocat este că nu s-au comunicat anunţurile de licitaţie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ulterior, Agenţia Naţională de Achiziţii Publice ne-a dat nouă un punct de vedere favorabil şi am contestat în instanţă nota", a declarat Birta.

Procesul a fost deschis la Curtea de Apel Bucureşti, în iunie 2020, şi are primul termen stabilit pentru săptămâna viitoare, pe 13 ianuarie. Totodată, ca o măsură de precauţie, Primăria publică acum toate licitaţiile de lucrări în proiectele europene şi în Jurnalul European.

Proces plimbat

Municipalitatea orădeană a mai dat în judecată Ministerul Dezvoltării din România şi Ministerul Inovaţiei şi Tehnologiei din Ungaria, pentru o altă corecţie de 100%, în valoare de 2,1 milioane euro, aplicată proiectului de amenajare a Centrului de Chirurgie Intervenţională şi Terapie Coronarieni Viva Anima, prin care Spitalul Judeţean a achiziţionat un angiograf.

Autoritatea de management a programului HU-RO a acuzat municipalitatea că a calificat contractul ca fiind de achiziţii de lucrări, pentru care achiziţia are loc prin cerere de oferte, deşi ar fi fost de furnizare de bunuri, pentru care se face licitaţie, deci o procedură mai complicată.

Acest proces încă n-a ajuns să se judece pe fondul problemei. Deschis iniţial la Tribunalul Bucureşti, a fost declinat către Curtea de Apel Bucureşti, iar apoi la Curtea de Apel Oradea, unde în octombrie 2020 judecătorii au stabilit necompetenţa teritorială, drept urmare au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să lămurească la care instanţă trebuie să se judece cauza.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cât tupeu, câtă lejeritate.
Evident că nelocuind în Oradea și necotizând la bugetul local, este detașat de întreaga situație. Ce blestem pe orașul ăsta, pe lângă că-i plin de vinituri mai e și condus de una.
Postat 11 Ianuarie 2021, 06:25 de User anonimizat
Habarnismul la Români vs. Bani Gratis care costă mai mult decât face cu parandărăt cu tot !?!
Ce nu știe Birta, pentru că nici Boloș nu știa ca să-i spună ... e că, odată constatată o corecție financiară la nivelul unei Autorității de Management, copii în "english" după dosarul constatator pleacă la Organismul Intermediar, Comisia Europeană (reprezentanța din București) și la Beneficiarul care are drept să invoce ce-i trece lui prin cap dacă vrea !?! Problema însă e ca la procedura fabricării cârnaților ... unde, odată băgată grămada de cărnuri în maț, nu o mai întorci înapoi decât dacă o iei de la început, rupi "țeava" și refaci amestecul !?! Ce nu mai știe Birta, Boloș, Bolojan, etc ... e că, acolo unde se dau bani europeni, vin periodic "monitori" și "evaluatori" ai UE și CE, care nici măcar nu conteactează beneficiarii. Ei doar constată, notează și propun către AM-uri ... refaceri, închideri, corecții, etc !?! Iar "spionii" ăștia de teren nu pot fi cumpărați de niciun partid de pe planetă, pentru că sunt plătiți la nivel de "magistrați" !?! Învață, primărie ... că bani gratis nu există !?!
Postat 08 Ianuarie 2021, 09:34 de CrisDumi
@scortosul
Nu dragul meu, nu noi pulimea suntem vinovati pentru ca nu am mers la vot, de tot ce se intampla in Romania . NEPREZENTAREA A FOST UN SEMNAL DE ALARMA, UN PROTEST, O SFIDARE A CLASEI POLITICE. Nici macar hotii, excrocii, politicienii de toate categoriile, nu sunt CEI MAI vinovati. Daca aveam justitie, structuri (politie, DNA,SRI etc.) care sa-si faca treaba nu ajungeam unde suntem. Hotii si toate categoriile de teapa lor erau anihilati din fasa. Cei cu merite si capabili ar fi ajuns la putere si lucrurile se desfasurau normal. Dupa parerea mea cele mai vinovate sunt autoritatile competente si toti sefii statului care au fost in decursul anilor. Acestea au permis, ba chiar uneori au contribuit direct la dezastrul in care ne aflam la nivel de tara.
Postat 08 Ianuarie 2021, 09:08 de scarbit
Cu udmr la guvernare si la ministerul dezvoltari si la cel al mediului
Cu udmr la guvernare, la ministerul dezvoltari si la cel al mediului Oradea o sa fie tinta lor de boicot, franre a dezvoltarii locale. Inca o dovada ca partidul strain intereselor romaniei aflat la guvernare direct sau in linia a doua de 31 de ani este unul din marii contributori la demolarea romaniei moderne! asta este daca romanii la alegeri s-au suparat pe covid si nu au mers sa voteze, ne meritam soarta de slugi la udmr!
Postat 07 Ianuarie 2021, 21:55 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON