URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2021, 19:35

Primarii din Bihor, obligaţi să pună asistaţii la curăţarea localităţilor, altfel vor fi amendaţi. Consiliul Judeţean le cumpără de la mănuşi de lucru până la motocositori

Prefectura, Consiliul Judeţean şi Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială au încheiat un protocol în baza căruia beneficiarii venitului minim garantat şi alocaţiilor pentru susţinerea familiilor apţi de muncă vor fi obligaţi să contribuie la ecologizarea localităţilor, primarii să le planifice munca, sub sancţiunea de a fi amendaţi, iar CJ Bihor să le ofere materiale şi echipamente de lucru.

Jumătate, apţi de muncă

Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a declarat într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o vineri împreună cu prefectul Dumitru Ţiplea că, în contextul planului adoptat la finele anului trecut pentru ecologizarea localităţilor bihorene, a analizat informaţiile furnizate de AJPIS privind beneficiarii de venit minim garantat (VMG) şi alocaţii pentru susţinerea familiei (ASF) din judeţ, constatând că anul trecut au existat lunar între 3.000 şi 3.200 astfel de persoane, pentru care statul plăteşte ajutoare de peste 17 milioane lei.

Din acest total, 1.600 persoane sunt apte de muncă, fiind obligate să lucreze în folosul comunităţii, şi ca atare vor trebui să presteze activităţi de acest fel pentru a curăţa marginile drumurilor şi alte terenuri unde năpădite de pungi, PET-uri, vegetaţie etc.

În ce priveşte cealaltă jumătate a beneficiarilor de VMG şi ASF, a precizat Bolojan, cam tot 1.600 persoane au certificate medicale eliberate de medici de familie, potrivit cărora suferă de diverse afecţiuni care le împiedică să muncească. În unele comune, precum la Tinca, în mod bizar, toţi beneficiarii de ajutoare deţin "scutiri", "ceea ce invalidează o anumită teorie a probabilităţilor", după cum s-a exprimat, ironic, Bolojan, cu referire la largheţea cu care medicii au eliberat certificatele.

"Campioni" la ajutoare

Potrivit datelor furnizate jurnaliştilor, cei mai mulţi beneficiari de VMG şi ASF din Bihor sunt în comuna Lugaşu de Jos (3,06% din populaţie, 112 persoane dintr-un total de 3.659 locuitori), în alte 29 de comune existând cel puţin 15 persoane care primesc ajutoare sociale, iar ponderea acestora variază între 0,48% şi 3,06% din totalul locuitorilor.

Comparativ cu alte judeţe din regiunea Nord-Vest, Bihorul este pe locul 5 din 7 după numărul beneficiarilor de ajutoare apţi de muncă: Satu Mare are 3.400 beneficiari apţi de muncă, Sălajul 3.100, Maramureşul 2.600, Clujul 1.800, în timp ce mai puţini are doar Aradul (1.500 apţi de muncă) şi Bistriţa Năsăud (1.000).

Alte zone ale ţării, conform datelor puse la dispoziţie, sunt, ce-i drept, şi mai "bogate" în asistaţi, cum ar fi judeţele Dolj (13.624 beneficiari de VMG apţi de muncă), Buzău (9.971) ori Bacău (8.708 beneficiari apţi de muncă).

La bani mărunţi

Bolojan a analizat şi numărul orelor de muncă prestate de beneficiarii VMG şi ASF apţi de muncă din Bihor, spunând că aceştia ar trebui să execute anual în folosul comunităţilor peste 35.000 ore/muncă, ceea ce înseamnă că "aproximativ 220 persoane ar putea să lucreze zilnic în folosul comunităţilor, organizaţi de primării, şi ar trebui să se vadă rezultatele".

Preşedintele CJ Bihor a afirmat că "este de bun simţ să existe o planificare a muncii acestor persoane de către primării, astfel încât munca să se desfăşoare cu folos", dând şi un exemplu. "La Lugaşu de Jos ar trebui să desfăşoare o astfel de muncă, zilnic, între 15-20 persoane. Dacă aceşti oameni ar lucra la curăţarea şanţurilor, să culeagă pungi, PET-uri, să scoată scaieţii, munci care nu necesită calificare, lucrurile ar trebui să arate impecabil în comună", a spus Bolojan.

Planuri şi amenzi

În situaţia aceasta, preşedintele CJ a arătat că în baza protocolului încheiat cu Prefectura şi cu AJPIS, vor avea loc întâlniri cu primarii din Bihor care au minim 15 beneficiari de ajutoare sociale în localităţile pe care le conduc (în total 30 unităţi administrativ-teritoriale), aceştia urmând să facă "planuri de acţiune reale" pentru a-i pune la muncă, asigurându-le inclusiv protecţia muncii, echipamente de protecţie, de la mănuşi la veste reflectorizante, saci menajeri pentru adunarea deşeurilor, ba chiar şi motocositoare şi drujbe, pe care le poate cumpăra şi oferi CJ Bihor.

Ulterior, a spus Bolojan, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii şi AJPIS vor începe verificări în teren. "Unde se va constata că nu există planuri de muncă organizate de primării şi beneficiarii nu prestează orele de muncă, în prima etapă primăriile vor primi avertismente, în etapa a doua se va da amendă directă primarilor şi, în subsidiar, se suspendă plata sumelor către beneficiari. Scopul nostru nu este să scoatem oamenii de la plata ajutoarelor, dar moral şi legal este ca beneficiarii să desfăşoare orele de muncă la care sunt obligaţi. Sunt convins că, cu o bună organizare a beneficiarilor, vom vedea un progres important în ecologizarea judeţului Bihor în câteva luni", a afirmat Ilie Bolojan.

Preşedintele CJ Bihor a precizat că pentru toate aceste lucruri există cadrul legal de mulţi ani, "dar, din câte ştim, până acum nu a fost aplicat niciodată".

În galeria de documente puteţi consulta protocolul dintre Prefectura, Consiliul Judeţean şi AJPIS Bihor, lista comunelor cu cei mai mulţi beneficiari de ajutoare sociale, lista cu sumele plătite acestora anul trecut în judeţ şi comparaţii cu alte judeţe

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Potrivit legii mănușile reprezintă un grad în protecția muncii, dar se pare că nu cunoști legile , doar cânți la flaut
Postat 23 Ianuarie 2021, 15:23 de Sandu2100
Fix mănuși le trebuie asistaților sociali trimiși să măture ulițele !?!
Ar veni toți la muncă, dacă banii pe mănuși s-ar duce pe ceva mâncare și o bere la prânz !?! E foarte rău când un sătul gândește ce vrea flămândul ... crezând că știe tot !?! Unul precum Bolojan ar trebui să stea o vreme la Birtin și să vadă cum se mătură drumul din fața casei în care s-a format, cu atât mai mult cu cât e asfaltat acum !?!
Postat 23 Ianuarie 2021, 12:13 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON