URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2024, 09:25

Primărie de familie: Edilul Sorban Levente din Lugaș și-a adus nevasta în Consiliul Local

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Primăriei Lugașu de Jos a devenit, cu acte în regulă, afacere de familie. Marțea trecută, Judecătoria Aleșd a oficializat validarea unui mandat de consilier local pentru nimeni alta decât consoarta primarului Sorban Levente, Sorban Orsolya Monika, supleantă pe lista de candidați la alegerile locale din 2020 din partea aceluiași partid din care face parte și edilul, UDMR.

Femeia - pentru care nu demult soțul-primar a tras sfori să fie angajată secretară la școala din comună, deși unitatea de învățământ mai avea deja o secretară, iar asta cu promisiunea că salariul îi va fi plătit de Primărie, nu de Inspectoratul Școlar - își va prelua mandatul cu câteva luni înaintea următoarelor alegeri locale, după încetarea mandatului altui consilier local UDMR, Bucsas Iuliu, retras în octombrie 2022. Retragere care, de altfel, nu a mirat pe nimeni, căci Sorban l-a pus administrator la două dintre firmele Primăriei, Crisius Cons SRL și Constructorul Lugașu de Jos SRL.

În ce privește noua situație, deși pare ditamai conflictul de interese, în condițiile în care un consilier local aprobă sau respinge propunerile primarului, aceasta nu este sancționată de nicio lege, din simplul motiv că atât edilul, cât candidații de pe lista UDMR la Consiliul Local au fost votați de cetățeni. Prin urmare, familia Sorban va hotărî prezentul și viitorul comunei și acasă, și la Primărie...
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@biggie sovinule
N-ai pic de rusine sovinule mizerabil. Eu nu cunosc istoria orasului sau tu minti cu nerusinare ? In Oradea este si o strada care se numeste /Strada evreilor deportati/ si tu minti ca nu s-a intamplat asta. Minti cu nerusinare tipica sovimilor. Nu ti-e rusine sovinule sa incerci sa ne minti pe toti cu propaganda ta sovina invatata din "istoria" fabricata de catre iredentismul unguresc. Adica nu cunosc eu istoria orasului si o cunosti tu cu minciunile si cu aberatiile pe care le scrii aici. Minti non-stop sovinule mizerabil. Iata un alt exemplu din ce ai scris: "De ce te legi de religia unor oameni?" Ce religie sovinule parsiv ? Despre ce religie e vorba aici. Alta minciuna scris de catre tine: "Ideologie și politică de ațâțare a urii și dușmăniei între națiuni și popoare, de propagare a ideii superiorității unei națiuni asupra altora, de promovare a exclusivismului și intoleranței naționale; naționalism extremist". Ce superioritate ? A cui superioritate miselule ? Ce minciuni debitezi sovinule nesimtit. Comentariile sunt in fata ta. Aici e vorba despre atrocitatile comise de ocupatia ungureasca din Ardeal asupra romanilor, evreilor si altor etnii care au trait pe aceste teritorii in acele vremuri de trista amintire. Ocupatie ungureasca pe care tu o ridici in slavi sovinule misel, instigator a insemnat un cancer total pt. Ardeal. Despre asta a fost si este vorba sovin mincinos, nesimtit.
Postat 14 Februarie 2024, 07:01 de Riviera
@biigie sovinule
Nu-ti crapa obrazul de rusine sa faci apologia criminalului horty si a hortystilor care i-au ucis pe romani si pe evrei in Oradea si in Ardeal ? Puscarie scrie pe tine. Mai lasa minciunile "istoriei" inventate de iredentismul unguresc. Ba, chiar n-ai pic de rusine, sovinule imbecil ?
Postat 14 Februarie 2024, 06:25 de Riviera
Alo, trompeta...
Ia putina lumina de aici, ca sa intelegi de ce se duce dracului lumea noastra: [ https://www.amosnews.ro/rothschild-evreii-kazari-raul-satanic-al-lumii-de-ieri-si-de-astazi/ ]
Postat 13 Februarie 2024, 23:22 de excalibur
@Riviera
"Chiar nu ti-e rusine sa vii sa afirmi ca vechile cladiri din oras au fost construite de unguri ? Au fost construite de evrei cu bani, everei pe care ungurii hortisti i-au omorat si le-au furat cladirile si restul bunurilor." Habar n-ai de istoria orasului. Iti recomand https://oradea.ro/turist-in-oradea/istoria-orasului-oradea/. Si daca chiar cladirile au fost construite de evrei, De ce te legi de religia unor oameni? Cu ce esti mai bun decat horty, hitler sau antonescu? Antonescu cati evrei si tigani a omorat? Despre asta nu scrie nimic in cartile de istorie citite de tine? A venit unul calare, in drumul lui din Asia, s-a oprit pe malul Crisului si i-a placut ce a vazut. Si a intemeiat orasul Oradea. Precis ai avut cateva nopti nedormite cand podul din centru a primit numele de Sf. Ladislau. Nenorocitii de evtrei au construit aici biserici ortodoxe. Si grecocatolice pe care prietenii tai de partid au pus mana la indicatiile ocupantilor rusi. Mai lasa propaganda cu istoria care ai invatat-o din cartile ceausiste. Acum ai mai multe surse. Informeaza-te. Macar despre istoria orasului in care locuiesti. Si nu mai folosi cuvinte ale caror semnificatie nu o cunosti. Ideologie și politică de ațâțare a urii și dușmăniei între națiuni și popoare, de propagare a ideii superiorității unei națiuni asupra altora, de promovare a exclusivismului și intoleranței naționale; naționalism extremist. Astia sunteti voi, pinonel si Riviera. Primul cu stepele Asiei, tu cu evreii! Luati un calmant, poate va ajuta inainte sa va crape vreo vena.
Postat 13 Februarie 2024, 21:06 de Biggie
@biggie
Chiar n-ai pic rusine sa vii cu minciunile tale sovine cand se stii ca ocupatia ungureasca a Ardealului a insemnat un cancer total pe aceste teritorii. Abuzuri, crime, jafuri, discriminari de nedescris sunt cuvinte sinonime cu cotropitorii, vremelnicii ocupanti unguri. Chiar nu-ti crapa obrazul de rusine sovinule sa vii cu minciunile astea aici ? Pe cine crezi ca poti sa minti ? Cu minciunile astea nu poti sa te minti nici macar pe tine. Pune mana pe istorie si studiaza. Nu arunca la o parte carte de istorie pt ca nu scrie in ea minciunile tale.
Postat 13 Februarie 2024, 06:27 de Riviera
@biggie
Mai incet teoriile sovine care te caracterizeaza. Chiar nu ti-e rusine sa vii sa afirmi ca vechile cladiri din oras au fost construite de unguri ? Au fost construite de evrei cu bani, everei pe care ungurii hortisti i-au omorat si le-au furat cladirile si restul bunurilor. Chir nu-ti crapa obrazul de rusine sa sustii ca romani nu si-au construit palate pt ca nu au vrut cand ei nu au fost lasati sa-si construiasca scoli, nu au fost lasati sa se organizeze, etc. Si bisericile pe care si le-au construit au fost rase de pe fata pamanturlui de catre habsburgi ? Romanilor nu le era permis accesul in orasul asta de catre cotropitorii unguri. Chiar nu-ti crapa obrazul de rusine sovinule cand se stie cate la cate persecutii au fost supusii romanii, acasa la ei, de ctare cotropitorii unguri si austrieci ?
Postat 13 Februarie 2024, 06:13 de Riviera
@pinonel
"N-are treaba cu legile, cu perfectul, cu justitia, cu militia, se comporta cum o faceau strabunii lui acum o mie de ani in stepele Asiei!" Nemernicii astia veniti calare din Asia au construit Biserica cu luna din Oradea in 1790, Catedrala greco-catolica "Sf. Nicolae" 1800-1810, Primaria Oradea 1904, Vulturul Negru, 1907-1908 si multe alte cladiri monument din Oradea. De niste "neterminati" care au venit calare din Asia. Care au ridicat chiar si biserici romanesti care sunt si azi pe picioare. Nu ca si casa de chirpici in care ai crescut, din care ai venit in Oradea sa ne dai lectii si sa ne invrajbesti! Si cand ai coborat din caruta, ai sarit peste liniile de tramvai de frica sa nu te electrocutezi. Mai adaug ca tramvaiul a fost printre primele orase din Transilvania cu tramvai. 1899, tot de niste nenorociti veniti calare din Asia. Mai studiaza si tu un pic istoria si mai termina cu tampeniile astea cu cine a venit calare si cine a fost aici, cine are nevoie de asa ceva? N-ai destule exemple in jur, unde duc asemenea discutii? Le poti discuta linistit la voi in haur, lasati oamenii in pace, nu-i invrajbiti pentru niste voturi!
Postat 13 Februarie 2024, 01:56 de Biggie
@pinonel
"N-are treaba cu legile, cu perfectul, cu justitia, cu militia, se comporta cum o faceau strabunii lui acum o mie de ani in stepele Asiei!" Iar ai luat-o razna. Le stii tu pe toate, strabunii tai cum se comportau acum 2000 de ani? Strabunii tai au construit orasul asta? Chiar nu te poti abtine?
Postat 13 Februarie 2024, 01:18 de Biggie
Incompatibilitate fără drept de apel.
Doar imitația care ocupă locul de prefect în Bihor nu vede. Probabil că urmare unor avantaje personale, care pune în evidență complicitatea sa de liberal "cinstit".
Postat 12 Februarie 2024, 19:14 de KP
Mie-mi place ungureanul asta!
N-are treaba cu legile, cu perfectul, cu justitia, cu militia, se comporta cum o faceau strabunii lui acum o mie de ani in stepele Asiei! Daca poate...
Postat 12 Februarie 2024, 16:21 de pinonel
Prosti sunt cine ii aleg
Dacă numai atât îi duce capul
Postat 12 Februarie 2024, 15:00 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON