URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Școala lui Sorban: Școala din Lugașu de Jos devine „azil” pentru soția primarului și pentru o colegă din UDMR

Școala lui Sorban: Școala din Lugașu de Jos devine „azil” pentru soția primarului și pentru o colegă din UDMR „PUNGUȚA” CU MULȚI BANI. Nevasta primarului din Lugașu de Jos, Sorban Orsolya (stânga), și colega sa din UDMR, Lörincz Matild (dreapta), ar costa lunar cam 7.000 lei școala din comună, pe care edilul a vrut s-o „rupă” anul trecut ca să înființeze una separată (foto) în satul său, Urvind. Exclusiv maghiară, cu doar 90 de elevi!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernanții pregătesc reducerea cheltuielilor bugetare, inclusiv prin înghețarea angajărilor, dar politrucilor „din teritoriu” nu le pasă. Dimpotrivă, pregătesc noi angajări, pentru ai lor.

La școala din Lugașu de Jos se vrea secretară, fără concurs, soția primarului UDMR-ist Sorban Orsoloya, iar o colegă de partid va ocupa un post special înființat, de directoare adjunctă, din postura de... inculpată pentru contrabandă cu țigări. 

Pentru „prima doamnă” 

Școala din Lugașu de Jos este în centrul unui nou scandal, după multe altele prin care a trecut în ultimii ani, toate iscate de ambițiile primarului Sorban Levente (foto). Cel mai mare s-a consumat în 2020, când, la dorința edilului, directorul Técsi Francisc a transformat-o în școală profesională, deși nu îndeplinea nicio condiție, așa că Ministerul Educației a readus-o la statutul de gimnaziu, iar Técsi a fost lăsat fără funcție. Altul a fost anul trecut, când edilul a cerut „ruperea” celor 9 clase cu predare în limba maghiară din Urvind și transformarea lor într-o școală separată, exclusiv maghiară, propunerea fiind respinsă de IȘJ și de Minister. 

Același Sorban își făcuse o altă poftă, strict personală, în 2017. Profitând că Legea Educației permitea autorităților locale să finanțeze posturi auxiliare în învățământ, a rezolvat înființarea, pe lângă postul de secretară finanțat de Minister, a unuia de secretară șefă, finanțat de Primărie, iar asta deși unitatea are doar 493 de elevi și 54 de cadre didactice. Scopul a fost angajarea pe postul călduț, sigur și bine plătit, a propriei soții, Sorban Orsolya, care după un an a intrat în concediu de maternitate. Asta până în august 2020, când și-a luat concediu fără salariu, întâi pe 6 luni, apoi pe încă 6 luni, după care l-a mai prelungit cu încă un an, până în februarie 2023. 

Convinsă că „îi aparține” 

În decembrie anul trecut, femeia a cerut să revină în activitate, dar pe alt post, ceea ce, spune actuala directoare Loredana Berzovan (foto), este ilegal. Concret, pentru că în 2020 legea a fost schimbată și nu mai permite existența unor posturi finanțate de autoritățile locale, Sorban a solicitat „reîncadrarea” pe postul de secretară finanțat de Minister, vacantat în toamna anului trecut, când persoana care îl ocupase s-a transferat la o grădiniță din Aleșd.

„Cererile privind personalul le soluționează Consiliul de Administrație al școlii, care a respins-o. Aprobarea ar fi ilegală, pentru că doamna Sorban a plecat de pe un post plătit de Primărie și acum vrea altul, plătit de Minister, pentru care nu a dat concurs. De altfel, școala a demarat procedura de concurs pentru acest post, dar ea nu s-a înscris. Probabil consideră că îi aparține”, spune directoarea.

„Cu avizul UDMR” 

În plus, și partidul primarului vrea o angajare la școala din Lugaș, invocând că legea permite - fără ca acest lucru să fie, totuși, obligatoriu - ca unitățile de învățământ cu mai mult de 25 de clase unde se predă și în limbile minorităților naționale să aibă un director adjunct numit „cu avizul organizației care reprezintă minoritatea în Parlamentul României”, în acest caz al UDMR. Asta, deși din totalul de 29 clase, cele 9 cu predare în maghiară au sub 10 elevi fiecare!

Anul trecut, favorit pentru acest post era fostul director Técsi Francisc, dar n-a obținut avizul CA-ului IȘJ, tocmai din cauza ilegalităților din trecut, iar în primăvara aceasta UDMR l-a schimbat cu o altă propunere: Lörincz Matild, profesoară la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Tileagd. „A fost propusă cu avizul UDMR și va fi numită de la 1 mai. Nu a existat niciun motiv legal să nu aprobăm propunerea”, spune șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan. Lörincz va deveni deci directoare adjunctă la Lugaș, dar își va păstra și postul de profesoară la Tileagd.

Directoare cu fumuri

Ce nu știa inspectorul general, dar a aflat de la BIHOREANUL, este că femeia are o gravă problemă nu doar etică, ci și juridică: împreună cu alte 10 persoane, este judecată pentru infracțiuni la regimul vamal, mai precis contrabandă cu țigări. „Acum 4 ani Poliția i-a făcut percheziții acasă și a găsit o cantitate mare, fără acte, pentru vânzare”, a explicat o sursă a ziarului.

Spre deosebire de Sorban, care a refuzat să răspundă reporterului, Lörincz a acceptat o discuție, dar a închis-o imediat ce dialogul a ajuns la chestiunea judecării sale pentru contrabandă. „Despre asta nu vreau să vorbesc”, a spus ea, insistând doar că merită promovarea, deoarece „mereu pun pe primul plan copiii”. 

În cazul său, Judecătoria Aleșd urmează să pronunțe o primă sentință pe 4 mai. Indiferent care va fi aceasta, pata de pe obrazul profesoarei tot va rămâne, oricâte „avize” i-ar da partidul...


În urma publicării acestui articol în săptămânalul BIHOREANUL, primarul comunei Lugașu de Jos a transmis un drept la replică. Precizăm că soția edilului a refuzat să dea lămuriri ziarului, iar așa zisa „replică” nu lămurește nici ea chestiunile de actualitate ridicate de articol. Acesta poate fi citit în întregime mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
...
Oare in acea primarie exista un angajat care sa il sfatuiasca sau macar sa ii reciteasca scrisorile domnului primar? In momentele lui pline de emotie in a-si dovedi calitatile a cam facut cateva greseli grosolane in 'dreptul lui la replica'. Faptele vorbesc de la sine oricât ar încerca el sa dovedeasca cat de bun primar si gospodar e. P.S. sper ca urmatorul articol sa fie tot despre el, dar si despre faptul ca se muta intr-o celula a penitenciarului. Pentru o minte normala e deja prea mult ceea ce face si isi permite acest specimen.
Postat 04 Mai 2023, 22:52 de corm16
sobolanul
cand intra sobolanul asta de sorban la puscarie?
Postat 04 Mai 2023, 20:56 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON