URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
06 Noiembrie 2018, 17:44

Primăria Oradea va cere Consiliului Local revocarea regulamentului privind atestarea administratorilor de asociaţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va propune Consiliului Local, în următoarea şedinţă ordinară programată pentru sfârşitul acestei luni, revocarea HCL 834 din 2017 care impune reatestarea perioadică a administratorilor asociaţiilor de proprietari din Oradea.

Desfiinţat de lege

Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea examenului de atestare a persoanelor fizice în vederea îndeplinirii funcţiei de administrator de imobile şi autorizarea persoanelor fizice specializate pentru activitatea de administrare a imobilelor la asociaţiile de proprietari urmează să fie revocat.

Regulamentul a fost atacat în contencios de Instituţia Prefectului Bihor. Prefectul Ioan Mihaiu a pierdut procesul la Tribunalul Bihor în luna iunie, dar a avut câştig de cauză în octombrie la Curtea de Apel Bihor, după intrarea în vigoarea noii Legi a asociaţiilor proprietari, act normativ de grad superior, care prevalează unei hotărâri de Consiliu Local.

„Primul proces s-a derulat înainte de intarea în vigoare a Legii asociaţiilor de proprietari şi Primăria a avut câştig de cauză. Până la judecarea procesului la Curtea de Apel a intrat în vigoare noua lege a asociaţiilor de proprietari, motiv pentru care am şi semnat o propunere pentru abrogarea regulamentului adoptat sub imperiul vechii legi”, a declarat pentu BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan (foto), iniţiatorul HCL 834 din 2017.

Potrivit viceprimarului, propunerea va ajunge pe masa consilierilor locali în prima şedină ordinară din această lună.

Curtea de Apel hotărăşte!

Revocarea HCL-ului este impusă de hotărârea Curţii de Apel Oradea. Instanţa a anulat parţial articolul din 3 din regulament, eliminând sintagma care prevede că atestatul de administrator de asociaţie de proprietar „este valabil la nivelul entităţii admistrativ-teritoriale municipiul Oradea în condiţiile vizării sale tot la doi ani”.

La fel, Curtea a dispus desfiinţarea în întregime a articolului 30 care enumeră documentaţia necesară pentru obţinerea atestatului şi a eliminat paragrafe din articolele 35 şi 36 referitoare la faptul că administratorul îşi pierde atestatul dacă nu se prezintă la reexaminarea periodică sau nu promovează testul susţinut tot la doi ani, respectiv că atestatul se retrage dacă administratorul nu promovează două testări consecutive.

De altfel, potrivit noii legi, intrată în vigoare pe 28 septembrie, atestarea administratorilor va cădea în sarcina unei instituţii care va fi înfiinţată în acest scop şi nu a Primăriei, iar atestatul va avea o valabilitate de patru ani, aşadar HCL 834 nu îşi mai avea rostul.

Procese în lanţ

Hotărârea de Consiliu Local privind atestarea administratorilor de asociaţii nu este singura atacată de prefectul Ioan Mihaiu de la instalarea pe funcţie în urmă cu un an.

Instituţia Prefectului a mai atacat în concencios în luna mai HCL 439 din 2018 privind diminuarea sporurilor personalului medical.

Potrivit juriştilor Prefecturii, Consiliul Local îşi depăşise compentenţa materială modificând printr-o hotărâre limitele minime ale sporurilor acordate personalului medical prevăzute în HG 153 din 2018, act normativ de rang superior.

Hotărârea de Consiliu Local a rămas fără obiect o săptămână mai târziu, când Guvernul a modificat legea salarizării, făcând inutilă diminuarea sporurilor, fapt pentru care a şi fost abrogată de CL.

De asemenea, prefectul Mihaiu a cerut în luna septembrie Consiliului Local să revoce HCL 697 din 2018 privind regulamentul privind alinierea frontului stradal şi a regimului de înălţime al clădirilor din zona centrală sub ameninţarea convocării în instanţa de contencios şi a anunţat luni printr-un comunicat de presă că a decis să atace în justiţie regulamentul de publicitate stradală instituit prin HCL 557 din 2018.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pinonel
Vai si amar de tine
Postat 07 Noiembrie 2018, 07:49 de Sandu1206
@excalibur
Asa a facut birtinezul si cu ucazurile alea prin care ,,reglementa"(ilegal!) zonele in care oradenii pot avea acces la civilizatie/confort! Cand a stiut ca instanta i le va desfiinta, le-a ,,anulat" printr-un alt ucaz care vine sa ,,legalizeze" o alta ilegalitate! Pt. cine n-a inteles, e vorba de hcl 517, 518, 863, 864, toate din 2013, prin care la zeci de mii de oradeni le era interzis sa-si branseze imobilele la reteaua de gaz, acces ingradit acum prin hcl 136/2018. De ce face acest abuz si multe altele, birtinezul? Pt. ca poate! De ce poate? Pt. ca 37% dintre oradeni au votat la alegerile pt. cl lista pnl, insa in final 37=66, adica birtinezul are 2/3 si-si impune tampeniile in mod legal. Aceasta matematica aiuritoare este posibila pt. ca usl (pnl+psd) a modificat legea alegerilor locale, impunand votul intr-un singur tur de scrutin! P.S. Birtinezul a fost votat de 22% dintre oradenii cu drept de vot, dar ca intr-o scamatorie de balci a iesit cu 71%!!!
Postat 07 Noiembrie 2018, 06:49 de pinonel
Autonomie locala
Un parlament de penali,trogloditi,retrograzi guverneaza tara impotriva dezvoltarii.Mai mult,ca sa scape de propriile aberatii votate, emitentul acestora trebuie sa le propuna abrogarea: "am şi semnat o propunere pentru abrogarea regulamentului adoptat sub imperiul vechii legi”.Nu te joci cu regulamentul,o data bagat, nu-l mai scoti decit daca fiecare nedreptatit da in judecata institutia.Chiar si autorul trebuie sa aiba noroc sa obtina anularea lui...grea viata de jurist
Postat 06 Noiembrie 2018, 20:11 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON