URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2024, 09:41

Primăria Oradea face exproprieri de 2,4 milioane lei pentru modernizarea a două străzi

Primăria Oradea face exproprieri de 2,4 milioane lei pentru modernizarea a două străzi Strada Sofiei, acum acoperită cu pietriș, ar putea intra în lucrări de modernizare din această primăvară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea face exproprieri de terenuri şi garduri, în valoare de 2,4 milioane lei, pentru modernizarea străzilor Sofiei şi Bunyitai Vince din cartierele Podgoria şi Oncea.

Se expropriază!

Consiliul Local a aprobat joi, în şedinţă ordinară, exproprierea a circa 5.000 mp de teren din strada Sofiei, în parte ocupaţi cu garduri din sârmă, fier sau beton, precum şi a unei anexe de circa 8 mp.

În total, bugetul local va acorda celor 131 de proprietari de parcele despăgubiri de 1,6 milioane lei.

Exproprierile vor fi făcute pentru ca municipalitatea să poată moderniza strada Sofiei, acum acoperită cu pietriş.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local adoptate joi, lucrările sunt necesare pentru "asigurarea unei mai bune funcţionalităţi a străzii, asigurarea confortului riveranilor şi nu numai, precum şi eliminarea poluării prin praf".

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul Local a hotărât exproprierea a aproape 1.500 metri pătraţi de teren din strada Bunyitai Vince din cartierul Oncea.

În total, proprietarii afectaţi de exproprieri vor primi despăgubiri în valoare de circa 800.000 lei.

"Obiectivul de investiţie vizează modernizarea străzii, având în vedere faptul că este o stradă cu două benzi de circulaţie, iar drumul actual este la nivel de pietruire slabă, cu trotuare şi elemente de scurgere a apelor necorespunzătoare", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de Hotărâre de Consiliu Local.

Se grăbesc cu lucrările

Exproprierile aprobate joi urmează să fie puse în operă cel mai scurt timp.

"O procedură de expropriere durează, de obicei, cam şase luni. Aici, termenul va fi mai scurt. Identificarea amplasamentelor a fost făcută, urmează să notificăm proprietarii şi să le virăm banii în conturi", a declarat, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Eliberarea de orice sarcini a terenurilor este grăbită pentru ca municipalitatea să poată demara urgent modernizarea celor două străzi.

Constructorul Dumexim a câştigat încă din 2022 licitaţia pentru modernizarea străzii Bunyitai Vince, iar anul trecut pe cea pentru strada Sofiei. "Vrem ca executantul să poată intra pe ambele şantiere în termen de circa o lună", a declarat directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Lucrările de modernizare a străzii Sofiei, atribuite pentru suma de 11,7 milioane lei plus TVA, vor avea termen de execuţie un an. Mult mai scurtă, strada Bunyitai Vince va fi asfaltată în termen de 7 luni pentru suma de 1,4 milioane lei.

Arterele în discuţie fac parte din cele 200 de străzi orădene încă nemodernizate, acoperite cu pământ ori pietriș, pe care municipalitatea orădeană vrea să le asfalteze în următorii cinci ani.

Hotărârea de Consiliu Local Oradea privind exproprierile din strada Sofiei:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
3 milioane de euro
pentru 2 strazi cu densitate infima ptr aportul la economia orasului.
Postat 01 Martie 2024, 16:04 de florea
preturi uriase platite de "pulime"
aprox 64 de eur/metru patrat platit celor 131 comform ebihoreanul si aprox 106 euro/metru patrat, platit celor de pe Bunyitay.unde e DNA iar cu aceste sifonari de bani publici pentru interesele samsarilor care au cumparat teren extravilan in aceste zone,si acum ne pun pe noi "pulimea"sa le si platim despagubiri,si sa le facem si drumuri si utilitati?
Postat 01 Martie 2024, 15:59 de florea
15,5 milioane de lei! Cate case sunt pe cele 2 strazi in total? Banii astia ptr 20 de familii?
Se plange lumea in comentarii ca sunt taxe in oras, da se plange si ca vor asfalt de drumuri, dar si ca vor sa fie expropriati ptr terenul de sub drum ca nu il cedeaza, dar si ca de ce li se ia teren cu forta! Si capra si varza. A meritat investitia sau erau mai buni de banii astia reabilitari de blocuri, sau mentenanta la investitiile facute, sau toalete publice or alte nevoi? Pe bune ca acum ajunsi la strazi periferice in cartiere noi, in criteriile de prioritizare a celor 200 strazilor ce se asfalteaza, trebuie inclusa densitatea (nr de beneficiari) si proprietatea terenului (spatiul donat, sa nu ridice costul)
Postat 01 Martie 2024, 14:11 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON