URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2024, 19:55

Primăria Oradea a început, în taină, modernizarea Căii Aradului. Se extinde carosabilul? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a început, în taină, modernizarea Căii Aradului, pe tronsonul delimitat de intersecţiile cu strada Decebal şi strada Oneştilor.

Nu este exclus ca artera de circulație să fie lărgită de la trei la patru benzi, prin reducerea dimensiunilor trotuarelor și chiar prin tăierea unor copaci. În ciuda faptului că lucrările au început, municipalitatea nu și-a anunțat intențiile în privința acestei străzi, iar solicitările BIHOREANULUI au rămas, până la ora publicării acestei știri, fără răspuns.

Pentru început, se sparge trotuarul...

Miercuri, se lucra la decopertarea trotuarului, pornind dinspre sediul fostei Imprimerii de Vest. În acea zonă, o bandă de circulație a fost închisă pentru a face loc utilajelor. 

Singurul anunţ a fost făcut de constructorul Drumuri Bihor, executantul lucrărilor, care a lipit zilele trecute în zonă afișe prin care le-a cerut riveranilor să nu parcheze peste zi în calea utilajelor. „Începând din data de 28 februarie, în intervalul dintre orele 8 - 16:30, vor începe lucrările de amenajare a străzii. Vă rugăm să nu parcaţi maşinile în această zonă. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat", se menţionează în anunţul făcut de Drumuri Bihor.

(foto: Facebook)

„Am primit de la Primăria Oradea o comandă pentru refacerea covorului asfaltic şi a canalizaţiei pentru curenţii slabi. La finalizarea lucrărilor, toate cablurile vor trebui să fie introduse în subteran, aşa cum este în prezent pe Bulevardul Cantemir – Nufărul", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul societăţii Drumuri Bihor, Dorel Negrău.

Directorul a refuzat să facă alte declaraţii legate de lucrări, arătând că proiectul final, după care va fi făcută modernizarea străzii, urmează să îi fie comunicat executantului de către municipalitate în zilele următoare.

„Bye, bye” copaci?

Lucrările începute în Calea Aradului au provocat rumoare între riverani. Oamenii au fost alarmaţi de marcajele trasate pe trotuarul de pe partea stângă a drumului, pe sensul de mers către centru pe tot tronsonul, lung de circa 800 de metri, dintre intersecţiile arterei cu Bulevardul Decebal şi strada Oneştilor.

Marcajele par să indice faptul că municipalitatea pregăteşte lărgirea străzii la două benzi pe sens, prin tăierea a circa 20 de copaci, desfiinţarea mai multor locuri de parcare, desfiinţarea unor panouri de publicitate şi îngustarea zonei pietonale.

„Liniile astea nu-s de bun augur", a comentat pe Facebook, un locuitor din zonă.

De altfel, orădenii care locuiesc acolo sunt de părere că soarta spațiului verde de pe marginea șoselei a fost deja hotărâtă. „Cei doi copăcei din faţa geamului nostru au câte un X portocaliu pe ei, deci... bye bye", a scris și o orădeancă, convinsă că arborii vor fi tăiați.

Solicitaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii orădene nu au făcut, până la publicarea acestei știri, niciun comentariu pe marginea lucrărilor din Calea Aradului. Primarul Florin Birta a spus că va reveni cu precizări legate de această investiție.

Într-un interviu acordat, la începutul acestui an, BIHOREANULUI, edilul spunea: „Continuăm asfaltările în cartiere și vom pune noi covoare asfaltice pe artere importante, precum o parte din strada Primăriei, Calea Aradului și bulevardul Decebal”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Drop/sandu
Dar tu ce ai plantat? In afara sa dai din gura ca un frustrat...
Postat 01 Martie 2024, 09:39 de Petre93
Sanda copiatoare
Vor fi relocati ca cei din fata Teatrului, doar ca uita sa le duca si radacinile. Nu mai credem in minciuni, intelegi?
Postat 29 Februarie 2024, 19:05 de sanduivanov
Apar protectorii copacilor
Bineînțeles ei nu au plantat un copac in viața lor, dar se dau mari ecologiști, în articol scrie clar că se vor fi mutați.
Postat 29 Februarie 2024, 17:00 de Sandu2100
IMBECILI.
De abia au terminat de facut parcarile, in vara au facut parcarile si bordurile. Acum iar sparg taie copacii, poate copacii aia erau problema. In 22 Decembrie anul trecut au schimbat bordurile, acum din nou le schimba . Ce gandire de viitor are bolovanul de azi pe maine. Acum 3 -4 ani au modernizat piata Nufaru, apoi o demoleaza, piata Cetate la fel, dupa modernizare iar o reface, Ciuperca arata mai rau ca inainte, mega turbogiratia din Civic a facut-o sant-pasaj, peste 5 ani iar modifica, la pasajele pe centura tot se modifica.Sa nu uitam ca deja toate lucrarile sunt degradate si necesita reparatii. A! sa nu uitam de 500mii euro bagati in semfoarelede la Emanuel, ce au fost un mare fiasco, sa uitam OTL-ul dupa ce ca cazut in dezvoltarea lui Bolovan, de la 60mil calatori, la 20 milioane, de la 235 mii locuitori, la 183 mii locuitori cat are Oradea acum, de la 120mii copaci in oras, la 90 mii copaci. Spatii comerciale goale prin oras, deja bate vantul prin micile afaceri. Asta de dezvoltare, REGRES.
Postat 29 Februarie 2024, 16:22 de vasi13
Operațiunea reducerii numărului de copaci și arbuști merge mai departe.
O clipă nu s-au exprimat edilii orădeni, cum că s-ar fi gândit la relocări și replantări. Doar ignoranța se clonează la liberalii "verzi" care, după ultimul sondaj serios din "bucătăria" lui Palade, îi ridică la un pic peste 8%. "Mult, mare și prost" înlocuiește sintagma "Prin noi înșine".
Postat 29 Februarie 2024, 11:56 de KP
cristianteofil
Tu cu siguranță ești cu 50 de ani în urmă, chiar nu vezi câte au fost facute in ultimii 15 ani ?? Dar totuși când orașele Europene și-au lărgit benzile, noi l-am avut pe Filip.
Postat 29 Februarie 2024, 10:32 de Sandu2100
PMO incepe anul in forta
Taieri de copaci, benzi mai multe. Exact cu ce ne-am obisnuit. Oradea mare oras european, noi suntem minim cu 5-6 decenii in urma... Orasele europene investesc in parcuri si spatii verzi, benzi separate pt biciclete, transport in comun decent care circula non stop... La noi inca se fac benzi dupa benzi, ca doar oricum stam bine si la capitolul poluare in oras.
Postat 29 Februarie 2024, 10:16 de cristianteofil
Legatura?
poate ca lucrarea are legatura cu noile blocuri care se vor construi in locul imprimeriei...
Postat 29 Februarie 2024, 09:48 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON