URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Octombrie 2018, 19:21

Primăria licitează lucrările de reabilitare a palatului administrativ al Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a sos la licitaţie prin sistemul electronic de achiziţii publice lucrările de reabilitare a palatului administrativ al oraşului după un proiect al arhitectului orădean Ernest Pafka. Firmele interesate vor putea depune oferte până pe data de 8 noiembrie.

Primărie, reabilitez palat!

Potrivit anunţului postat de municipalitate în sistemul electronic de achiziţii publice, pe data de 11 octombrie lucrările de reabilitare a clădirii Primăriei sunt estimate la 17,3 milioane lei (fără TVA). Termenul limită pentru execuţia lucrărilor va fi de 18 luni.

Conform unui comunicat al municipalităţii, investiţia vizează restaurarea şi introducerea clădirii în circuitul turistic prin lucrări precum: amenajarea unor spaţii pentru vizitatori în aripa dinspre Piaţa Unirii, readucerea la forma iniţială a sălii de consiliu "Traian Moşoiu", consolidarea acoperişului sălii principale, realizarea de reparaţii la întreg acoperişul clădirii, reabilitarea faţadelor principale dispuse către Piaţa Unirii precum şi străzile Primăriei şi Tudor Vladimirescu inclusiv cu Turnul Primărie, dar şi a faţadelor dinspre curţile interioare.

Lucrările vor mai implica, printre multe altele, refacerea pardoselilor din mozaic de pe holuri şi coridoare; curăţarea şi lustruirea scărilor şi balustradei de marmură; înlocuirea corpurilor de iluminat şi a caloriferelor după modele apropiate celor originale; realizarea unui acces pentru persoanele cu dizabilităţi până la liftul de la parter şi refacerea picturii murale de pe peretele de deasupra scării de onoare.

"Modernizare" după modelul iniţial

În ceea ce priveşte reabilitarea sălii Traian Moşoiu lucrările vor presupune redeschiderea scării secundare către balconul acesteia şi înlocuirea mobilierului după modelul original din 1903 cu bănci şi pupitre capitonate cu piele dispuse în formă de amfiteatru.

Cu ocazia reabilitării, sala va fi dotată cu perdele şi draperii din mătase şi catifea cu sistem de acţionare electronic dar şi cu aparatură de proiecţie performantă, ecran de proiecţie, stative şi altele.

Pe durata lucrărilor de reabilitare a sălii Traian Moşoiu şedinţele Consiliului Local se vor ţine în beciul clădirii care a fost igienizat şi reabilitat.

Monument istoric, clădirea Primăriei are o suprafaţă de 5.508 metri pătraţi din care suprafaţa construită este de 1.137 metri pătraţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON