URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Noiembrie 2023, 18:52

Prima etapă a bugetării participative. Proiectul statuii din bronz a poetului Petőfi Sándor a fost cel mai votat online. Vezi care este topul!

Prima etapă a bugetării participative. Proiectul statuii din bronz a poetului Petőfi Sándor a fost cel mai votat online. Vezi care este topul! Cel mai votat proiect de până acum a fost înlocuirea bustului poetului Petőfi Sándor din parcul cu același nume cu o statuie din brons.

Etapa votului online a procesului de bugetare participativă s-a încheiat la începutul acestei săptămâni. Reprezentanţii municipalităţii orădene vor începe pe 11 decembrie întâlnirile cu orădenii pentru votul cu urnă. Proiectul înlocuirii bustului poetului Petőfi Sándor cu o statuie din bronz a fost cel mai votat până acum.

Semafor şi fântâni arteziene...

Procedura votării online, desfăşurată în perioada 18 septembrie – 27 noiembrie, a cuprins 41 de proiecte. "Cele mai multe voturi, respectiv 334 de voturi, au fost consemnate pentru proiectul prin care se doreşte înlocuirea bustului de beton a poetului Petőfi Sándor din parcul cu acelaşi nume, cu o statuie din bronz şi un soclu nou", a transmis marţi, Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

La mare distanţă, proiecte preferate de alegătorii online au mai fost: montarea unui semafor cu temporizare în Calea Aradului în zona Poliţiei Municipiului Oradea (203 voturi), amenajarea de fântâni arteziene de pe Podul Sfântul Ladislau (156 voturi), marcarea colorată a intersecţiilor pistelor pentru biciclete (154 voturi) şi decorarea picioarelor podului rutier de la intrarea în Oradea (80 voturi).

Printre proiectele rămase în cursa pentru finanţare de la bugetul local s-au mai numărat amenajări precum o parcare cu vestiare şi toalete ecologice în zona Silvaş sau instalarea de pânze pentru umbră pe strada Vasile Alecsandri.

Urmează votul cu urnă!

Cea de-a doua etapă a bugetării participative va începe din 11 decembrie, când reprezentanţii municipalităţii vor avea dezbateri cu orădenii pentru etapa votului cu urnă.

"Între 11 - 18 decembrie, vor fi organizate 10 întâlniri la nivelul cartierelor din municipiul, la care administraţia locală aşteaptă cetăţenii să voteze. Menţionăm că o persoană poate vota atât online, cât şi la întâlnirile organizate în cartiere, dar de fiecare dată doar un singur proiect", se menţionează în comunicat.

Prima întâlnire cu alegătorii va avea loc luni, 11 decembrie, de la ora 17, la Liceul Don Orione (strada Calea Alexandru Cazaban 49/E) iar a doua va avea loc de la 18:30 la Şcoala Gimnazială Avram Iancu (strada Gheorghe Pop de Băşeşti).

100.000 lei pe proiect

După cum BIHOREANUL a mai scris, bugetul total al programului este de 1,5 milioane lei, fiecare proiect putând să obţină o finanţare de la bugetul local de maximum 100.000 lei, inclusiv TVA.

Selecţia proiectelor se va face în funcţie de numărul de voturi obţinute prin platforma online şi la întâlnirile publice, până la epuizarea sumei.

În cadrul celor trei sesiuni de bugetare participativă de până acum, organizate în 2017, 2018 şi 2022, au fost selectate pentru finanţare de la bugetul local 37 de proiecte propuse de către orădeni.

Printre acesta s-au numărat modernizarea Parcului Petőfi, care se află în desfăşurare, construirea parcării supraetajate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor şi proiectele de artă stradală "Dream Big" şi "Anotimpurile Art Nouveau" realizate pe străzile Tudor Vladimirescu şi parcul IC Brătianu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
..........
Cum au câștigat finanțare prin acest program parcarea supraetajata de la spitalul județean și parcul Petofi când aici niciodată nu se vorbea de o sumă mai mare de 100 mii lei pe proiect iar cele două sunt amenajări/constructii de milioane lei fiecare?
Postat 29 Noiembrie 2023, 13:07 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON