URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2023, 15:36

Preotul Ciprian Mega cere Parchetului General să-i preia cazul. Vrea să fie testați cu poligraful episcopul Oradiei și preotul bănuit că e homosexual

Preotul Ciprian Mega cere Parchetului General să-i preia cazul. Vrea să fie testați cu poligraful episcopul Oradiei și preotul bănuit că e homosexual (surse imagini: captură TVR / teaser „21 de rubini”)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preotul și cineastul Ciprian Mega, suspect într-un dosar de violare a vieții private după ce a semnalat superiorilor ieșirile homosexuale ale unui cleric, cere ca acest dosar să fie anchetat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, acuzând un „abuz al organelor de urmărire penală” din Bihor.

Informația a fost dezvăluită de Răzvan Doseanu, avocatul preotului, care a publicat cererea în întregime pe Facebook. 

Anchetă cu intimidări?

În cererea sa, Ciprian Mega spune că a devenit „suspect” în dosar imediat după ce a anunțat că lansează filmul „21 de rubini”, „film care abordează atât tema mediului politic și a Justiției din România, cât și subiectul existenței unor clerici care, deși slujesc în Biserica Ortodoxă, au o orientare homosexuală”. 

De asemenea, Mega reiterează că, nici după o lună de când a făcut o cerere în acest sens, nu i s-a permis fotocopierea dosarului care-l vizează, dar nici nu s-a emis o ordonanță de admitere ori respingere a solicitării. 

Preotul – care i-a adus la Oradea pe Mickey Rourke, Anthony Delon și alți actori recunoscuți pentru filmările la „21 de rubini” – crede că se dorește intimidarea sa, pentru a nu lansa filmul, tocmai fiindcă abordează subiecte sensibile. „Consider că este un abuz al organelor de urmărire penală, pe care pot să-l interpretez ca fiind o încercare de intimidare a mea pentru a opri difuzarea filmului „21 de rubini” în România, cât și peste hotare, pentru ca aceste subiecte extrem de delicate pentru societatea românească, precum și în rândul Bisericii Ortodoxe, să poată fi cenzurate”, scrie el în cererea către Parchetul General. 

De altfel, un teaser al filmului „21 de rubini” cuprinde și scene cu personajul inspirat de episcopul orădean Sofronie Drincec. În teaser, personajul apare la o masă festivă, unde se ospătează, bea și cere să i se cânte „Radu, mamei”, „că pe mine Radu m-a chemat când eram acasă”. Prenumele de mirean al episcopului Oradiei este Radu. Vezi teaserul, aici!

Va cere testarea cu poligraful

Ciprian Mega spune că este „imposibil” ca ancheta care-l vizează să fie una obiectivă dacă ea va fi derulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, enumerând mai multe motive, printre care funcțiile importante ale persoanelor implicate. 

De asemenea, el subliniază că „există suspiciunea potrivit căreia nu ar fi doar o rețea de homosexualitate, ci chiar pedofilie” între clericii bihoreni.

Totodată, el spune că urmează să solicite în ancheta care-l vizează administrarea mai multor probe care să-i dovedească nevinovăția. De pildă, Ciprian Mega spune că va cere „audierea/reaudierea, respectiv testarea cu poligraful (detectorul de minciuni) atât a așa-zisei persoane vătămate, care a depus plângerea penală, dar și a posibilului amant al acesteia, precum și a Episcopului Oradiei”. 

La finalul cererii către Parchetul ÎCCJ, Ciprian Mega susține că, în 2014, „organele de urmărire penală au fost preocupate de posibila existență a unei rețele homosexuale în cadrul Episcopiei Oradiei, precum și de posibilele privilegii obținute prin comiterea de acte de corupție de potențialii membrii ai rețelei”, DNA Oradea având atunci în lucru un dosar pe aceste teme. 

Homosexuali în Biserică?

După cum BIHOREANUL a scris, scandalul din Episcopia Ortodoxă a Oradiei este unul complex, fiind vizat inclusiv episcopul Sofronie Drincec, care ar promova în conducerea eparhiei preoți cu apucături homosexuale ce contravin învățăturilor Bisericii.

O serie de discuții de amorezi, cu crize de gelozie, care s-ar fi purtat între un preot, totodată consilier al episcopului, și un alt bărbat s-au răspândit pe WhatsApp printre preoți. Ajunse și la Mega, acesta le-a semnalat protopopului de Oradea, Simion Goga, pentru a fi cercetate.

Drept urmare, atât Ciprian Mega, cât și Simion Goga s-au ales cu o plângere penală pentru „violarea vieții private” din partea preotului bănuit de homosexualitate. După apariția scandalului, acesta și-a dezvăluit identitatea. Este vorba despre, Andi Constantin Bacter, care are și rolul de purtător de cuvânt al Episcopiei Oradiei. El a negat în bloc acuzațiile. 

Într-un răspuns trimis BIHOREANULUI, Episcopia Ortodoxă de Oradea a respins și ea „acuzațiile mincinoase”, apreciind că sunt „fabulații” și „rodul exclusiv al unei minți cu bogată imaginație regizorală”. Totuși, reprezentanții eparhiei au admis în acel document că au fost sancționate „derapaje” de la dogmă, fără însă a le exemplifica. „Gravele derapaje ale clerului au fost sancționate și soluționate de către administrația bisericească locală în mod ferm, dar discret, fără a rușina și înjosi în public pe nimeni. Așa cum este creștinește, vizând îndreptarea, nu distrugerea omului”, arată documentul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
zidurile plangerii
strategia americana e testata - scandal inainte de premiera, ca filmul sa aduca audienta si profit! si totusi, oricat de mult am fi de partea dl Mega, nu cred ca exista sanse de reusita. pentru simplu fapt ca episcopul cu "cumnata" de la manastirea de pe deal au mai mult cash decat a avut vreodata bolojan prin conturile judetului/orasului! ***** judecata se va face dupa puterea banului. biserica ortodoxa nu doreste schimbare pentru ca ii este bine asa cum e. inca mai vin bani multi din toate partile (inclusiv politic). inauntru ei a dospit partidul de golani aur, sa nu uitam! puterea ei transcende politicul si instantele de judecata. (sa nu uitam protectia oferita preotului de la biserica cu luna in scandalul cu carnea de pui expirata, a picat de fraier si face puscarie doar "partenerul" de afaceri, caci popa are mai departe protectie episcopala) **** si noi dorim sa vedem schimbare, dar vorbim despre un colos greoi, purulent, condus despotic si fara urma de moralitate... daca ar putea vorbi zidurile episcopiei, ar plange de pacatele tainuite... noi stim, ei stiu, dar pentru a fi adusa schimbarea, trebuie sa pice intai cel mai mare peste - patriarhul, ori asta nu se va intampla curand!
Postat 24 Septembrie 2023, 20:19 de roger
Sa nu uit....
... de dosarele de la securitate ale clerului, n-ar fi trebuit secretizate, dimpotriva, facute publice!
Postat 24 Septembrie 2023, 17:51 de pinonel
Asta chiar ca e sminteala!
Se cuvine interventia de urgenta a mitropolitului Andricut, sa-i cheme la judecata pe toti in fata sinodului mitropolitan. Nu rod pragul bisericilor, dar reformarea bisericii n-ar trebui sa inceapa cu scandaluri fara numar. Sinodul bor trebuia sa taie in carne vie inca de la scandalul cu episcopul onanila, nu s-ar fi ajuns aici...
Postat 24 Septembrie 2023, 17:49 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON