URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iunie 2020, 16:59

Premierul Orban în Bihor: "Centurile ocolitoare din Aleşd şi Beiuş vor beneficia de finanţare prin POIM"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Ludovic Orban, aflat vineri în vizită de lucru în Bihor, a anunţat demararea unor investiţii în infrastructură în judeţ care au fost amânate ani de zile. Şeful Guvernului a vorbit despre amenajarea centurilor ocolitoare ale oraşelor Aleşd de pe DN1 şi Beiuş de pe DN 76 din fonduri europene.

Cu finanţare europeană...

"Centurile ocolitoare din Aleşd şi Beiuş vor beneficia de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare", a promis Orban.

Potrivit premierului, lucrările vor fi cofinanţate de Ministerul Transporturilor. "Anul acesta am alocat bani şi pentru centura Aleşd şi pentru centura Beiuş", a spus Orban.

Pentru accelerarea lucrărilor, amânate încă din perioada 2007 – 2008, proiectele vor fi transferate de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere la cele două administraţii locale.

"În cadrul şedinţei de Guvern de ieri, după discuţii cu autorităţile locale, am adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care am hotărât să transferăm către primării proiectele de construcţie a centurilor", a declarat Orban.

Concret, toate proiectele pentru care există deja documentaţii tehnico - economice aprobate la nivelul CNAIR vor fi transferate, în teritoriu, primăriilor.

În interes reciproc

Transferul lucrărilor de amenajare a centurilor ocolitoare la autorităţile locale are la bază mai multe motive.

"Decizia de a transfera managementul proiectelor centurilor către anumite municipii ţine de câteva considerente. Primul considerent este frontul de lucru foarte mare pentru marile proiecte de infrastructură pe care va trebui să le gestioneze CNAIR, fapt pentru care va fi dificil să se ocupe de proiecte mai mici. Doi: cei care cunosc situaţia şi care resimt cei mai bine nevoia unor centuri ocolitoare, mai ales pe trasee cu trafic foarte mare, cum este centura Aleşdului de pe DN1, sunt municipalităţile. Ele sunt cele mai interesate", a spus Orban.

Premierul a arătat că, din punct de vedere al volumului de trafic, DN1, pe tronsonul Cluj – Oradea, este cea mai aglomerată arteră după şoseaua de centură a Bucureştiului.

Cu reactualizarea proiectului...

Pe de altă parte, premierul a mai făcut referire şi la proiectul de amenajare a drumului expres Oradea - Arad, asemănător unei autostrăzi cu două benzi pe sens.

Aici, dată fiind vechimea documentaţiei, înainte de toate se impune actualizarea acesteia. "Trebuie actualizat Studiul de Fezabilitate pentru că el are o vechime depăşită. Nu trebuie însă o modificare de traseu semnificativă", a spus Orban.

Prim-ministrul a afirmat că în momentul de faţă se caută surse de finanţare a proiectului. "Vom şti curând dacă putem să obţinem finanţare în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări. Există şi varianta unei finanţări europene, care a fost pornit de Alianţa Vestului, iar în cazul în care nici această variantă nu este posibilă, va fi finanţată de la buget".

Orban a promis că prezenţa sa în Bihor reprezintă o garanţie a faptului că proiectului drumului expres Arad-Oradea este considerat prioritar şi va fi realizat "atât de repede cât este posibil din punct de vedere al procedurilor legale".

Promisiuni

Pe de altă parte, întrebat de jurnaliști, premierul a spus în cazul licitației pentru atribuirea lucrărilor de construire a legăturii între centura Oradea, în zona Sântandrei, și viitoarea autostradă A3 în zona Biharia, executantul lucrărilor urmează să fie anunțat cel târziu la începutul lunii august.

De asemenea, în cadrul vizitei de vineri, reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi-au asumat finalizarea lucrărilor de reabilitare a DN 76 Oradea – Deva, începute în 2007 şi abandonate în mod repetat, până la sfârşitul acestui an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Autostrada de la Nord la Sud
Aceasta autostrada se va realiza prin finantare in cadrul Initiateivei celor Trei Mari.
Postat 12 Iunie 2020, 22:06 de Sunlight
Transilvania si Moldova sigur isi vor dezvolta drumurile prin finantari europene
o chestie foarte inteligenta, gandita bine de penelisti. nevasta lui Crin Antonescu - Adina Valean, europarlamentar insarcinat cu probl. dezvoltarii transportului, isi joaca foarte bine cartea si a anuntat ca sunt miliarde de euro care ne vor fi trimise de UE pt constructia de drumuri, poduri, modernizare infrastructuri, etc. ********** probabil asta vor sa si faca, sa permita fiecarui oras sa ceara finantare pt centuri (proiecte mai multe), aerisind si despovarand ministerul. *******banuiesc ca vor fi multe proiecte acceptate pe axa aceasta, ceea ce este foarte important pentru noi toti. e momentul cand Moldova se poate ridica, cei din Sud vor ramane cu ce au acum, fiind prea ocupati cu furatul si mismasurile electorale, dupa modelul bagat in gene de cei de la psd.********** Aceasta ar fi o ocazie exceptionala pt CFR sa isi modernizeze vagoanele si locomotivele, dar sa vedem daca politic vor reusi pasul acesta.
Postat 12 Iunie 2020, 17:34 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON