URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2018, 13:00

Premieră medicală: La Spitalul Judeţean din Oradea s-a făcut primul implant de neurostimulator medular, care salvează pacienţii de durerile insuportabile la coloană

Premieră medicală: La Spitalul Judeţean din Oradea s-a făcut primul implant de neurostimulator medular, care salvează pacienţii de durerile insuportabile la coloană Foto: Echipa de medici care a realizat primul implant de neurostimulator medular
Premieră medicală: La Spitalul Judeţean din Oradea s-a făcut primul implant de neurostimulator medular, care salvează pacienţii de durerile insuportabile la coloană Foto: În timpul intervenţiei, pacienta era trează
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Secţia clinică de Neurochirurgie din Spitalul Judeţean din Oradea s-a realizat, vineri, primul implant de neurostimulator medular, o procedură inovatoarea care salvează pacienţii de durerile insuportabile la coloană. Intervenţia şi dispozitivul costă peste 25.000 euro însă procedura este decontată în întregime prin Programele Naţionale de Sănătate.

"Această procedură se adresează pacienţilor multiple operaţii, cu dureri cronice, durere care nu răspunde la medicaţia uzuală, fizioterapie şi infiltraţii locale. Noi spunem că nervul rămâne cu o «memorie a durerii»", a explicat pentru BIHOREANUL coordonatorul Secţiei de Neurochirurgie, dr. Alin Blaga. 

În astfel de situaţii, o soluţie o reprezintă neurostimularea medulară, aşa numitul Spinal Cord Stimulation, o procedură chirurgicală ce presupune implantarea unui neurostimulator la nivelul coloanei. Practic, dispozitivul blochează transmiterea durerii spre creier. Cu ajutorul unei telecomenzi, pacientul generează impulsuri ori de cate ori simte durere.

Viaţă pe morfină

Pacienta care a fost supusă primei intervenţii de acest gen realizată la Oradea este o sălăjancă în vârstă de 50 ani, care a avut până acum 7 operaţii la coloană, cervical şi lombar, realizate la Cluj şi la Szeged, şi care a rămas cu dureri extreme pe întreaga coloană, dar mai ales la picior.

"În ultimii 2 ani am trăit doar cu plasturi de morfină. Nimic nu mă ajuta. Nu mă puteam îmbrăca, nu mă puteam spăla", a povestit femeia pentru BIHOREANUL. Aceasta a ajuns la Oradea prin intermediul unui neurolog din Cluj, colaborator al neurochirurgilor orădeni. "Iniţial, mi-a spus că nu mai are ce să-mi facă, că a încercat tot ce se putea ca să mă ajute. Apoi şi-a adus aminte de echipa de neurochirurgi de la Oradea, care se pregăteau să facă primul implant de neurostimulator. Aşa am ajuns aici", a mai spus sălăjanca. 

Ridică-te şi mergi!

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi a constat în introducerea unui electrod lângă măduva spinării. În timpul operaţiei, pacienta a fost tot timpul trează, iar medicii au discutat permanent cu ea, pentru a stabili locul exact în care trebuie să stea electrozii, ca să-i acopere zona dureroasă.

"Când ea a simţit că o furnică în toată zona dureroasă, atunci am ştiut că suntem în locul potrivit", a declarat dr. Blaga, care pentru această intervenţie a făcut echipă nu doar cu medicii din secţia pe care o conduce, ci şi cu colegi din Cluj, Bucureşti şi Szeged. 

De precizat că implantul este doar provizoriu, pentru ca pacienta să il poată testa, însă rezultatul este, deja, peste aşteptări, căci intensitatea durerilor a scăzut semnificativ, cu peste 80%, după cum susţine chiar pacienta. Implantul definitiv urmează să fie montat peste 2 săptămâni, iar în timp, intensitatea durerilor va scădea, la fel şi dozele de calmante, iar pacienta îşi va putea relua activităţi pe care, până la intervenţia chirurgicală le credea imposibile.

"Înainte, abia dacă puteam să mă plimb prin casă. După operaţie, am făcut deja trei plimbări pe secţie, ba chiar şi la parter m-am dus. Nici nu pot descrie diferenţa", spune, fericiră, femeia. 

Până în prezent, astfel de intervenţii chirurgicale se puteau realiza doar la Timişoara, Iaşi şi Bucureşti ori în străinătate, unde preţul operaţiei poate ajunge şi la 25.000 euro, din care aproximativ 15.000 euro reprezintă preţul generatorului definitiv de impulsuri.

De precizat că procedura este decontată în întregime de CAS, prin Programele Naţionale de Sănătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@marinmari
Bună ziua. Mama dumneavoatră poate primi informaţii despre această procedură dacă se înscrie pentru o consultaţie la dr. Alin Blaga sau Aurel Mohan, medici în cadrul Secţiei de Neurochirurgie, la Ambulatorul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, pe strada Republicii nr. 37, telefon: 0259-437750. Pentru o consultaţie, doamna are nevoie de o programare şi de o trimitere din partea medicului de familie.
Postat 15 Noiembrie 2018, 10:25 de LauraG
de unde pot obtine informatii
Buna ziua! as dori sa stiu de unde pot obtine imformatii despre aceasta operatie, deoarece si mama mea a fost operata pe coloana de 2 ori, si acum are dureri groaznice de coloana, si nu mai reactioneaza la nici un medicament.Multumesc.
Postat 14 Noiembrie 2018, 17:21 de marinmari
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON