URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2023, 19:21

Pot începe lucrările la tronsonul al doilea al centurii Beiuș. Un nou sens giratoriu pe traseu

Pot începe lucrările la tronsonul al doilea al centurii Beiuș. Un nou sens giratoriu pe traseu Imagine aeriană cu șantierul primului tronson al centurii Beiuș (sursa foto: CJ Bihor / arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările la tronsonul suplimentar al centurii Beiuș, cel înspre localitatea Delani, care va face legătura cu DJ764 Beiuș – Roșia – Aleșd, vor putea începe în curând, a anunțat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. Față de forma inițială a investiției, a fost introdus un nou sens giratoriu, pentru a se face legătura cu viitorul parc industrial de lângă Beiuș. 

Modificarea a fost aprobată miercuri de aleșii județului, într-o ședință desfășurată online. „Concret, față de soluția tehnică inițială prevăzută în studiul de fezabilitate, va fi amenajat un sens giratoriu suplimentar, la intersecția cu Parcul Industrial Beiuș, pentru a asigura accesul facil în zonă”, se arată într-un comunicat trimis joi de reprezentanții Consiliului Județean Bihor. 

Tronsonul II al centurii Beiuș va avea o lungime de doi kilometri, înspre localitatea Delani, și va face legătura între Centura Beiuș – Etapa I și DJ 764 Beiuș – Roșia – Aleșd, asigurând totodată accesul spre viitorul parc industrial.

Investiția se ridică la 15,6 milioane de lei fără TVA. 

„Suntem în situația în care putem emite ordinul de începere a lucrărilor și, de săptămâna viitoare, constructorul va intra pe aceste lucrări. În cursul anului viitor, pentru că nu avem poduri sau pasaje pe acest tronson care leagă DN76 de drumul județean Beiuș – Remetea- Roșia, cei doi kilometri vor fi realizați în același timp cu Centura Beiuș – Etapa 1”, a precizat Ilie Bolojan.

Lucrările la Centura Beiuș – Etapa I au început în luna februarie a acestui an. Lungimea traseului este de 7,33 de kilometri. Șoseaua va avea două benzi de circulație, câte una pe sens, lățimea carosabilului fiind de 7 metri. Valoarea acelui contract este de 269 de milioane de lei fără TVA.

Șoseaua ocolitoare va avea în total, pe cele două tronsoane, 9,33 kilometri. 

Prima parte a centurii este executaată de asocierea formată din Drum Asfalt (lider), Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi, Obras Publicas y Regadios, OPR Asfalt, iar cea de-a doua porțiune, de doi kilometri, urmează să fie construită de Drum Asfalt (lider) și Ile Viorel Construct.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, printr-un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Harta indică clar că ...
... traseul centurii ar fi costat o treime din ceea ce e bugetat acum cu totul, dacă s-ar fi coborât cu drumul direct de la pădurea Delani către sensul giratoriu de la Grădinari. Nu pe lângă Finiș - Tărcaia. Ar fi fost mult mai mică distanța de parcursși nu erau necesare nici traversările supraterane ale căii ferate și nici podurile peste Crișul Negru. Cu alte cuvinte, aici e vorba de triplarea costurilor de realizare, care va asigura și triplarea parandărătului liberal convenit cu constructorul.
Postat 08 Septembrie 2023, 11:50 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON