URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2015, 13:04

Popa îi cere lui Mang să nu-l mai dezinformeze pe "bietul prefect", Consiliul Judeţean menţine repartizarea banilor către primării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii bihorenilor preferă un proces în instanţa de contencios administrativ cu Prefectura şi cu PSD, împotrivindu-se cererii prin care, săptămâna trecută, prefectul Claudiu Pop le-a cerut să-şi reanalizeze Hotărârile de Consiliu Judeţean 226 şi 228 din 24 noiembrie, prin care au repartizat pentru 60 de primării aproximativ 24 milioane lei din TVA colectată în judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale, avertizând că în caz contrar va cere anularea lor în justiţie.

După ce în şedinţa de Consiliu din luna noiembrie şeful PSD Bihor, Ioan Mang, acuzase repartizarea fondurilor "exclusiv pentru primarii PNL şi UDMR", iar pe preşedintele CJ, Cornel Popa, îl numise "un grof care împarte banii după bunul plac", prefectul Claudiu Pop a cerut CJ să-şi reanalizeze cele două Hotărâri la proxima reuniune, adică marţea aceasta, susţinând că înaintea adoptării lor conducerea instituţiei nu a consultat primarii, încălcând astfel Legea privind transparenţa decizională, dar şi că nu a ţinut cont, conform Legii privind Programul Naţional de Dezvoltare Locală, de necesitatea ca banii să fie alocaţi prioritar primăriilor care au arierate, exemplificând în acest sens cu situaţia primăriilor comunelor Sârbi şi Uileacu de Beiuş, ambele cu edili PSD.

Prefectul, "în înţelepciunea lui"

Încă din primul minut al reuniunii de marţi, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a anunţat că se opune ordinii de zi, pe care figurau proiectele de menţinere a celor două Hotărâri de Consiliu Judeţean, motivându-şi poziţia prin demersul prefectului, chiar dacă, de fapt, acesta ceruse tocmai reanalizarea HCJ-urilor în proxima şedinţă.

După ce a constatat că doar cei 11 consilieri judeţeni pesedişti au votat împotriva ordinii de zi, Mang a invocat solicitarea prefectului pe un ton în legătură cu care cei prezenţi nu s-au lămurit dacă s-a vrut ironic sau nu la adresa acestuia, invocându-i "înţelepciunea".

"Domnul prefect, în înţelepciunea lui, a cerut reanalizarea, dar văd că nu s-a făcut acest lucru. Banii s-au dat pe criterii clientelare, iar noi vom vota împotrivă şi vom ataca în contencios", a spus şeful PSD Bihor.

CJ n-a încălcat legea... fiindcă legea nu obligă

Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a prezentat apoi argumentele juridice care, în opinia sa, demonstrează că ambele HCJ din noiembrie au fost adoptate cu respectarea legii, în ciuda poziţiei contrare atât a PSD Bihor, cât şi a Prefecturii.

"Cele două comune (n.r. – Sârbi şi Uileacu de Beiuş, despre care Prefectura afirmase că nu au primit bani deşi aveau datorii la plata unor lucrări) nu au arierate. Arieratele, conform legii, sunt datoriile mai vechi de 90 de zile. Am consultat toţi primarii din judeţ, iar repartizarea banilor s-a făcut în conformitate cu normele metodologice din Legea bugetului", a spus Soltănel, subliniind că în această lege nu există nicio prevedere care să fi obligat CJ la împărţirea banilor în funcţie de datoriile primăriilor, aceasta fiind reglementată doar în Legea privind PNDL, iar fondurile repartizate nefiind parte din acest program.

De altfel, Soltănel i-a amintit lui Mang, indirect, că banii s-au împărţit la fel inclusiv în perioada când şeful PSD era vicepreşedinte al CJ. "Nu există la nivel legislativ alte obligaţii, şi nici la nivelul judeţului, din 1996 încoace", a spus secretarul judeţului.

În fine, a adăugat Soltănel, ameninţarea că PSD va ataca în contencios HCJ-urile nu va atrage automat şi suspendarea aplicării lor, pentru că "deja au produs efecte juridice", o asemenea procedură fiind prevăzută de lege doar în cazul în care atacul în contencios ar fi făcut de Prefectură.

"Bietul prefect"

După ce secretarul judeţului a expus argumentele juridice, preşedintele CJ, Cornel Popa, i-a sugerat şefuluI PSD Bihor să nu-şi mai poarte bătăliile politice implicând Prefectura, instituţie care teoretic trebuie să fie apolitică.

"Vă rog să nu mai dezinformaţi Prefectura pe linie de partid. L-aţi dezinformat pe bietul prefect", a spus Popa, obligându-l pe Mang să-şi repete aserţiunile. "Domnul prefect, în primul rând, nu este biet. S-a informat din presă", a susţinut şeful PSD în încercarea de a convinge că prefectul nu a dat curs niciunei sugestii făcute de el în acest sens.

"Vom analiza"

Contactată de BIHOREANUL după reuniunea CJ, şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, n-a putut arăta încă dacă această instituţie va ataca în contencios cele două hotărâri. "Vom analiza hotărârile, argumentele la observaţiile noastre, şi vom trage abia după aceea o concluzie", a spus Lupeş.

Şefa Serviciului Juridic al Prefecturii a evitat, de asemenea, să comenteze dacă repartizarea fondurilor trebuia făcută cu respectarea doar a Legii bugetului sau şi a Legii privind PNDL, subliniind însă că Instituţia Prefectului va trebui să primească documentele ce demonstrează că, aşa cum susţine CJ, primarii din judeţ au fost consultaţi înainte de adoptarea lor.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop a afirmat acelaşi lucru, instistând asupra faptului că CJ nu a ataşat celor două hotărâri documentaţia care să demonstreze că în mod efectiv consultarea primăriilor a avut loc. "Vom analiza răspunsul Consiliului Judeţean şi vom decide în consecinţă asupra acţiunii în contencios", a spus prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Despre unii dintre noii grofi de Bihor
I. "Cele două comune (n.r. – Sârbi şi Uileacu de Beiuş, despre care Prefectura afirmase că nu au primit bani deşi aveau datorii la plata unor lucrări) nu au arierate. Arieratele, conform legii, sunt datoriile mai vechi de 90 de zile. Am consultat toţi primarii din judeţ, iar repartizarea banilor s-a făcut în conformitate cu normele metodologice din Legea bugetului", a spus Soltănel, subliniind că în această lege nu există nicio prevedere care să fi obligat CJ la împărţirea banilor în funcţie de datoriile primăriilor, aceasta fiind reglementată doar în Legea privind PNDL, iar fondurile repartizate nefiind parte din acest program.” 1. Faptul că legislaţia are, prea des, multe lacune, respectiv este veșnic perfectibilă, se datorează şi calității profesionale şi umane a unora(?) dintre candidaţii şi numiţii politic stabiliţi de şefii lor de partid. 2. Tov. Popa Cornel: dacă legea (perfectibila) nu vă obligă, acest fapt înseamnă că locuitorii localităților cu primar PSD, sunt bihoreni de categorie inferioară? Când aţi citit ultima dată OUG 28/2013, actualizat, inclusiv art. 14(1)? 3. Nu ştiu cât de înțelept, sau biet, este actualul Prefect de Bihor, respectiv cât de bine este sfătuit de ”acoperiţii”, lingăii şi ”păpuşarii” din jurul/spatele său, dar în mod cert nu ar avea stofă de politician român de calitate (viitor Primar de Oradea ş.a.), dacă ar tolera în continuare asemenea abuzuri de sorginte bolşevico-PDL-istă. II. Tov. Popa: a) dacă în 2016, noul PDL Bihor va lua, cel mult, tot atâtea voturi, câte a luat vechiul PDL Bihor în 2012, să nu vă mirați. Nu Președintele PSD Bihor va fi ...vinovatul! b) singurul dvoastră mare avantaj: Am observat că nu prea trimiteți ”călugăriţe” în BSV-uri. Ca şi pretenii dvoastră din PPMT, PCM şi UDMR. Şi ”acoperita” Violeta, de la fosta grădiniță nr. 48 CFR Oradea ştie de ce! III. În loc de concluzii. Domnule Mang: 1. Pe când: în fruntea: a) CJ Bihor un Președinte model Mircea Diaconu? b) UO, un Rector model Spiru Haret? c) PSD Oradea, un Președinte model Tony Blair? Sper că nu la Paștele …! 2. Când distinsele cadre didactice universitare din conducerea PSD Bihor vor începe să explice electoratului (bine) manipulat de etnie maghiară: a) cine i-a alungat pe secui din câmpia Panonică până în Harghita şi Covasna şi de ce; b) cine i-a tot folosit ca avangardă în cotropirile lor ”creştineşti”, inclusiv împotriva cehilor, germanilor, croaților, respectiv împotriva vlahilor lui Menumorut? c) motivele reale ale decapitării Principelui transilvan Andrei Báthory; d) cauzele reale care au declanșat războiul țărănesc condus de secuiul Gheorghe Doja? P.S. Szervusztok!
Postat 15 Decembrie 2015, 21:17 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON