URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2015, 16:52

Pop contra Popa: Prefectul cere Consiliului Judeţean să reanalizeze distribuţia banilor către primării

După scandalul declanşat în spaţiul public de şeful PSD Bihor Ioan Mang, care a acuzat împărţirea arbitrară de către Consiliul Judeţean a sumelor defalcate din TVA către primăriile locale, favorizate fiind cele conduse de edili PNL sau UDMR, Prefectura a analizat documentele ce au stat la baza hotărârilor CJ, iar marţi a tras concluziile, cerând oficial ca acestea să fie reanalizate, fiind considerate ca nelegale.

Fără consultări, fără evaluare

Este vorba de hotărârile CJ Bihor 226 şi 228 din 24 noiembrie a.c., prin care s-a aprobat bugetul rectificat al judeţului Bihor şi al instituţiilor subordonate pe anul 2015, respectiv prin care s-a efectuat repartizarea cotei de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi a sumelor rezultate după aplicarea gradului de colectare pe anul  2015.

În urma verificării de legalitate, Prefectura a constatat că la hotărârea privind rectificarea bugetară, prin care s-au alocat bani unui număr de 57 de primării, nu există ataşată "dovada consultării primarilor şi a respectării criteriilor de repartizare", aşa cum cere legea.

În ce priveşte repartizarea sumelor prevăzute de hotărârea 228, instituţia guvernamentală subliniază că, potrivit legii, CJ trebuie să distribuie cota de 20% "pentru achitarea arieratelor" primăriilor locale, "în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală".

E adevărat că CJ a solicitat primăriilor locale, printr-o circulară din 5 noiembrie, propuneri scrise pentru alocarea de fonduri, dar "nu rezultă din niciun document ataşat hotărârii verificate - expunere de motive sau raport de specialitate - care a fost rezultatul obţinut ca urmare a acestei circulare", adică dacă edilii au trimis cereri, care au fost acestea, şi în ce a constat procedura de analizare şi evaluare a Consiliului Judeţean.

Cert este că, de primit bani, au primit doar 60 din cele 101 administraţii locale. Din restul de 41, potrivit verificărilor Prefecturii, "un număr de 26 UAT-uri au transmis solicitări de sume, fie pentru achitarea arieratelor, fie pentru programe de dezvoltare locală sau pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală", dar au fost ignorate.

Unii da, alţii ba

Mai mult decât atât, două comune care au solicitat bani pentru plata arieratelor, Sârbi şi Uileacu de Beiuş, nu au primit niciun leu, deşi "plata arieratelor se efectuează cu prioritate faţă de alte solicitări". Pe de altă parte, susţine Prefectura, s-au identificat sume alocate altor genuri de lucrări decât cele prevăzute expres de lege. În plus, toate primăriile care au trimis adrese au solicitat fonduri pentru proiecte de dezvoltare locală, dar numai unele au fost selectate, fără să fie indicată modalitatea de alegere a celor "norocoase" şi nici justificat în vreun fel refuzul celor "ghinioniste".

Concluzia Prefecturii este aceea că documentaţia CJ Bihor este "neconcludentă şi incompletă", iar demersul netransparent, prin aceea că nu a respectat nici procedura ce obligă la consultarea publică prealabilă. Drept urmare, prin adresa înaintată CJ, prefectul Claudiu Pop a cerut Consiliului să reanalizeze cele două hotărâri, "prin prisma celor concluzionate", şi să comunice rezultatul acestei analize, împreună cu documentele pe care instituţia guvernamentală le consideră indispensabile.

"Menţionăm faptul că, potrivit acestei proceduri prealabile, Consiliul Judeţean Bihor are posibilitatea intrării în legalitate în următoarea şedinţă de consiliu. În caz contrar, Instituţia Prefectului judeţului Bihor se va adresa instanţei de contencios administrativ, situaţie în care actele atacate se suspendă de drept. Consiliul Judeţean Bihor va fi direct răspunzător de neexecutarea bugetului potrivit legii", se arată în anunţul Prefecturii.

"Groful" de la judeţ

Reamintim că scandalul repartizării fondurilor către primării a fost pus pe tapet de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, chiar în şedinţa din 24 noiembrie, când l-a ameninţat pe preşedintele CJ, Cornel Popa, fostul său aliat, cu "organele" de cercetare penală pentru utilizarea discreţionară a banului public.

"Nu există nicio formulă de calcul, nicio bază de calcul, s-au împărţit banii exclusiv către primarii PNL şi UDMR. Acest lucru este de domeniul altor instituţii ale statului, şi sper să-şi facă datoria!", a reproşat Mang, pe un ton ridicat şi violent, în vreme ce Cornel Popa a încercat să fie ironic, amintindu-i lui Mang că restul de 80% din sumele defalcate din TVA a fost împărţit de Finanţele Publice, instituţie unde directorul a fost propus de PSD: "Sper că i-aţi îndestulat dvs destul (n.r. - pe primarii PSD)", a spus el.

Ulterior, într-o conferinţă de presă de la partid, Mang l-a catalogat pe Popa "un grof care distribuie resursele financiare după bunul plac" şi a spus că "primarii care doresc să se constituie părţi vătămate, vor face plângeri penale, dar întâi la Curtea de Conturi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON