URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2022, 08:01

„Polițistul” Victoraș: Cum au găsit anchetatorii filmarea cu Victor Micula conducând, în uniformă, mașina Poliției

„Polițistul” Victoraș: Cum au găsit anchetatorii filmarea cu Victor Micula conducând, în uniformă, mașina Poliției MINUTUL DE AUR. Înregistrarea video în care Victor Micula conduce maşina Poliţiei - îmbrăcat în uniformă și etalându-și ceasul de aur - are puţin peste 1 minut, însă drumul pe care l-a parcurs a fost mult mai lung, căci autospeciala a fost luată din parcarea Poliţiei Rutiere şi tot acolo a fost returnată. Agentul şef adjunct Adrian Hărăguş (foto dreapta), cel acuzat că l-a „servit” pe afacerist, respinge orice responsabilitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Verdictul a fost clar. „Din probele administrate rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat”, scrie în hotărârea Judecătoriei Oradea, prin care agentul şef adjunct Adrian Hărăguş de la Biroul Poliţiei Rutiere Oradea a fost condamnat pentru că a fost părtaş la una dintre aventurile scandaloase ale milionarului Victor Micula. 

Poliţistul e acuzat că a lăsat maşina de Poliţie pe mâna tânărului, care s-a filmat conducând-o prin oraş, îmbrăcat în uniformă, cu sirena şi girofarul pornite, și lăudându-se că „mă plictisesc şi am furat o maşină de Poliţie”.

Hărăguş se declară, însă, nevinovat şi arată cu degetul spre procurori şi judecător, susţinând că ar fi o „victimă a sistemului”. „De ce nu îl cheamă nimeni pe Victor Micula, să spună el dacă i-am dat eu maşina şi uniforma? De ce nu l-a cercetat nimeni pentru furt, că doar spune cu gura lui că a furat maşina?”, acuză, la rându-i, poliţistul...

Din proces în proces

Adrian Hărăguş a fost trimis în judecată anul acesta pe 24 februarie, în urma unei anchete a Parchetului Bihor şi a poliţiştilor DGA despre care BIHOREANUL a scris la vremea respectivă. Cazul a pornit de la o înregistrare video găsită de poliţişti în 2019, în timpul unor percheziţii într-un alt dosar celebru, cel în care Micula junior e judecat din aprilie 2021, pentru încălcarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce a participat la o cursă de maşini prin oraş şi a tras cu o armă de asalt. 

Procesul este, de fapt, al doilea în care milionarul a fost inculpat pentru „jocuri de oameni mari”, după cel trimis în faţa instanţei în decembrie 2020, în care e acuzat că a accesat ilegal baze de date ale Poliţiei şi a participat la o percheziţie cu cagulă şi geacă de poliţist. Alături de Micula au fost inculpați şi alţi patru poliţişti orădeni: Ovidiu Vaida, Camelia Ile, Alin Zanca și Claudiu Rengle (pensionat), acuzaţi de abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, divulgare de informaţii secrete de serviciu şi nepublice, respectiv complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.

„Am furat o maşină...”

Cert e că filmuleţul incriminator a fost găsit în telefonul vloggerului GajuKyd, alias Virgil Halacu, şi el participant la cursa „penală”, dar fusese făcut cu mult timp înainte, pe 1 decembrie 2014. El „copia”, practic, un alt filmuleţ, din telefonul lui Victor Micula, în fundal auzindu-se, de altfel, discuţia dintre cei doi.

Filmarea originală fusese făcută de Micula jr. în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2014, între orele 3:37 şi 3:40. „Mă plictisesc şi am furat o maşină de Poliţie. Tocmai vom da o tură”, se lăuda acesta, înregistrându-se îmbrăcat în haine de poliţist, la volanul autospecialei, cu sirena pornită: „Prin oraș, după domnișoare. Am fost să îmi cumpăr ceva de mâncare de la Mac, muream de foame și sunt de serviciu, mă plictisesc. Maşina e şmecheră, e pe gaz, e de serviciu”, a ţinut el să precizeze.

La judecată

În urma cercetărilor s-a stabilit că autospeciala Poliţiei Rutiere Oradea fusese în gestiunea exclusivă a agentului Adrian Hărăguş în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2014, motiv pentru care, la începutul acestui an, acesta a şi fost trimis în faţa instanţei, pentru delapidare. 

Început la Judecătoria Oradea, procesul s-a derulat cu repeziciune, iar pe 29 noiembrie instanţa a pronunţat verdictul: poliţistul a fost condamnat la 2 ani de închisoare, pedeapsă a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani, timp în care Adrian Hărăguş a primit ca pedeapsă complementară interdicţia să profeseze ca poliţist. 

Sentinţa, consultată şi de BIHOREANUL, confirmă susţinerile procurorilor, explicând că poliţistul, „având în folosinţă exclusivă autospeciala”, a încredinţat-o fără drept lui Victor Micula, şi că apărările subofiţerului, care a negat permanent acuzele, „sunt neconvingătoare”. „Chiar dacă nu s-a dovedit că inculpatul ar fi obținut vreun beneficiu financiar direct sau indirect, instanţa apreciază că acest aspect nu are relevanţă. Este evident că activitatea infracțională a acestuia a produs o urmare imediată, proprietarul, Poliţia Română, fiind în imposibilitatea utilizării autospecialei în acțiuni specifice pe perioada folosirii acesteia de acel terț”, scrie în document.

Înştiinţaţi despre caz, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române au comunicat că nu formulează pretenţii civile, dar au precizat că, „fără echivoc, astfel de fapte aduc atingere imaginii și credibilității instituției Poliției Române, dacă au fost săvârșite cu vinovăție”.

O victimă

Până la finalizarea procesului, care va continua la Curtea de Apel Oradea, agentul şef adjunct Adrian Hărăguş (foto) a fost mutat la baza sportivă Dinamo. Interpelat de BIHOREANUL despre condamnare, el se declară victima atât a procurorului, care i-a pus acuzaţiile în cârcă „în mod abuziv şi netemeinic”, cât şi a judecătorului, care a urmărit doar să-l condamne.

„Nu eu sunt gestionarul acelei maşini, aşa cum se susţine în rechizitoriu şi în hotărârea de condamnare, ci Serviciul Auto al Poliţiei Bihor. Eu am atribuţii limitate şi, deci, nu pot să fiu eu tras la răspundere pentru că acea maşină a fost luată de Micula. Nu i-am dat-o eu şi nu există o dovadă care să mă contrazică”, a pretins Hărăguş, susţinând şi că, în timpul procesului, judecătorul a fost interesat mai degrabă de relaţia de prietenie cu Victor Micula decât să afle adevărul. 

„Nici dacă aş fi vrut, nu aş fi putut fi prieten, că doar l-am amendat, chiar de două ori. În 2014 i-am reţinut talonul pentru lipsa plăcuţei de înmatriculare din faţa maşinii, iar în 2017 pentru lipsa documentelor şi injurii. Tot Biroul Rutier ştie, iar avocatul a cerut instanţei să solicite dovada. Dar judecătorul a respins propunerea”, susține Hărăguş. 

Să vină Micula!

Singurul care ar putea lămuri povestea e însuşi milionarul, pe care, însă, spune poliţistul, nici procurorul şi nici judecătorul nu s-au străduit suficient să-l aducă în ţară pentru a-l audia. „Micula a trimis o declaraţie incoerentă, prin avocat, cum că nu vrea să se autoincrimineze şi nu dă declaraţii, iar ei l-au lăsat în pace. Dar în înregistrare se aude cum spune că a furat maşina. Şi atunci, de ce nu a fost cercetat pentru furt?”, se întreabă subofiţerul, hotărât să propună audierea lui Micula, ca martor în apărarea lui, după ce dezbaterile se vor relua la Curtea de Apel Oradea. 

Retras în Elveţia de mai bine de doi ani, e greu de crezut, însă, că milionarul îi va face pe plac. Poate dacă va trimite o autospecială după el...


A SCĂPAT
Clasare, dar nu oricum

În timpul anchetei desfăşurate de Parchetul Bihor şi DGA Oradea, anchetatorii au făcut cercetări şi pentru „uzurpare de calităţi oficiale”, vizându-l pe același Victor Micula care apărea în filmare în uniforma de poliţist şi cu aparatura din maşina de Poliţie pornită. Cazul a fost, însă, clasat, căci fapta e veche, avea pedeapsa mică (de până la 5 ani), iar între timp răspunderea penală s-a prescris.

Deşi îl scăpa de răspundere, Micula nu a fost mulţumit, așa că avocaţii săi au atacat soluţia, cerând ca temeiul clasării să fie schimbat în acela că „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Pe de o parte, pentru că nu ar exista dovezi că girofarurile şi sirena de pe autospecială au fost pornite de Micula, iar pe de alta pentru că acesta nu s-ar fi folosit de uniformă ca să desfăşoare vreo activitate specifică poliţiştilor, de pildă să aplice amenzi, să percheziţioneze vreo persoană, să controleze vreo maşină. 

Judecătorii au avut totuși o altă părere. „Actul de patrulare este fără îndoială un act ce intră în atribuţiile organului de poliţie”, se arată în soluţia prin care Judecătoria Oradea a respins definitiv plângerea, pe 22 iulie, în acest an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Asta m-a amuzat
"...aduc atingere imaginii și credibilității instituției Poliției Române, dacă au fost săvârșite cu vinovăție”. Păi există vreo posibilitate, logic gândind, ca milițianul din știre să-i fi încredințat mașina unei alte persoane fără intenție? Să nu-mi spuneți că bănuiesc că a fost amenințat și sub amenințarea armei a făcut asta :))
Postat 21 Decembrie 2022, 07:02 de Vio_427
Măi oameni buni, mă așteptam la întrebări mai bune pt milițian
Păi dacă el zice că nu e el responsabil, că Micula a luat mașina, că nu el e gestionarul acelei mașini, întrebarea mea e, păi cum a luat cheile? Pt că mașina i-a fost încredințată lui! Și milițianul nu neagă asta și nici nu ar avea cum! Păi dacă un bun ți-a fost încredințat, tu ești responsabil de acel bun. Ah, că a furat-o și nu știai...? Ok... Ai reclamat asta?! Cum a putut să o fure și tu să nu știi care erai cu cheile în buzunar? Ce făceai în timpul ăsta că a furat mașina cu cheile care erau în posesia ta?
Postat 21 Decembrie 2022, 06:59 de Vio_427
miculas, in Elvetia nu face din astea
acolo amenda e procent din avutie si venit, nu 200 de euro care se injumatatesc daca plateste in 48h. Poate se trezeste cu o amenda de 300 mii euro.
Postat 20 Decembrie 2022, 17:55 de unu
Platiti-va la timp taxele dragi b*i, pardon cetateni. Politia vegheaza.
Platiti-va la timp taxele dragi b*i, pardon cetateni. Politia vegheaza la siguranta Dvs. Desigur, in afara timpului de lucru cand sunt ocupati cu facut de "comisioane" pt interlopi sau cei cu bani. Vedeti si cazul Culita Sterp de la Cluj. Dar platiti-va taxele va rog ca la 40 de ani si 1 zi sa poata iesii politistii, procurorii si judecatorii la pensie. Ca vedeti si voi cat au de lucru si ce bine merge treaba. Dupa atatia ani de eforturi si riscuri la care au fost expusi, merita o pauza de inca 30-40 de ani. Asa ca, da, va rugam cotizati. Bratul legii nu doarme!
Postat 20 Decembrie 2022, 14:00 de Szaby_Oradea
Ex-polițistul Hărăguș îl vrea pe Victoraș martor în proces ...
... pentru ca acesta din urmă să confirme că "a furat" mașina. Asta arată cât de proști sunt unii polițiști, care au nevoie de mărturii tocmai de la complici. Dacă vrea să aibă un martor, H.A. n-are decât să-l aducă ... că doar nu o să se prezinte maică-sa la proces, ca să invoce că își ascunde beizadeaua într-un șifonier și vrea să fie ea pe post de înlocuitor de "acuzat".
Postat 20 Decembrie 2022, 09:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON