URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2018, 10:38

Pită cu sare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cineva din Ministerul de Externe, însărcinat să "marcheze" Centenarul, a avut o idee bună: diplomaţii din Bucureşti să fie duşi prin oraşele importante ale României. Să vadă, să asculte, să intermedieze şi consolideze legături. Aşa au ajuns la Oradea, la finele săptămânii trecute, 27 de ambasadori. Au lipsit, ce-i drept, reprezentanţii unor puteri globale (SUA, Canada, Germania, Italia, Spania, China, Japonia), dar nu toţi (au fost ai Rusiei, Israelului, Africii de Sud, Indiei). Au mai fost reprezentate, de asemenea, state influente (Egipt, Chile), ţări cu care România avea puternice legături şi care au fabuloase resurse naturale şi nu numai.

Era o şansă ca oamenii de afaceri bihoreni să se promoveze şi să intre în contact cu ei, dar oficialii noştri au ratat-o. Au făcut, ca de obicei, ce ştiu şi ce pot. Au cazat musafirii, i-au "omenit", dar nu le-au dat posibilitatea de a iniţia noi legături, în special de afaceri.

La Prefectură, cele mai multe scaune le-au ocupat şefi de instituţii deconcentrate, iar gazdele de la "prezidiu" au irosit timpul cu statistici pe care le poate livra orice referent III de ambasadă: au spus câţi locuitori are Bihorul, căror etnii şi culte aparţin (prefectul), au povestit despre bazinele hidrografice (şeful Consiliului Judeţean), i-au sufocat cu numărul studenţilor, profesorilor, locurilor din Aula Magna, terenurilor de sport (preşedintele Senatului universitar). Doar unul s-a abţinut, "ca să nu dublez timpul şi din respect" (primarul Oradiei).

Pe scurt, ai noştri au "bifat-o". Au rămas în protocol scorţoşi şi fără idei. Nu din rea voinţă, ci fiindcă pur şi simplu poartă pălării supradimensionate, n-au deschis cadrul pentru stabiliri de contacte, tatonări, propuneri, discuţii, nici măcar pentru schimbarea unor cărţi de vizită.

De altfel, ambasadorul Egiptului a intervenit, atenţionând că Orientul Mijlociu e în reconstrucţie, dar firmele româneşti sunt total absente. "Unde este România? Unde sunteţi voi, românii?", a întrebat diplomatul unei ţări ce domină o zonă în care cândva România era pe plus, unde lucrau români în industria extractivă, în construcţii, chiar şi în învăţământ (în ţări ca Algeria, Tunisia, Maroc au predat matematica, de pildă, mulţi profesori români), ca să nu mai spun că erau imense pieţe de desfacere.

Cine credeţi că i-a răspuns? Nimeni, pentru că întrebarea ambasadorului nici n-a fost tradusă (doar rezumată, după ce BIHOREANUL a semnalat atât impoliteţea, cât şi importanţa temei). În schimb, prefectul a anunţat că mai rămăsese un singur minut şi a "dat cuvântul" şefului Federaţiei Patronilor, cunoscutul Ioan "Puiu" Lucian.

Altfel spus, un străin a pus un deget pe o rană, iar noi am pus batista pe ţambal. Cineva ne sugerează că suntem irelevanţi, noi nici măcar nu pricepem. Păi cum să ieşim în lume cu afaceri, dacă nu ieşim întâi cu mintea? Şi ne mai mirăm că deja importăm meseriaşi din "lumea a treia" şi vindem doar tot mai puţina materie primă?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De acord dar...
De ce va mirati/ne miram dle Cris? Astia suntem. Geografic in Europa si cu noroc in UE, iar ca mentalitate in centrul Africii. Politicienii pe care i-am ales sunt oglinda fidela a noastra ca popor.
Postat 28 Octombrie 2018, 14:12 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON