URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Noiembrie 2023, 17:07

„Anotimpurile Art Nouveau”: Pictura murală din centrul Oradiei prinde contur (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Anotimpurile Art Nouveau”, proiectul de artă stradală ce reprezintă primăvara, vara, toamna şi iarna prin siluetele a patru femei prinde viaţă pe calcanul clădirii din parcarea de pe strada Tudor Vladimirescu din Oradea.

Cea mai mare din Oradea pictură murală din Oradea se va întinde pe o suprafaţă de peste 700 de metri pătraţi şi a atins deja stadiul de 50%, iar artiştii care o creează estimează că va fi gata la finalul săptămânii viitoare.

Cel sub mâna căruia pictura din centrul Oradiei prinde viaţă este timişoreanul Flaviu Roua (foto stânga), cunoscut şi sub pseudonimul Jones. El împreună cu prietenul şi colegul lui Răzvan Rujoiu (foto dreapta) au început miercuri să dea culoare peretelui cenuşiu din parcare.

3 din 4

Pe un fundal albastru, trei din cele patru siluete au prins contur, două dintre ele fiind şi colorate în nuanţe de pastel, iar sâmbătă în jurul prânzului, pe o ploaie măruntă, cei doi dădeau culoare celui de-al treilea anotimp, vara.

Vremea capricioasă care se anunţă în următoarea perioadă nu îi descurajează pe cei doi şi, chiar dacă proiectul are termen de finalizare la sfârşitul lunii noiembrie, îşi doresc să termine munca artistică mai repede.

„Lucrăm cam 5-6 ore pe zi. Mai avem încă o siluetă de făcut, şi am vrea ca până luni să le terminăm pe primele trei. La final săptămânii viitoare vor fi gata. Dacă nu plouă torenţial, putem lucra”, a declarat Flaviu Roua, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice şi Design din Timişoara, sâmbătă, pentru BIHOREANUL.

Odă adusă stilului arhitectural reprezentativ Oradiei, "Anotimpurile Art Nouveau" înfăţişează primăvara, vara, toamna şi iarna, prin patru portrete de femei înconjurate de elemente specifice fiecărui anotimp, precum funze ruginii, floarea soarelui sau muguri de cireş.

Siluetele au fost prezentate inițial, la lansarea proiectului, drept niște nimfe, dar artistul timișorean nu le definește astfel. „Nu sunt nimfe, nimfele reprezintă o chestie erotică, ceea ce e departe de ce facem noi. Ele sunt reprezentări feminine ale celor patru anotimpuri, în stil Art Nouveau”, a mai spus „Jones”.

„Domnilor, foarte frumos!”

Trecătorii se opresc și admiră pictura gigantică aflată în plină evoluţie.

„Domnilor, foarte frumos!”, le-a spus artiștilor un şofer care traversa parcarea. Imediat după, un echipaj de poliţie a oprit în parcare pentru a întreba când va putea fi admirat întregul tablou, semn că orădenii salută iniţiativa.

Pictura murală „Anotimpurile Art Nouveau”, alături de cea din parcarea de lângă parcul Brătianu botezată "Dream Big" fac parte dintr-un proiect de artă stradală coordonat de Roxie Netea, cea care a realizat în trecut și o pictură murală în parcul Petőfi şi un „mozaic citadin” pe o alee din Parcul Libertăţii.

Proiectul a captat atenţia comunităţii şi a fost selectat pentru finanţare în urma voturilor exprimate de locuitorii oraşului în cadrul programului de bugetare participativă. El este realizat printr-o colaborare între Asociaţia D’Art şi Asociaţia Pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune şi beneficiază de o finanţare de 20.000 de euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON