URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2023, 17:07

„Anotimpurile Art Nouveau”: Pictura murală din centrul Oradiei prinde contur (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Anotimpurile Art Nouveau”, proiectul de artă stradală ce reprezintă primăvara, vara, toamna şi iarna prin siluetele a patru femei prinde viaţă pe calcanul clădirii din parcarea de pe strada Tudor Vladimirescu din Oradea.

Cea mai mare din Oradea pictură murală din Oradea se va întinde pe o suprafaţă de peste 700 de metri pătraţi şi a atins deja stadiul de 50%, iar artiştii care o creează estimează că va fi gata la finalul săptămânii viitoare.

Cel sub mâna căruia pictura din centrul Oradiei prinde viaţă este timişoreanul Flaviu Roua (foto stânga), cunoscut şi sub pseudonimul Jones. El împreună cu prietenul şi colegul lui Răzvan Rujoiu (foto dreapta) au început miercuri să dea culoare peretelui cenuşiu din parcare.

3 din 4

Pe un fundal albastru, trei din cele patru siluete au prins contur, două dintre ele fiind şi colorate în nuanţe de pastel, iar sâmbătă în jurul prânzului, pe o ploaie măruntă, cei doi dădeau culoare celui de-al treilea anotimp, vara.

Vremea capricioasă care se anunţă în următoarea perioadă nu îi descurajează pe cei doi şi, chiar dacă proiectul are termen de finalizare la sfârşitul lunii noiembrie, îşi doresc să termine munca artistică mai repede.

„Lucrăm cam 5-6 ore pe zi. Mai avem încă o siluetă de făcut, şi am vrea ca până luni să le terminăm pe primele trei. La final săptămânii viitoare vor fi gata. Dacă nu plouă torenţial, putem lucra”, a declarat Flaviu Roua, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice şi Design din Timişoara, sâmbătă, pentru BIHOREANUL.

Odă adusă stilului arhitectural reprezentativ Oradiei, "Anotimpurile Art Nouveau" înfăţişează primăvara, vara, toamna şi iarna, prin patru portrete de femei înconjurate de elemente specifice fiecărui anotimp, precum funze ruginii, floarea soarelui sau muguri de cireş.

Siluetele au fost prezentate inițial, la lansarea proiectului, drept niște nimfe, dar artistul timișorean nu le definește astfel. „Nu sunt nimfe, nimfele reprezintă o chestie erotică, ceea ce e departe de ce facem noi. Ele sunt reprezentări feminine ale celor patru anotimpuri, în stil Art Nouveau”, a mai spus „Jones”.

„Domnilor, foarte frumos!”

Trecătorii se opresc și admiră pictura gigantică aflată în plină evoluţie.

„Domnilor, foarte frumos!”, le-a spus artiștilor un şofer care traversa parcarea. Imediat după, un echipaj de poliţie a oprit în parcare pentru a întreba când va putea fi admirat întregul tablou, semn că orădenii salută iniţiativa.

Pictura murală „Anotimpurile Art Nouveau”, alături de cea din parcarea de lângă parcul Brătianu botezată "Dream Big" fac parte dintr-un proiect de artă stradală coordonat de Roxie Netea, cea care a realizat în trecut și o pictură murală în parcul Petőfi şi un „mozaic citadin” pe o alee din Parcul Libertăţii.

Proiectul a captat atenţia comunităţii şi a fost selectat pentru finanţare în urma voturilor exprimate de locuitorii oraşului în cadrul programului de bugetare participativă. El este realizat printr-o colaborare între Asociaţia D’Art şi Asociaţia Pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune şi beneficiază de o finanţare de 20.000 de euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON