URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2021, 16:25

Piaţa Nufărul din Oradea va fi demolată în 2022, pentru a face loc unei parcări supraetajate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta a anunţat luni că Piaţa Nufărul, de la ieşirea din Oradea spre Băile Felix, va fi demolată în 2022 pentru a face loc unei parcări supraetajate.

Cu patru etaje şi parter comercial

Edilul Oradiei a anunţat că măsura va fi luată pentru a compensa desfiinţarea unor locuri de parcare cu ocazia modernizării bulevardului Nufărul – Cantemir.

"Prin modernizarea Bulevardului Nufărul Cantemir, au fost desfiinţate foarte multe locuri de parcare. Pentru a asigura locurile de parcare necesare celor care parcau în zona respectivă, am încheiat un contract cu o firmă din Oradea pentru realizarea unui Studiu de Fezabilitate privind construcţia unei parcări auto cu 335 de locuri, din care 4 pentru persoanele cu dizabilităţi şi 6 pentru maşinile electrice", a declarat Birta.

Potrivit primarului, imobilul va avea la parter o suprafaţă de 1.766 de metri pătraţi pentru amenajarea unor spaţii comerciale.

Nu este sigur că va mai fi piaţă

Investiţia este estimată la circa 26,5 milioane lei, fără TVA, iar lucrările vor demara în cursul anului viitor. "Am vorbit cu domnul Liviu Andrica (n.r. - directorul Administraţiei Domeniului Public) şi, pe perioada construcţiei acestei parcări, toţi comercianţii din zona Piaţa Nufărul vor fi mutaţi ori la Piaţa Cetate, ori la Piaţa Decebal, ori altundeva unde ADP-ul va avea locuri disponibile", a spus Birta.

Primarul nu este însă sigur că, la finalizarea lucrărilor, comercianţii vor reveni pe noul amplasament în spaţiile comerciale de la parterul noii parcări. "Vom decide ulterior ce se va întâmpla acolo şi cine va ocupa acel spaţiu", a spus Birta.

Potrivit edilului, viitoarea parcare va fi una publică, după modelul celorlalte parkinguri supraetajate din oraş, cu menţiunea că locuitorii zonei vor putea să îşi facă abonamente de riverani.

În prezent, municipalitatea are în derulare construcţia unei parcări în centrul civic al Oradiei, întârziată de lucrările de descărcare arheologică, iar în licitaţie construcţia parcării supraetajate din strada Iosif Vulcan. De asemenea, este în proiectare o parcare supraetajată lângă Spitalul Judeţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Soluție
Nu știu dacă este permisă de lege ca la parter să fie amenajată piața, parcarea fiind la etaje și accesul la primul etaj să fie făcut pe o rampă exterioară? Așa ar rămâne și piața, ar fi și parcări pentru riverani, piețari și vizitatori ai pieței, parcare se poate numi și P+R (park and ride), fiind la periferie, la terminal de mijloace de transport în comun, deci finanțabil din fonduri UE.
Postat 21 Decembrie 2021, 18:34 de zsizsi
in traducere
problema nu e ca vrem sa fie o piata in cartier, pot fi si 100, ci problema e ca vrem sa avem chirie subventionata de primarie la bani marunti in "lotus mall"/piata. Zic doar sa fie clarificata pozitia. Mai departe las asa...
Postat 20 Decembrie 2021, 21:56 de unu
@unu
West Market e privata, nu apartine de ADP, comparatie inutila. Producatorul local trebuie stimulat, nimeni nu are interesul asta.
Postat 20 Decembrie 2021, 19:01 de fartnuvo
Locatia perfecta pentru un Park and Ride la intrarea in oras. Parchezi si mai departe iei OTLul
Nu e nevoie ca acolo sa fie parking pentru locatari in primul rand, ci pentru transit/park-and ride si pentru cumparatorii ce viziteaza piata la scurta durata trebuie sa fie cel mai avantajos pret. Nufarul nu e nici pe departe cel mai vechi cartier, ca nu are palatele istorice care le are centrul, insa daca chiar are nevoie de o alta piata, pe langa WestMarket(?), atunci sa se pastreze in spatiile comerciale de la parter, ca un mini shopping center pentru adevaratii producatori locali din Crisana.
Postat 20 Decembrie 2021, 18:53 de unu
Trist.
Parcarile mari de periferie sunt necesare pentru a decongestiona traficul, legate de un transport in comun performant. Din pacate se sacrifica o piata pentru un proiect prost, ca multe altele ce sunt adaptate din mers. Viziunea haotica si lipsa de coerenta devin caracteristice acestei administratii.
Postat 20 Decembrie 2021, 18:51 de fartnuvo
NU SUNTEM DE ACORD!
Nu pot sa cred asa ceva! Noi oradenii, care locuim in cartierul Nufarul, nu suntem de acord cu acest proiect. Vom fi obligati sa mergem pana la Piata Mare pentru a ne face cumparaturile. Nufarul, cel mai vechi cartier, sa nu dispuna de o piata? In toata Europa pietele si comerciantii locali sunt incurajati si protejati. Sunt o gramada de pensionari care de acum incolo sunt obligati sa isi rupa spatele cu bagaje din Centru Civic, Decebal sau chiar Rogerius pana in Nufarul. Oameni buni, voi chiar nu ganditi? Existau destule locuri pentru a crea aceasta parcare. Cartierul Nufarul are nevoie de o piata, e plina ochi mai tot timpul. Ati distrus si Piata Iosia, acum distrugeti si Piata Nufarul!
Postat 20 Decembrie 2021, 17:51 de nufarul
Soc si groaza
De cind s-a inventat catering-ul, delivery, foodpanda, singura grija e unde sa-ti parchezi vehiculul. Iata unde...
Postat 20 Decembrie 2021, 17:30 de excalibur
Birta nu-i Bolojan, proiect pe genunchi
Acum in prag de Sarbatori cand toata lumea este agitata si nu isi mai focuseaza atentia pe anumite lucruri, Primaria “mestereste”. Dupa ce hala din Piata Mare a luat foc si nu s-a construit nimic pentru vanzatorii din piata, urmeaza aceasta veste. Este incredibil cum Primaria Oradea se gandeste la astfel de proiecte. In vecinatatea Pietei Nufarul exista multe garaje care puteau fi demolate si in locul lor sa fie construita aceasta parcare. Primaria Oradea da dovada ca oradenii sunt importanti doar cand e vorba de votare, in rest opinia lor NU conteaza. Taxi mare, exproprieri si acum demolarea Pietei Nufarul. In loc sa o modernizeze, au ales sa o demoleze. Oare in locul halei din Piata Mare ne putem astepta ca PMO sa construiasca o mega-cladire la fel ca cea din Parcul Traian? Se vede ca a plecat Bolojan, el niciodata nu ar fi fost de acord cu asaceva. Pentru dl Bolojan oradeanul era pe primul loc, oradeanul avea dreptul la opinie. ORADEANUL ESTE AFECTAT DIRECT DE ACESTE SCHIMBARI!
Postat 20 Decembrie 2021, 17:20 de bihooorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON