Peste 300 de gospodării izolate din Bihor vor avea anul viitor panouri fotovoltaice finanţate de stat, printr-un program al Ministerului Mediului derulat prin Administraţia Fondului de Mediu. Anunţul a fost făcut, joi, de vicepreşedintele AFM, orădeanul Dorin Corcheş, într-o conferinţă de presă organizată la sediul ALDE Bihor, în compania preşedintelui filialei, Ciprian Blejan.
Sistemele de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică vor fi utilizate în locuințele situate la cel puțin 2 km față de rețeaua de distribuție a energiei electrice. Finanţarea nerambursabilă, asigurată de AFM, reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare imobil.
Beneficiarii programului nu sunt persoanele fizice, ci unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora se află gospodăriile. „Practic, primăriile vor depune dosare de finanţare şi tot cu primăriile se vor încheia contractele de finanțare”, a explicat Corcheş.
În cadrul programului vor fi finanţate achiziţia sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel puțin 1 kwp, montajul și punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic, a instalației electrice exterioare și interioare, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice, şi TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
În Bihor, au fost identificate 301 gospodării situate la cel puțin 2 km față de rețeaua de distribuție a energiei electrice. Este vorba despre 20 de locuinţe situate în Beiuş, 58 de locuinţe din comuna Finiş, 86 de locuinţe din Lugaşu de Jos, 95 de gospodării din Sânmartin, 7 locuinţe din Dobreşti, 6 case din Mădăras, alte 6 gospodării din Şimian, 4 imobile din Bulz, 3 gospodării din Ciumeghiu, 2 case din Paleu, 2 din Cetariu, 1 imobil din Ţeţchea şi 1 gospodărie din Abram.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.