URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2020, 18:33

Persoanele fără adăpost din Oradea au fost închise în azilul de noapte, ca să nu iasă pe străzi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Persoanele fără adăpost din Oradea au fost închise în azilul de noapte, pentru a fi oprite să mai iasă pe străzi riscând să se contamineze şi să transmită apoi, la rândul lor, noul coronavirus.

Măsura, luată în urmă cu trei săptămâni, a fost oficializată începând de joi prin dispoziţia şefului Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Arina Moş.

Ies doar cei cu loc de muncă...

Decizia nu a fost una simplă, pentru că limitează sever dreptul la libera circulaţie a persoanelor. "Probabil unii vor spune că reţinem aceste persoane în adăpost forţat, ceea ce nu este adevărat. Practic, le-am creat locatarilor toate condiţiile ca să nu mai dorească să plece pe străzi, riscând să se infecteze cu noul coronavirus", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul DASO, Arina Moş.

În momentul de față, în Adăpostul de noapte sunt cazate 51 de persoane.

Pentru a nu mai avea motive să iasă în oraş, locatarii primesc trei mese pe zi, au la dispoziţie trei televizoare în faţa cărora pot să îşi petreacă timpul, iar coordonatorul adăpostului, asistentul social Cosmin Galea, intenţionează să le amenajeze un teren de sport.

Locatarii adăpostului pot părăsi incinta doar în cazuri speciale şi doar cu acordul coordonatorului Galea. Printre puţinele excepţii se numără cei care ies pentru a merge la muncă, pentru care conducerea adăpostului a amenajat spaţii separate de cele locuite de cei izolaţi.

Consultaţi de medici

În cursul zilei de miercuri toţi locatarii adăpostului au fost consultaţi de o echipă de medici şcolari, rămaşi fără ocupaţie după suspendarea cursurilor.

"În urma consultaţiilor nu s-au identificat persoane infestate cu COVID-19, dar, din păcate, sănătatea persoanelor din adăpost nu este cea mai bună. Date fiind condiţiile improprii în care au trăit pe străzi, majoritatea suferă de boli cronice", a declarat Arina Moş.

Potrivit directoarei, în cursul săptămânii viitoare, cei 51 de locatari vor primi şi asistenţă psihiatrică.

Având în vedere că locatarii adăpostului nu mai pot ieşi peste zi în oraş, angajaţii DASO se aşteaptă ca persoanele dependente de alcool sau alte substanţe să intre în sevraj.

Administraţiile locale din România au fost obligate prin Ordonanţa Militară 3 din 24 martie să ţină evidenţa persoanelor fără adăpost şi să le asigure cazare pentru a nu mai fi nevoite să iasă pe străzi în perioada de restricţionare a circulaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON