URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 27 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
01 Aprilie 2020, 18:33

Persoanele fără adăpost din Oradea au fost închise în azilul de noapte, ca să nu iasă pe străzi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Persoanele fără adăpost din Oradea au fost închise în azilul de noapte, pentru a fi oprite să mai iasă pe străzi riscând să se contamineze şi să transmită apoi, la rândul lor, noul coronavirus.

Măsura, luată în urmă cu trei săptămâni, a fost oficializată începând de joi prin dispoziţia şefului Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Arina Moş.

Ies doar cei cu loc de muncă...

Decizia nu a fost una simplă, pentru că limitează sever dreptul la libera circulaţie a persoanelor. "Probabil unii vor spune că reţinem aceste persoane în adăpost forţat, ceea ce nu este adevărat. Practic, le-am creat locatarilor toate condiţiile ca să nu mai dorească să plece pe străzi, riscând să se infecteze cu noul coronavirus", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul DASO, Arina Moş.

În momentul de față, în Adăpostul de noapte sunt cazate 51 de persoane.

Pentru a nu mai avea motive să iasă în oraş, locatarii primesc trei mese pe zi, au la dispoziţie trei televizoare în faţa cărora pot să îşi petreacă timpul, iar coordonatorul adăpostului, asistentul social Cosmin Galea, intenţionează să le amenajeze un teren de sport.

Locatarii adăpostului pot părăsi incinta doar în cazuri speciale şi doar cu acordul coordonatorului Galea. Printre puţinele excepţii se numără cei care ies pentru a merge la muncă, pentru care conducerea adăpostului a amenajat spaţii separate de cele locuite de cei izolaţi.

Consultaţi de medici

În cursul zilei de miercuri toţi locatarii adăpostului au fost consultaţi de o echipă de medici şcolari, rămaşi fără ocupaţie după suspendarea cursurilor.

"În urma consultaţiilor nu s-au identificat persoane infestate cu COVID-19, dar, din păcate, sănătatea persoanelor din adăpost nu este cea mai bună. Date fiind condiţiile improprii în care au trăit pe străzi, majoritatea suferă de boli cronice", a declarat Arina Moş.

Potrivit directoarei, în cursul săptămânii viitoare, cei 51 de locatari vor primi şi asistenţă psihiatrică.

Având în vedere că locatarii adăpostului nu mai pot ieşi peste zi în oraş, angajaţii DASO se aşteaptă ca persoanele dependente de alcool sau alte substanţe să intre în sevraj.

Administraţiile locale din România au fost obligate prin Ordonanţa Militară 3 din 24 martie să ţină evidenţa persoanelor fără adăpost şi să le asigure cazare pentru a nu mai fi nevoite să iasă pe străzi în perioada de restricţionare a circulaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6874 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON