URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2021, 10:35

Pe Carreras cel bătrân l-aţi adus?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există orădeni veşnic nemulţumiţi. Acum câteva săptămâni, când s-a anunţat că Parcul Petofi intră în reabilitare, au fost voci care au apelat urgent la haştagul "Bolojan-betoane".

Aş fi curios să-mi explice cei nemulţumiţi unde s-a turnat beton şi trebuia să se pună chirpici. Bietul parc e neschimbat încă din vremea când ne scotea la plimbare tovarăşa educatoare de la grădiniţă, dar atotştiutorii sunt convinşi că se va betona frumuseţe de spaţiu verde.

La fel şi cu concertul din Piaţa Unirii al tenorului Jose Carreras. Ba că omul e prea bătrân, ba că nu mai are voce, ba că s-au plătit bani prea mulţi, care puteau fi daţi pomanagiilor. Probabil că nemulţumiţii sunt cei care iau cu asalt Filarmonica săptămână de săptămână, dar încă au o nedumerire: de ce higheghea nu e trecută în rândul instrumentelor de suflat, din moment ce are goarnă.

Dacă doreaţi să-l vedeţi pe Carreras în plină forţă creatoare acum 25 de ani, ce v-a împiedicat? Simplu, nu aveaţi nici viză pentru o ţară occidentală, nici bani de avion. Iar un spectacol ar fi costat 500 de euro, adică mai mult decât salariul vostru pe trei luni.

Un alt melomanist i-a căinat pe membrii Filarmonicii fiindcă n-au fost plătiţi pentru acest concert. Atitudinea asta de pălmaş care nu mişcă coasa până nu-i dai pălinca şi pachetul de ţigări e complet nepotrivită în asemenea situaţii. În afara faptului că excelenţii muzicieni ai Filarmonicii le cântă orădenilor pe salariu, nu pe poveşti, pentru orice artist este o ocazie unică să-l acompanieze pe maestrul Carreras şi să se producă în faţa a aproape 4.000 de spectatori în superbul decor al Pieţei Unirii (şi ea contestată).

Pentru toţi cârcotaşii propun Primăriei să facă un eveniment special, în care să-l aducă pe domnul Salam la Autogara din Velenţa, unde să cânte de pe un negativ pus pe telefonul mobil. E mai ieftin şi, din banii economisiţi, vai câte s-ar mai putea face!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dl inginer sef de ziar
Sa stiti ca in general va apreciez, chiar daca aveti stilul acesta bolovanos de om care a terminat o facultate tehnica. Intrebare: ce face PMO nu poate fi niciodata contestat? Eu credeam ca nimeni si nimic nu e perfect. Pe dvs v-am vazut deseori la Filarmonica in ultimii ani si am niste pretentii. Ati vazut acolo destule concerte entuziasmante. Chiar m-as astepta sa realizati ca cu aceiasi bani(cei dati pt acest concert) aproape ca se facea un festival cu cantareti foarte buni, dar intr-adevar nu celebri ca si venerabilul mister Carreras. Slava Domnului, avem destui romani super-talentati care veneau bucurosi sa ne cante si sa ne incante si poate totul iesea chiar mai bine. Exemplul cu Salam nu va face cinste, nu exista oameni de categorie joasa cum insinuati, probabil ca respectivul ar umple stadionul cateva zile consecutive. Asa cum e in orice tara, "manelele" locale iau fata lejer muzicii culte. Faptul ca nu vedeti decat partile bune ale Pietei Unirii da iarasi o senzatie de suficienta a unui om prea simplu si mult prea usor de multumit.
Postat 14 Septembrie 2021, 12:44 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON