URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2014, 11:18

Pe bani norvegieni: Primăria vrea să încălzească pe bază de apă geotermală Liceul Sportiv şi imobilele din zonă

Primăria vrea să încălzească pe bază de apă geotermală consumatorii deserviţi de Punctul Termic 902 printre care Liceul Sportiv şi alte imobile din zonă. Întrunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local a hotărât joi, cu unanimitate de voturi, asigurarea din bugetul local a sumei de 6 milioane lei din cele 17,6 milioane lei la cât se ridică valoarea proiectului finanţat din fonduri norvegiene prin programul de Energie Regenerabilă.

„Administraţia Fondului de Mediu ne-a comunicat că nu mai sunt fonduri suficiente pentru a acoperi integral proiectul, suma disponibilă fiind de 11,3 milioane lei, diferenţa urmând a fi alocată de la bugetul local. Desigur, în cazul în care în urma licitaţiilor celorlalte proiecte se vor înregistra economii, aceste fonduri ne-ar putea fi alocate, cofinanţarea municipalităţii urmând să scadă proporţional", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă organizată înaintea şedinţei de Consiliu Local.

„Nu mai putem exploata fără să reinjectăm"

Potrivit edilului, proiectul privind valorificarea apei geotermale extrase prin intermediul unui puţ deja existent pe terenul Universităţii este unul prea important pentru ca municipalitatea să îşi permită să treacă cu vederea oportunitatea atragerii de fonduri, în ciuda contribuţiei mari pe care trebuie să o asigure.

„Prin acest proiect se va realiza inclusiv un puţ de reinjecţie. Nu mai putem exploata fără să reinjectăm, pentru că se distruge zăcământul", a spus Bolojan. Odată pus proiectul în operă, municipalitatea ar putea încălzi pe bază de apă geotermală nu doar Liceul Sportiv, ci şi alţi consumatori din zonă precum Colegiul Partenie Cosma, clădirea fostei Garnizoane, Oficiul de Cadastru şi Grădina Zoologică.

Adoptat prin compromis

Aleşii orădenilor au mai aprobat, tot cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, regulamentul parcărilor supraterane din Oradea. Regulamentul, care avea nevoie de minim 18 voturi în condiţiile în care în sală au fost prezenţi doar 19 consilieri din totalul de 26, locul lui Iulius Delorean fiind în continuare vacant, a fost adoptat cu concursul grupului UDMR. Consilierii opoziţiei au acceptat să-l susţină cu condiţia ca executivul să accepte reducerea amenzii minime pentru parcare neregulamentară de la 50 la 45 lei, după cum a cerut consilierul Ritli Laslo Csongor în şedinţa de săptămâna trecută.

Viceprimarul Ovidiu Mureşan a propus grupului UDMR acest compromis în virtutea faptului că parcarea supraterană din spatele Palatului de Justiţie urmează să fie deschisă publicului contra cost începând de vineri, 1 august, iar fără adoptarea normativului nu ar fi putut încasa de la şoferi taxa pentru staţionare. Tarifele pentru staţionarea în parcarea supraterană sunt de 1,5 lei pe oră, 15 lei pe zi, între 10 şi 24 ore, 50 de lei un abonament lunar pentru riverani, 100 de lei pentru maşinile instituţiilor cu sediile în Parcul Traian, respectiv 130 lei un abonament lunar întreg pentru persoane fizice.

Mai scumpă cu 3 milioane de lei...

Tot în şedinţa de joi aleşii orădenilor au aprobat noii indicatori tehnico-economici ai viitoarei parcări subterane din Piaţa Independenţei. Consilierii locali au majorat la propunerea Administraţiei Domeniului Public valoarea lucrării de la 23,5 milioane lei la 26,7 milioane lei ca urmare a modificării devizului de către proiectant.

Valoarea lucrării a fost majorată după ce, în urma numărului mare de cereri de clarificare depuse de ofertanţi în cadrul licitaţiilor precedente care au şi fost anulate, beneficiarul a descoperit lucrări omise care se impun a fi executate.

„În urma organizării licitaţiilor anterioare s-au constatat neconcordanţe în proiect în sensul că anumite lucrări nu erau lămurite. Practic, acum aducem proiectul la valoarea reală", a declarat primarul Ilie Bolojan. Investiţia va fi finanţată de Primărie (70%) în asociere cu RCS RDS (30%) urmând să fie achitată eşalonat vreme de trei ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON