URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2016, 10:31

Patimile lui DiCaprio

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Probabil că cel mai recent film al lui Leonardo DiCaprio nu va umple sălile de cinema din România. Cinefilului de mall îi plac poveştile dulci, imaginile vesele, finalurile cu muzică glorioasă. În "The Revenant" povestea e brutală, fiecare cadru este un cuţit rece înfipt în pântece, iar coloana sonoră, cam futuristă, te izolează în scaun şi te face mic-mic. De ce? Pentru că, pe ecran, marele DiCaprio pare să aibă doar rol secundar. În cel principal joacă impecabil măreaţa, sălbatica şi invincibila natură a planetei Pământ.

Strădaniile lui Leonardo DiCaprio pentru a lua un Oscar s-au transformat în mit şi au ajuns subiect de glume. Dacă îl va primi anul acesta, va fi pentru cel mai solicitant rol de până acum, nu neapărat pentru cel mai emoţionant sau magistral jucat. Spre deosebire de actori gen De Niro, Connery sau Redford, pe care trecerea timpului i-a rafinat aducându-le gravitate şi profunzime în interpretări, Leonardo reuşeşte să-şi păstreze candoarea şi faţa adolescentină chiar şi după 40 de ani. Nici măcar barba din ultimul rol nu reuşeşte să-l îmbătrânească. Avantaj în faţa oglinzii, dezavantaj la serviciu.

Dar alegerea lui DiCaprio pentru rol pare să fie un pariu câştigător pentru celălalt mare protagonist al filmului, regizorul mexican Alejandro González Iñárritu, care ştie că Leo asigură vizibilitate oricărui film în care apare. Iar Iñárritu avea nevoie ca filmul său să fie văzut, fiindcă "Birdman", pentru care a luat Oscarul anul trecut, a ridicat enorm aşteptările. Imaginile, tehnicile de filmare şi montajul din "The Revenant" sunt încântătoare. Atacul unui trib de amerindieni reprezintă perla coroanei, o scenă pentru care s-a repetat timp de două luni, trasă într-o singură mişcare de cameră, fără tăieturi, şi pentru care am să merg să văd filmul din nou.

Filmată la temperaturi sub zero grade, în Canada, Argentina, Mexic, Statele Unite şi chiar în Antarctica, pelicula este un efort ieşit din comun, care i-a scos pe protagonişti din confortul studioului. Pentru a fi cât mai convingător şi pentru a-ţi băga gerul în oase, Iñárritu a permis chiar ca obiectivul camerei să se aburească de la respiraţia actorului principal. Actor care, pentru credibilitate, a ales să muşte dintr-un ficat real de bizon în locul unuia artificial din jeleu.

Violenţa filmului e perfect justificată de realităţile de la 1820, când să iei o viaţă însemna să o prelungeşti puţin pe a ta, când justiţia depindea de cine are puşca mai lungă şi ţinteşte mai bine, când fuga de duşmani te împiedica să mai prăjeşti carnea proaspăt vânată ori când întâlnirea cu ursul te lăsa mai varză decât un audit al Fiscului. Realismul brutal din "The Revenant" este îndulcit de câteva imagini care ar putea câştiga lejer concursuri fotografice prestigioase, dar şi de nişte flashback-uri care coboară uşor ştacheta, potrivite ca nişte picături de miere într-o ciorbă de burtă pe jumătate crudă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
copy-paste!!!
De ce te semnezi Luciane ca autor al acestui articol??!! L-am mai citit in literatura cinefila, ai facut copy-paste, ca si la alte articole, de altfel si....ai aparut si tu in ziar. Rusine!! Asa, si eu si altii pot fii jurnalist!! Du-te in alta parte, poate ai si alte talente...
Postat 31 Ianuarie 2016, 20:08 de gicu1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON