URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2021, 14:14

Pandemia şi investiţiile. Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în Oradea a scăzut anul trecut cu 12%

Pandemia şi investiţiile. Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în Oradea a scăzut anul trecut cu 12% (ilustraţie generică)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia de COVID-19 a afectat direct domeniul construcţiilor şi investiţiilor imobiliare în Oradea.

Opriţi de pandemie

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în 2020 a fost mai mic cu 12% faţă de anul precedent şi cu 5% faţă de media anilor anteriori. "În perioada stării de urgenţă s-a simţit un recul. Dacă s-ar face o analiză pe luni s-ar vedea că, în prima parte a anului, numărul documentelor solicitate a fost mai mic", a declarat miercuri, arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate al Instituţiei Arhitectului Şef pe anul 2020.

Concret, în anul 2020 au fost eliberate 2.481 de autorizaţii de construire, în timp ce în 2019 numărul lor a fost de 2.822.

De asemenea, a scăzut cu 13,82% faţă de 2019 şi cu 2,15% faţă de media anilor anteriori numărul certificatelor de urbanism, documente cu rol de informare, eliberate de Instituţia Arhitectului Şef, şi cu 18,31%, respectiv 3,33% numărul autorizaţiilor de desfiinţare.

În schimb, anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 8,2% a numărului de cereri, sezisări şi reclamaţii preluate de Instituţia Arhitectului Şef, de la 1.475 în 2019 la 1.596 în 2020, având în vedere faptul că aici sunt incluse şi cererile pentru prelungirea valabilităţii unor documente, cum ar fi certificatele de urbanism (355), autorizaţiile de construire (416), autorizaţiile de amplasare şi funcţionare (30) sau acordurile de publicitate temporară (66).

Semne bune anul are...

Pentru anul 2021 reprezentanţii IAS se aşteaptă la o relansare a investiţiilor în municipiu. "După încheierea stării de urgenţă s-a simţit o relansare a activităţii. Lumea a avut un optimism care s-a reflectat într-o creştere a numărului de documente preluate. Volumul de activitate a fost destul de mare ", a declarat arhitectul şef al Oradiei.

Spre exemplu, numărul studiilor de oportunitate iniţiate de orădeni a crescut de la 822 în 2019 la 849 în 2020, iar cel al documentaţiilor de urbanism a urcat de la 236 la 254. "Sunt documentaţii depuse pentru lucrări care ar trebui să demareze în cursul acestui an", a spus Radu Fortiş.

În ceea ce priveşte proiectele IAS pentru anul în curs, instituţia îşi doreşte să demareze eliberarea tuturor documentelor în regim online, nu doar a certificatelor de urbanism, înfiinţarea comisiei de acorduri unice amânată pentru primul trimestru al anului 2021 pe fondul pandemiei şi finalizarea documentaţiilor pentru proiectul de regenerare urbană a zonei Bulevardul Decebal  - Tudor Vladimirescu, precum şi pentru viitorul complex sportiv din spatele stadionului Tineretului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON