URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2021, 14:14

Pandemia şi investiţiile. Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în Oradea a scăzut anul trecut cu 12%

Pandemia şi investiţiile. Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în Oradea a scăzut anul trecut cu 12% (ilustraţie generică)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia de COVID-19 a afectat direct domeniul construcţiilor şi investiţiilor imobiliare în Oradea.

Opriţi de pandemie

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în 2020 a fost mai mic cu 12% faţă de anul precedent şi cu 5% faţă de media anilor anteriori. "În perioada stării de urgenţă s-a simţit un recul. Dacă s-ar face o analiză pe luni s-ar vedea că, în prima parte a anului, numărul documentelor solicitate a fost mai mic", a declarat miercuri, arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş, în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate al Instituţiei Arhitectului Şef pe anul 2020.

Concret, în anul 2020 au fost eliberate 2.481 de autorizaţii de construire, în timp ce în 2019 numărul lor a fost de 2.822.

De asemenea, a scăzut cu 13,82% faţă de 2019 şi cu 2,15% faţă de media anilor anteriori numărul certificatelor de urbanism, documente cu rol de informare, eliberate de Instituţia Arhitectului Şef, şi cu 18,31%, respectiv 3,33% numărul autorizaţiilor de desfiinţare.

În schimb, anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 8,2% a numărului de cereri, sezisări şi reclamaţii preluate de Instituţia Arhitectului Şef, de la 1.475 în 2019 la 1.596 în 2020, având în vedere faptul că aici sunt incluse şi cererile pentru prelungirea valabilităţii unor documente, cum ar fi certificatele de urbanism (355), autorizaţiile de construire (416), autorizaţiile de amplasare şi funcţionare (30) sau acordurile de publicitate temporară (66).

Semne bune anul are...

Pentru anul 2021 reprezentanţii IAS se aşteaptă la o relansare a investiţiilor în municipiu. "După încheierea stării de urgenţă s-a simţit o relansare a activităţii. Lumea a avut un optimism care s-a reflectat într-o creştere a numărului de documente preluate. Volumul de activitate a fost destul de mare ", a declarat arhitectul şef al Oradiei.

Spre exemplu, numărul studiilor de oportunitate iniţiate de orădeni a crescut de la 822 în 2019 la 849 în 2020, iar cel al documentaţiilor de urbanism a urcat de la 236 la 254. "Sunt documentaţii depuse pentru lucrări care ar trebui să demareze în cursul acestui an", a spus Radu Fortiş.

În ceea ce priveşte proiectele IAS pentru anul în curs, instituţia îşi doreşte să demareze eliberarea tuturor documentelor în regim online, nu doar a certificatelor de urbanism, înfiinţarea comisiei de acorduri unice amânată pentru primul trimestru al anului 2021 pe fondul pandemiei şi finalizarea documentaţiilor pentru proiectul de regenerare urbană a zonei Bulevardul Decebal  - Tudor Vladimirescu, precum şi pentru viitorul complex sportiv din spatele stadionului Tineretului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON