URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
29 Noiembrie 2018, 18:56

Până în anul 2020, toate clădirile din zona centrală a Oradiei vor fi reabilitate

Până în anul 2020, toate clădirile din zona centrală a Oradiei vor fi reabilitate Casa Adorján I
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai unor investiţii de peste 22 milioane lei în refacerea unor clădiri. Lucrările vor viza reabilitarea unui număr de 16 imobile din zona centrală şi a Colegiului Naţional Mihai Viteazul.

Toate clădirile din centru...

În cel mult un an şi jumătate, centrul Oradiei se va schimba la faţă. "Pentru toate clădirile importante din zona centrală au aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru a putea intra în procedură de licitaţie, în vederea realizării lucrărilor de reabilitare, în aşa fel încât până la finalul anului 2019, începutul anului 2020, centrul oraşului să arate bine şi să aibă toate clădirile importante reabilitate", a spus primarul Ilie Bolojan în încheierea şedinţei de Consiliu Local de joi.

Printre lucrările de reabilitare a imobilelor se vor număra: repararea, reabilitarea sau înlocuirea faţadelor, şarpantei, învelitorilor, streşinilor, tencuielilor, zugrăvelilor, acceselor şi altele.

"Sper ca şi Consiliul Judeţean să reabiliteze cele două clădiri importante pe care le are în proprietate în zona centrală, respectiv clădirea fostei Policlinici şi clădirea Filarmonicii", a declarat primarul.

Începând cu casele Adorján

Lista clădirilor care vor intra în reabilitare începând de anul viitor este deschisă de casele Adorján I şi II din strada Patrioţilor 4 şi 6, în valoare totală de 2,1 milioane lei, Ertler din stada Mihai Pavel 8 (349.000 lei), Füchsl din strada Independenţei (3,3 milioane lei) sau cea a hanului Arborele Verde din strada Vasile Alecsandri 8 (2,2 milioane lei).

Conform listei aprobate de Consiliul Local, pe strada Republicii vor fi reabilitare clădirile de la numerele 7 (2,2 milioane lei), 14 (1,1 milioane lei), 15 (1,8 milioane lei), 17 – 19 (987.000 lei), 21 (548.000 lei) iar pe strada Primăriei vor intra în lucrări imobilele cu numerele 34 (285.000 lei) şi 41 (208.000 lei).

La fel, vor fi reabilitate clădirile din strada Iosif Vulcan 14 (996.000 lei), Samuil Micu Klein 9 (295.000 lei), Cuza Vodă 80 (122.000 lei) şi Ion Budai Deleanu 4 (424.000 lei).

În plus, estimate la 5,6 milioane lei, lucrările de reabilitare a clădirii Colegiului Tehnic Mihai Viteazul vor presupune reabilitarea termică a clădirii, refacerea finisajelor interioare, dotarea cu infrastructură educaţională specifică şi reabilitarea instalaţiilor de forţă şi de apă-canal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitări
.
Postat 29 Noiembrie 2018, 23:31 de Sandu1206
2 mil. lei reabilitarea? lei noi?
Ce-a ajuns si milionul...poate nu face cladirea cit reabilitarea ,adeca fatade,tencuieli,sarpante,invelitori,stresini. Dar daca zice primaria, asa o fi...e manopera multa si au crescut salariile minime...in orasul lucrului bine facut.
Postat 29 Noiembrie 2018, 21:58 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON