URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2023, 08:00

Pagubă-n... Ciuperca: Primăria Oradea s-a străduit să piardă în fața „firmelor de casă” în cazul dealului surpat în 2016 (FOTO)

Pagubă-n... Ciuperca: Primăria Oradea s-a străduit să piardă în fața „firmelor de casă” în cazul dealului surpat în 2016 (FOTO) PROMISIUNE DEȘARTĂ. Proiectul european pentru amenajarea Dealului Ciuperca trebuia să-l transforme într-o grădină publică plină cu diferite plante și zone de relaxare, dar totul s-a dus la vale. După alunecarea de teren din noiembrie 2016, care a distrus dealul, Ilie Bolojan promitea că orașul își va recupera investiția făcută în reparații. „Când se vor termina lucrările de consolidare, un studiu de fezabilitate va stabili care este suma necesară pentru aducerea grădinii publice la starea iniţială. Atunci, ori pun ei (n.r. proiectanții și executanţii lucrărilor) banii, ori declanşăm o procedură de recuperare”, declara fostul primar în iunie 2017. După 6 ani, timp în care „super-Bolo” a lăsat Primăria „pe mâini bune” (sloganul electoral al actualului edil Florin Birta), orădenii pot constata că promisiunea n-a fost îndeplinită
Pagubă-n... Ciuperca: Primăria Oradea s-a străduit să piardă în fața „firmelor de casă” în cazul dealului surpat în 2016 (FOTO) DEAL LA VALE. Reabilitat pe bani europeni, Dealul Ciuperca a luat-o la vale la doar 11 luni de la recepționarea lucrărilor de modernizare. În noaptea de 12 spre 13 noiembrie 2016, pământul a „curs”, distrugând aleile și mobilierul urban, după ce, cu o lună înainte, angajații Primăriei sesizaseră „mici fisuri” în terenul grădinii
Pagubă-n... Ciuperca: Primăria Oradea s-a străduit să piardă în fața „firmelor de casă” în cazul dealului surpat în 2016 (FOTO) DUPĂ ANI ȘI ANI... În urma alunecării masive de teren, Dealul Ciuperca a fost consolidat și reparat. Lucrările au fost finalizate de câteva luni, dar încă nu au fost recepționate și plătite de Primărie. Așa că locul a revenit, azi, la aspectul neîngrijit pe care îl avea în urmă cu 10 ani, înainte de modernizare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezastrul de pe Dealul Ciuperca, distrus de o alunecare de teren la mai puțin de un an după modernizarea pe bani europeni, va fi plătit doar de orădeni

* Primăria a pierdut definitiv procesul cu proiectanții și constructorii care au făcut o lucrare de mântuială

* BIHOREANUL dezvăluie detalii care sugerează că reprezentanții municipalității s-au străduit să piardă în fața „firmelor de casă”

* Orașul rămâne cu cheltuiala, pentru că Primăria a deschis târziu procesul, iar apoi a tras de timp nepermis de mult

* După 2 milioane de euro investiți în proiectul european și încă unul în reparații, zona arată acum aproape ca înainte de modernizare

Cel mai mare eșec al administrației orădene rămâne proiectul prin care Dealul Ciuperca trebuia transformat într-o perlă a zonelor verzi din oraș. Amenajată pe bani europeni, dar distrusă de o alunecare de teren, grădina are și acum aspect părăginit. Mai mult, a făcut o gaură de 1 milion de euro în bugetul orașului, iar vinovați nu există!

Recent, Primăria a pierdut definitiv procesul prin care a cerut daune proiectanților și constructorilor care au amenajat dealul. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că pretenția este tardivă, iar BIHOREANUL vă dezvăluie detaliile care arată că de fapt municipalitatea a făcut un non-combat, de parcă ar fi planificat să piardă.

Firme de casă 

Proiect anunțat în al doilea mandat al primarului Ilie Bolojan - dar necerut de orădeni, ba chiar contestat de unii, supărați că zona va fi defrișată -, amenajarea Dealului Ciuperca a demarat în decembrie 2013, când municipalitatea a încheiat contractul pentru proiectarea lucrărilor cu Poliart SRL, firmă deținută de arhitectul Daniel Tivadar (foto), un abonat la lucrări publice în Oradea. Aceasta a făcut, printre altele, proiectul Aquaparkului Nymphaea, al Pieței Rogerius și al reabilitării UPU de la Spitalul Județean, iar acum proiectează reabilitarea Pieței Cetate și viitorul Spital de Pneumologie din strada Vlădeasa.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat în decembrie 2014, cu o asociere condusă de o altă „firmă de casă”, Abed Nego SRL, patronată de fostul inginer CFR Marius Ionașcu. Valoarea investiției s-a ridicat la 1,9 milioane euro, din care 0,8 milioane euro din fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier, care a prevăzut și amenajarea unui punct de informare turistică și a unei cafenele.

Șantierul a fost finalizat pe 29 decembrie 2015, cu o întârziere de două luni, iar problemele au început să apară în octombrie 2016, când, conform propriilor rapoarte, Primăria a sesizat în grădină „fisuri și mici cedări de teren”. Dezastrul s-a produs în noaptea 12/13 noiembrie 2016, când dealul a luat-o pur și simplu la vale, întreaga amenajare fiind distrusă de o alunecare de teren.


DEAL LA VALE. Reabilitat pe bani europeni, Dealul Ciuperca a luat-o la vale la doar 11 luni de la recepționarea lucrărilor de modernizare. În noaptea de 12 spre 13 noiembrie 2016, pământul a „curs”, distrugând aleile și mobilierul urban, după ce, cu o lună înainte, angajații Primăriei sesizaseră „mici fisuri” în terenul grădinii

Afacere pe minus

O expertiză comandată de municipalitate a arătat că alunecarea de teren era iminentă, dat fiind că proiectarea a fost neglijentă, studiile de stabilitate a terenului au lipsit cu desăvârșire, versantul nu a fost drenat suficient, iar constructorii au tasat pământul superficial. O sumă de erori comise de-a lungul anilor, cu complicitatea cel puțin morală a funcționarilor Primăriei, care fie nu le-au văzut, fie le-au ignorat voit.

Surprinzător, finanțatorul european nu și-a cerut banii înapoi, acceptând angajamentul Primăriei că va reface amenajarea, așa că în august 2017 municipalitatea a încheiat un contract de 1,3 milioane lei pentru consolidarea de urgență a dealului, angajând în acest scop firma clujeană Dacia Faber.

Doi ani mai târziu, în noiembrie 2019, Primăria a semnat un alt contract, de 2,4 milioane lei, cu firma orădeană Gavella, pentru amenajarea dealului. Cu tot cu studiile necesare, reparațiile au produs o „gaură” de 1,1 milioane de euro în bugetul Primăriei, mai mult decât a atras orașul din bani europeni pentru amenajarea inițială!

Târziu și incomplet

Dubios e că administrația a tras de timp cât de mult a putut ca să caute vinovații pentru acest eșec uriaș. Abia la trei ani de la alunecarea de teren, pe 12 noiembrie 2019, municipalitatea a deschis un proces la Tribunalul Bihor, chemând la judecată 16 pârâți, adică firmele și specialiștii implicați în proiectarea, executarea și supravegherea lucrărilor.

Așa cum BIHOREANUL a arătat încă de atunci, Primăria nu și-a inculpat și propriii funcționari responsabili cu lucrările și nici n-a cerut decât o parte din daune, mai precis doar suma din contractul cu Gavella, nu și pe cele plătite pentru consolidare și documentații. De ce, edilii n-au explicat niciodată, la fel cum mereu s-au ferit să își asume vreo responsabilitate pentru eșec.

Municipalitatea a fost secretoasă și în privința procesului, despre care BIHOREANUL a descoperit că, recent, l-a pierdut definitiv. Pe 21 februarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat ceea ce deciseseră și instanțele locale: că demersul a fost unul tardiv.


DUPĂ ANI ȘI ANI... În urma alunecării masive de teren, Dealul Ciuperca a fost consolidat și reparat. Lucrările au fost finalizate de câteva luni, dar încă nu au fost recepționate și plătite de Primărie. Așa că locul a revenit, azi, la aspectul neîngrijit pe care îl avea în urmă cu 10 ani, înainte de modernizare...

Neglijență sau nepăsare?

Procesul a avut un curs sinuos. Primăria a cerut judecătorilor să constate „vicii ascunse” la amenajarea dealului, lucru respins de Tribunalul Bihor, pe motiv că faptele, comise cu trei ani în urmă, erau deja prescrise, Codul Civil stabilind un termen maxim de 1 an de la observarea „viciilor”. Municipalitatea a atacat sentința la Curtea de Apel Oradea, care inițial a decis rejudecarea cauzei, confirmând argumentul Primăriei că prescrierea trebuie stabilită în baza Legii 10/1995 privind regimul calității în construcții, care indică un termen de 10 ani pentru vicii ascunse.

La scurt timp, însă, procesul a fost suspendat, pe motiv că unul dintre experții chemați în judecată a decedat. Ce a urmat este aproape halucinant: Primăria s-a faultat singură și nu a indicat moștenitorii acestuia în 6 luni, așa cum prevede legea, ci abia după 8 luni, prilej pentru ca magistrații să închidă procesul ca perimat.

Prin motivarea sentinței Curții de Apel, consultată de BIHOREANUL, judecătorii au criticat vehement Primăria: „Este de notorietate că demersurile pentru identificarea moștenitorilor defuncților se fac la unitățile administrativ teritoriale. Or, câtă vreme recurenta este chiar Primăria, o instituție care are acces la toate registrele civile, având chiar în subordinea sa serviciul care ține evidența privind nașterile și decesele persoanelor, nu are nicio justificare pentru care nu și-a îndeplinit obligațiile impuse de instanță”.

Descrisă de instanță ca „pasivă în a mai continua judecata”, Primăria a mai putut face o singură încercare, la Înalta Curte, unde soluția de la Oradea a fost confirmată, însă, definitiv.

Va urma 

Municipalitatea mai încearcă schimbarea soluției printr-o cale extraordinară, tot la Înalta Curte, unde primul termen a fost fixat pentru luna viitoare, în mai, dar șansele de reușită sunt mici spre deloc. Între timp, Dealul Ciuperca arată în continuare deplorabil: Gavella a refăcut traseele pietonale, dar mobilierul urban s-a învechit, iar buruienile au invadat locul.

Deși angajații Primăriei se feresc să dea detalii, BIHOREANUL a aflat că lucrările, deși finalizate de câteva luni, n-au fost nici recepționate, nici plătite, Direcția Tehnică urmând să caute o firmă pentru a reface amenajarea peisagistică. Nu e clar de ce abia acum. „Până la vară, Dealul Ciuperca va redeveni un loc de promenadă”, promite, sec, Marius Moș (foto), șeful Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, responsabile de proiect. Greu de crezut, totuși.

Primarul cel optimist 

Întrebat de BIHOREANUL despre situația „Ciuperca”, primarul Florin Birta (foto) pretinde că juriștii caută soluții pentru a deschide o nouă acțiune în instanță. „Procesul nu s-a judecat pe fond, ci doar s-a constatat prescripția, iar apoi perimarea. Căutăm modalități să mai pornim un proces, în care să se discute și fondul problemei”, spune edilul.

Deși conduita municipalității arată că propriii juriști au tergiversat dinadins acțiunile în instanță, Birta respinge acest lucru: „Dacă era un non-combat al Primăriei, după prima soluție de prescriere nu mai făceam nimic”.

Totuși, edilul nu are o explicație pentru faptul că urmașii expertului mort au fost găsiți atât de greu și nici pentru prejudiciile incomplete pe care le-a pretins instituția. „Dacă vom reuși să introducem din nou acest proces, cu siguranță vor fi calculate toate cheltuielile pe care Primăria le-a avut”, promite Birta.

Dacă nu, Ciuperca și-ar merita numele de odinioară: Dealul Calvarului, unde administrația locală a fost greu încercată...


KÁLVÁRIA
Golgota de Oradea

Locul care oferă cea mai frumoasă panoramă asupra Oradiei, vârful Dealului Ciuperca n-a fost tot timpul o destinație de promenadă. În perioada austro-ungară era o zonă cu caracter religios, Dealul Calvarului sau Kálvária, unde credincioșii participau la procesiuni.

Din acest motiv, în 1839, episcopul romano-catolic Laycsák Ferenc a comandat construirea unei capele (foto), care a fost singura biserică de formă rotundă din Oradea, având în față și câteva statui, cel puţin două reprezentând răstignirea lui Isus.

Capela a fost demolată de autoritățile comuniste în 1955, care au preferat în acest loc un restaurant în formă de ciupercă, inspirație pentru numele actual al dealului. Aleea de acces dinspre linia CFR, cu punctele de belvedere, a fost amenajată prin „muncă patriotică” în 1966.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
adi13-bolnăvel
Servus ember mai mai mare bain nu fie.
Postat 19 Aprilie 2023, 20:07 de Sandu2100
sandu mincinosu, Pinochio
Gata cu treburile bisericii sandule? Ti-ai facut plinul, o venit lumea cu papornita la tine? Iar ti-ai reluat rolul de sluga si postac al PNL si PSD? Trebuia sa sari in apararea dezastrului prin pura propaganda stalinista, e bine ca l-a distrus Bolojan , ca trebuia sa- distruga Filip. Dar Bolojan iese castigator ca " a facut", exact ca Hitler, si el " a facut" si Stalin " a facut", e buna propaganda asa-i, prinde la prosti la ca tine, noroc ca orasul e plin de cei " ca tine"
Postat 19 Aprilie 2023, 19:34 de adi13
Servus @KP
Ai petrecut de Paști , ti-o stat in gat :::)))) Nu o fi Bolojan ușa de biserica, dar totuși e mai puțin costisitor decat concurența. Bine ca nu a fost Mang primar ca vai de noi.
Postat 19 Aprilie 2023, 19:26 de Sandu2100
Si totusi: cine plateste ?
Erare humanum est, dar totusi ... Este de inteles ca se mai fac si greseli cand se munceste, insa totusi cineva trebuie tras la raspundere. In ultimii ani, in lipsa tragerii la raspundere se fac tot mai multe si mai costisitoare greseli. Ar trebui macar o penalizare la salariu, o demisie sau demitere. Insa banuiesc ca mai degraba vinovatii au fost premiati si promovati pt merite deosebite pe altarul partidului. Si asta nu tine nici de iohannis, nici de pnl bucuresti, ci de bolojan si pnl oradea/bihor ...
Postat 19 Aprilie 2023, 11:20 de oradea_mea_si_a_ta
Fratia sortuletelor
Bag mana in foc ca atat edilul de atunci, edilul de acum, (ca doar nu degeaba si-au tras muzeu unic in Romania) precum si patronii constructori fac parte din fratia penalilor.
Postat 19 Aprilie 2023, 11:01 de CivisUlpianum
......
Cand nu e scoala.....nu e. Poate face cineva un efort si ne prezinta raportul de expertiza al dl.Marin. Poate mai invata unii ceva.
Postat 19 Aprilie 2023, 09:38 de Christa
mda.
Am mai spus-o, rusinica celor din primarie pt cum au administrat problema asta. Adevarul e ca firmele implicate au fost de rea credinta dupa ce au vazut prostia facuta au mintit cu anii ca o vor repara pe banii lor(ceea ce nu s-a intamplat) iar primaria a asteptat pana a fost prea tarziu. Intr-un final acela a fost un contract prost facut daca asta e rezultatul, sper ca de atunci au schimbat clauzele contractelor ca sa nu se mai intample asa, sa poata sili proiectantii si executantii sa-si asume lucrarile.
Postat 19 Aprilie 2023, 09:35 de nihil
Bihoreanul,
putem afla care este situatia la zi in cazul acesta? Totusi nu e vorba de o suma mica si se pare ca tendinta e de a musamaliza subiectul. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/banii-inapoi-primaria-oradea-este-amenintata-cu-amenzi-de-74-milioane-lei-pe-proiectele-cu-fonduri-ue-155071.html
Postat 19 Aprilie 2023, 09:11 de User anonimizat
Cea mai performanta administratie din galaxie.
Duamna Tunde Benyovszki, fost director patrimoniu, gasita incompatibila de ANI, incapabila sa-si justifice averea, sotul asociat cu patronul Abed Nego la o terta firma, duamna reangajata apoi ca diriginte de santier la reabilitarea cladirii primariei. Fascinanta increngatura, asa-i? Nu fac altceva decat sa comprim o sumedenie de articole ale bihoreanului. Abed Nego, datorita careia s-a ratat finantarea caii de tramvai Aradului-Cantemir, fiind implicata in toate etapele, desi nu e permis, motiv pentru care s-a pierdut 70 milioane de lei. Dupa cuantum, asta e cel mai mare esec! Proiectantul e bine, constructorul e bine, angajatii primariei “e” bine, cata eficienta!
Postat 19 Aprilie 2023, 08:36 de User anonimizat
"Dealul Ciuperca" a fost a doua afacere marca Bolojan, de peste 1.000.000 Euro.
Prima a fost făcută cu Kiss Sany, unde au prăduit amândoi cam 30 milioane Euro. Dar despre asta o să se vorbească când Bolo va vrea o funcție la nivel național, ca să se învețe minte pe veci. A văzut atunci că-i merge cu surparea dealului, refuzând din start orice sfat care îl avertiza că soluțiile tehnice sunt la nivel de creșă sau grădiniță în materie de construcții și amenajări terasiere. Apoi a început omu' să adune în jurul lui tot mai mulți pupincuriști, aplaudaci și firme de casă .. astfel că astăzi "marele cârmaci" care a pus pe chituci Oradea, este poate aproape la fel de bogat precum oricare dintre "baronii" locali ai PNL care și-au asigurat traiul pe mai multe generații.
Postat 19 Aprilie 2023, 08:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON