Primăria Oradea a pierdut și la Curtea de Apel procesul intentat proiectanţilor şi executanţilor lucrărilor de amenajare a grădinii publice Ciuperca, pentru recuperarea sumei de 2,45 milioane lei, reprezentând cheltuielile cu reabilitarea versantului, în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016.
(Încă) un proces pierdut
Curtea de Apel Oradea a respins ca "perimată" acţiunea formulată de municipalitatea orădeană în contradictoriu cu proiectanţii şi executanţii lucrărilor. Instanţa "respinge cererea de punere pe rol a cauzei, formulată de recurenta reclamantă UAT - Municipiul Oradea", se menţionează în sentinţa din luna octombrie.
Mai mult, Curtea de Apel a obligat municipalitatea la plata unor cheltuieli de judecată de câte 7.000 lei către firmele Poliart, Dircons, Kal Trans şi Eurocon Concept.
Astfel, după ce a tărăgănat ani de zile deschiderea procesului, de teamă că va fi pusă în situaţia să îşi sancţioneze propriii angajaţi, municipalitatea orădeană pierde procesele pe propria mână.
Atât Tribunalul Bihor, cât şi Curtea de Apel Oradea au respins acţiunea ca tardivă, după ce au luat în calcul un termen limită de 3 ani de la recepţia lucrărilor pentru intentarea procesului, şi nu de 10 ani, aşa cum a invocat Primăria.
În căutarea moştenitorilor
Municipalitatea orădeană a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar dosarul a fost introdus pe rol la sfârşitul lunii decembrie. „Problema este că de la declanşarea procesului până în prezent unul dintre experţii tehnici care au lucrat la dealul Ciuperca a decedat, iar procesul s-a suspendat. Noi am cerut repunerea lui pe rol, dar nu am reuşit să identificăm moştenitorii acestuia", a explicat pentru BIHOREANUL secretarul Consiliului Local Oradea, Eugenia Borbei.
Juriştii Primăriei au făcut demersuri prin Camera Notarilor Publici pentru identificarea moştenitorilor expertului, în speranţa că vor putea fi introduşi în proces înainte ca Înalta Curte să se aplece asupra dosarului. "Procesul trebuie să se judece în contradictoriu cu toate părţile", a spus Borbei.
Drum cu monitorizare
În timp ce şansele municipalităţii de a-şi recupera pagubele scad treptat, costurile pe care le implică alunecările de teren de la dealul Ciuperca cresc constant.
Municipalitatea orădeană a scos la licitaţie, pe 23 decembrie, serviciile de monitorizare a stabilităţii drumului rapid care trece pe la baza dealului, după ce în ianuarie 2022 pe dealul Ciuperca s-a înregistrat o nouă alunecare de teren, chiar dacă de mai mică amploare. Primăria pune la bătaie suma de 470.000 lei pentru urmărirea stabilităţii versantului timp de 3 ani pentru a se asigura că dealul nu ridică probleme.
Câştigătorul licitaţiei va trebui să facă măsori pe care să le interpreteze şi să le pună la dispoziţia beneficiarului. Potrivit anunţului postat pe SEAP, termenul de depunere a ofertelor este data de 30 ianuarie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.