URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2022, 19:54

Primăria Oradea pierde pe bandă rulantă procesele pentru cei 2,45 milioane lei cheltuiți cu reabilitarea dealului Ciuperca

Primăria Oradea pierde pe bandă rulantă procesele pentru cei 2,45 milioane lei cheltuiți cu reabilitarea dealului Ciuperca (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a pierdut și la Curtea de Apel procesul intentat proiectanţilor şi executanţilor lucrărilor de amenajare a grădinii publice Ciuperca, pentru recuperarea sumei de 2,45 milioane lei, reprezentând cheltuielile cu reabilitarea versantului, în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016.

(Încă) un proces pierdut

Curtea de Apel Oradea a respins ca "perimată" acţiunea formulată de municipalitatea orădeană în contradictoriu cu proiectanţii şi executanţii lucrărilor. Instanţa "respinge cererea de punere pe rol a cauzei, formulată de recurenta reclamantă UAT - Municipiul Oradea", se menţionează în sentinţa din luna octombrie.

Mai mult, Curtea de Apel a obligat municipalitatea la plata unor cheltuieli de judecată de câte 7.000 lei către firmele Poliart, Dircons, Kal Trans şi Eurocon Concept.

Astfel, după ce a tărăgănat ani de zile deschiderea procesului, de teamă că va fi pusă în situaţia să îşi sancţioneze propriii angajaţi, municipalitatea orădeană pierde procesele pe propria mână.

Atât Tribunalul Bihor, cât şi Curtea de Apel Oradea au respins acţiunea ca tardivă, după ce au luat în calcul un termen limită de 3 ani de la recepţia lucrărilor pentru intentarea procesului, şi nu de 10 ani, aşa cum a invocat Primăria.

În căutarea moştenitorilor

Municipalitatea orădeană a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar dosarul a fost introdus pe rol la sfârşitul lunii decembrie. „Problema este că de la declanşarea procesului până în prezent unul dintre experţii tehnici care au lucrat la dealul Ciuperca a decedat, iar procesul s-a suspendat. Noi am cerut repunerea lui pe rol, dar nu am reuşit să identificăm moştenitorii acestuia", a explicat pentru BIHOREANUL secretarul Consiliului Local Oradea, Eugenia Borbei.

Juriştii Primăriei au făcut demersuri prin Camera Notarilor Publici pentru identificarea moştenitorilor expertului, în speranţa că vor putea fi introduşi în proces înainte ca Înalta Curte să se aplece asupra dosarului. "Procesul trebuie să se judece în contradictoriu cu toate părţile", a spus Borbei.

Drum cu monitorizare

În timp ce şansele municipalităţii de a-şi recupera pagubele scad treptat, costurile pe care le implică alunecările de teren de la dealul Ciuperca cresc constant.

Municipalitatea orădeană a scos la licitaţie, pe 23 decembrie, serviciile de monitorizare a stabilităţii drumului rapid care trece pe la baza dealului, după ce în ianuarie 2022 pe dealul Ciuperca s-a înregistrat o nouă alunecare de teren, chiar dacă de mai mică amploare. Primăria pune la bătaie suma de 470.000 lei pentru urmărirea stabilităţii versantului timp de 3 ani pentru a se asigura că dealul nu ridică probleme.

Câştigătorul licitaţiei va trebui să facă măsori pe care să le interpreteze şi să le pună la dispoziţia beneficiarului. Potrivit anunţului postat pe SEAP, termenul de depunere a ofertelor este data de 30 ianuarie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
De la 3 la 10 ani ...
... cu executare.
Postat 01 Ianuarie 2023, 10:51 de KP
De la 3 la 10 ani.
Fix asta ar trebui să se întâmple cu "neterminații" PNL, în frunte cu Bolojan și continuând cu toți cosilierii locali și directorii de servicii care au aprobat, au semnat și/sau făcut că nu au habar de trecerea celor 3 ani pentru recuperarea pagubelor, tergiversând demersul până la 10 ani. Aceasta este gașca de prădători liberali care, din 2008 încoace au dublat și triplat costurile tuturor lucrărilor prost făcute, pentru bucuria lor că sunt la putere în plan local și pot decide pe anii contribuabililor. Ceea de a făcut această gașcă de ticăloși, cu Bolojan în frunte, se numește neglijență cu rea intenție a atribuțiilor de serviciu și ar trebui să determine deschiderea unui dosar penal. Din nefericire pentru orădeni, la DNA Oradea sunt tocmai complicii acestor "neterminați" ai proastei guvernări liberale care s-a așezat peste oraș și peste județ.
Postat 01 Ianuarie 2023, 10:50 de KP
Vina e evidenta, e semnatura pe fiecare act.
“Astfel, după ce a tărăgănat ani de zile deschiderea procesului, de teamă că va fi pusă în situaţia să îşi sancţioneze propriii angajaţi, municipalitatea orădeană pierde procesele pe propria mână.” Sa plateasca, sau mai taraganati mult pana se prescrie?
Postat 31 Decembrie 2022, 09:26 de User anonimizat
Cine raspunde?
Pana la urma sa vedem cine raspunde. Primaria a dat banii din impozitele bihorenilor. Vrem sa stim cine a semnat receptia acestor lucrari. In ritmul acesta, pe tot ce se construieste nu exista garantia ca nu se darama.
Postat 31 Decembrie 2022, 07:56 de Bihoreann
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON