URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2022, 10:05

Le-a pus cruce! În procesul pentru alunecările de pe Dealul Ciuperca, Primăria Oradea are șanse tot mai mici de reușită

Le-a pus cruce! În procesul pentru alunecările de pe Dealul Ciuperca, Primăria Oradea are șanse tot mai mici de reușită Alunecările de teren din ianuarie 2022
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şansele ca orădenii să îşi recupereze de la cei vinovaţi despăgubirile de 2,45 milioane lei pentru reabilitarea dealului Ciuperca, în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016, sunt tot mai mici.

Având în vedere tărăgănarea cu anii a deschiderii procesului de către municipalitatea orădeană, prea puţin dispusă să îşi sancţioneze firmele de casă şi pe propriii angajaţi, numărul experţilor capabili să depună mărturie, într-un fel sau altul, scade pe cale naturală.

Procesul deschis anul trecut la Tribunalul Bihor a fost întârziat cu lunile pentru că expertul firmei Plan Serv care a făcut proiectul de reabilitare a dealului a încetat din viaţă.

De altfel, judecătorii au şi respins acţiunea ca tardivă, luând în calcul un termen limită de 3 ani de la recepţia lucrărilor pentru intentarea procesului, în loc de 10 ani, cum a invocat Primăria. Recursul, deschis de Primărie la Curtea de Apel Oradea, s-a blocat şi el la finele anului trecut.

Motivul? Ajuns la o vârstă venerabilă, şi expertul care a proiectat amenajarea grădinii publice Ciuperca a încetat din viaţă în noiembrie. Instanţa a dispus suspendarea procesului pentru ca municipalitatea să se poată îndrepta pentru recuperarea pagubelor împotriva moştenitorilor proiectantului, aşa că judecata ar urma să se reia anul acesta.

Dacă nu cumva şi alţi inculpaţi vor scăpa de proces, tot din cauze naturale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Ciuperca
Cine a avut vreodată nevoie de o autorizație de la primărie știe că proiectul este discutat în CMUAT și se da soluția :aprobat sau respins Văd că vor să arunce toată vina pe proiectant,dar dacă proiectantul a greșit de ce nu a observat distinsa comisie în frunte cu doamna Lipoveanu? Dacă ne uităm mai atent o sa observăm că distinsa doamna Lipoveanu care deținea în perioada respectivă funcția de arhitect șef a orașului nu are studiile necesare pentru a putea ocupa funcția respectivă(arhitectul sef este și șeful CMUAT) Deci cine e vinovat?proiectantul? sau CMUAT?care au supervizat un proiect cu probleme?????
Postat 10 Februarie 2022, 19:27 de tirex
Abed Nego
Punct.
Postat 18 Ianuarie 2022, 00:21 de User anonimizat
Vinovatii fara vina
Tot oradenii veșnic nemultuliti sunt de vina si pentru acest esec..
Postat 17 Ianuarie 2022, 13:08 de oradeanbihor
Ciuperca
Toată lumea da vina pe proiectant ,dar CMUAT nu are nici o responsabilitate în acest caz? Nu dumnealor au supervizat proiectul?
Postat 17 Ianuarie 2022, 06:53 de tirex
1.Eu nu inteleg
de ce nu s - a făcut un concurs internațional în chestiunea Dealului. 2.Domnului Partenie fie-i tarina usoara, în veci pomenirea lui.
Postat 16 Ianuarie 2022, 13:42 de User anonimizat
Revista de satira "Bihoreanul"
Iata cum problemele serioase,penale ajung la rubrica de ris , bihorel. Bi-ho-ho-rel. Incercind sa fim seriosi, situatia e tehnica, nu penala. Nimeni nu a vrut sa se rateze lucrarea, nimeni nu a sabotat-o,nu a furat materiale etc. Sa punem in circa proiectantului vina, iar acum a mostenitorilor, e cam excesiv. Poate are o vina proiectarea, caz in care ar trebui sa intervina asiguratorul acestuia. Nu are? Cum, proiecteaza fara sa fie asigurat? Pina si medicii platesc lunar o asigurare de malpraxis. Bun, daca proiectantul si executantul nu au asigurari, deh, pretul cel mai mic drag lui bolojan, atunci primaria avea obligatia sa-si asigure obiectivul. Stiti dvs, PAID. Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor, cutremur,inundatie,alunecari de teren. Suma poate ca e modica ,dar e mai mult decit nimic...
Postat 16 Ianuarie 2022, 12:50 de excalibur
Moștenirea lui Bolojan ...
... e penală rău-rău. Păi, cum să dea municipalitatea în judecată, la vremea când trebuia să facă asta de a doua zi când lucrarea a început să de dezmembreze? Inițiativa de a amenaja dealul Ciuperca a aparținut încă din 2007 lui Boloș (propus ministru la fonduri europene, apoi la agricultură și în prezent la digitalizare). S-a preluat mai apoi de Bolojan, care a văzut în acest proiect un permanent parandărăt). Din star a fost greșit proiectul, pentru că nu s-a ținut cont de cele două straturi de pânză freatică, în sus de albia minoră a Crișului Repede. Nu s-a prevăzut decât o consolidare rigidă, către drum, în loc să se respecte cele elastice care țin calea ferată și casele de pe str. Olteniei. Habarnismul s-a manifestat apoi la "firma de casă" desemnată pentru execuție printr-un simulacru de licitație. Amatorismul primarului de atunci ar trebui să se rezolve prin intrarea în faliment personal al vinovatului principal, Bolojan ca orfonator de credite și finanțator ca reprezentant al municipalității. Manipularea expertizelor și a procesului de acum este rezultatul supoșeniei primarului de acum, față de neterminații liberalismului bihorean. Iar asta e doar o parte a moștenirii lăsate de Bolojan tuturor orădenilor. De ce credeți că a fugit lașul la județ, când orice știe că adevărații "baroni" sunt primarii reședințelor de județe? A fugit pentru că paguba lăsată în urmă e de zeci de milioane de euro (termoficarea, canalizarea, transportul public, salubrizarea, etc).
Postat 16 Ianuarie 2022, 12:24 de KP
cruce
Nu e cazul de vinovati.....Dealul e de vina , ca vine la vale.....
Postat 16 Ianuarie 2022, 11:47 de cosmin5z
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON