URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2024, 09:55

Păcănelele la sate și amenințarea penală

Păcănelele la sate și amenințarea penală Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.

Pentru a fi și mai „convingători”, guvernanții noștri au adoptat și o lege de modificare a codului penal, lege prin care se prevedea că funcționarea saloanelor de păcănele în localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori fără o adeverință de la primărie constituie infracțiune.

Este interesant că, tot din grabă, parlamentarii nu au inițiat o propunere legislativă în acest sens, ci au preluat o propunere legislativă aflată deja pe rolul Parlamentului, care viza modificări ale codului rutier și care fusese deja respinsă de Senat. În comisia juridică a Camerei Deputaților s-au admis amendamente la această propunere legislativă, schimbându-se inclusiv titlul ei, și apoi a fost adoptată de plenul camerei în câteva zile.

Legea adoptată a fost atacată, însă, la Curtea Constituțională chiar de Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel încât sunt șanse foarte mici să intre în vigoare în următoarea perioadă.

Mai mult decât atât, există șanse reale ca legea să fie declarată neconstituțională pentru încălcarea principiului bicameralismului. Practic, prin „manevra” de modificare substanțială a unei propuneri legislative care fusese respinsă de Senat, legea nu a fost discutată în aceeași formă de ambele camere ale parlamentului, aspect care atrage neconstituționalitatea acesteia.

Va rămâne în istorie modul absolut penibil în care guvernanții noștri cred că pot face absolut tot ce doresc, ignorând orice reglementare legală și constituțională. În motivarea obiecției de neconstituționalitate, Instanța Supremă arată că, dincolo de modul în care legea a fost adoptată, aceasta este și neclară, și creează suprapuneri legislative nepermise.

Urmează să așteptăm decizia Curții Constituționale, cu mențiunea că în societatea noastră surprizele pot apărea oricând...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
scoorosul
"tuciurii si alte nemotenii vin cu fuduila de a fi mari jucatori". Gavrila Bolojan e tuciuriu la culoarea pielii,e parte din satra vadu crisului,trebuie sa-l interzicem in Oradea Mare?
Postat 23 Iunie 2024, 17:44 de florea
fără păcănele în orașe
Păcănelele nu-s afaceri, nu-s comercinați, sunt înșelăciuni, furt pe față, niște minciuni, trebuie desfințate și-n orașe
Postat 23 Iunie 2024, 14:13 de Alin2019
"satbilimentele" astea
"stabilimentele aste oriunde sunt ajung un centru de atractie/concentrare a tot felul de indivizi neplacuti sa'i ai in preajma. La Gara Mare intr-o crasma puturoasa de ceva vreme s-au instalat pacanele. Ce era ea un centru de betivi inainte, acum atrage pe langa betivi si tot felul de oameni cu minti ratacirte care impreuna tranzforma zona intr-una de ocolit, tuciurii si alte nemotenii vin cu fuduila de a fi mari jucatori s-si cheltuie ultimii bani si pleaca nervosi ai amarti, umplu spatii verzi de sticlele de alcool iefin cumparate de la magazinele invecinate si golite in si in fata speluncii. Nu se pot desfiinta asemenea "stabilimente" pentru ingienizarea orasului? Catigul bugetului este chiar asa de semnificativ incat justifica fiintarea unor asemenea mizerii?
Postat 22 Iunie 2024, 14:59 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON