URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Orașul ia tot! Cum pune mâna Primăria pe averile unor orădeni decedați și care este cea mai mare moștenire

Orașul ia tot! Cum pune mâna Primăria pe averile unor orădeni decedați și care este cea mai mare moștenire ADJUDECAT, PRIMĂRIA! Imobilul din strada Ana Ipătescu nr. 21 urmează să fie preluat anul acesta de municipalitate, după finalizarea documentelor de moștenire de la un orădean fără urmași. „Locuința a ajuns în paragină pentru că este goală de ani de zile. Nu am văzut pe nimeni să vină pe aici”, spune un vecin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viața nu-i ca-n telenovele. Ați auzit de un orădean sărac lipit să fie „lovit” de o moștenire la care nici nu visa? Ei bine, prin comparație, Primăria este moștenitor de profesie. 

„În prezent, există pe rolul birourilor notariale 11 cereri formulate de către Municipiul Oradea având ca obiect proceduri succesorale”, spune directorul juridic al instituției, Oltea Marc. Primăria este o moștenitoare norocoasă...

Cinci potențiale moșteniri pe an... 

Decenii în șir, moștenitorul de drept al românilor fără succesori a fost statul. Cum acesta nu prea avea cum ști de bunurile rămase fără proprietar, iar primăriile din țară nu aveau niciun interes pentru lămurirea situației lor, multe rămâneau în paragină. „Noul Cod Civil prevede că moștenirile vacante sunt culese de către administrațiile locale, așa că începând din 2013 am devenit mult mai atenți la astfel de cazuri”, spune secretarul Consiliului Local Oradea, Eugenia Borbei (foto).

În medie, municipalitatea înregistrează 5 dosare de succesiune vacantă pe an. Mult mai puține ajung însă să fie fructificate. „Conform legii, notarul care preia dosarul de moștenire este obligat să caute succesorii legali, copiii, urmașii copiilor, soț-soție, frați, surori, nepoți, unchi, mătuși sau veri primari în viață. Abia dacă moștenitorii legali nu există sau nu acceptă moștenirea în termenul de un an de la data decesului, bunurile rămase de la defunct vor fi culese de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află”, explică notarul Marinela Baba. 

Descoperite întâmplător 

Dincolo de munca încurcată pe care o presupune identificarea moștenitorilor, angajații municipalității spun că identificarea bunurilor fără stăpân este îngreunată de lipsa unei proceduri concrete. „De regulă, aflăm de moștenirile vacante întâmplător, când vin asociațiile de proprietari să reclame că se adună utilitățile neplătite pentru un apartament”, spune directorul juridic al Primăriei, Oltea Marc (foto).

Pentru a stimula reacția asociațiilor, municipalitatea le-a obligat să anunțe decesul proprietarului cunoscut ca fiind fără moștenitori în cel mult 3 luni. În caz contrar, toate cheltuielile cu utilitățile care decurg după această dată vor fi acoperite de asociația de proprietari, chiar dacă, într-un final, imobilul va fi moștenit de Primărie.

Cap la cap, în ultimul deceniu, municipalitatea a preluat 7 succesiuni vacante. Cea mai mare avere a fost moștenită de pe urma unei orădence, foste corectoare la Imprimeria de Vest, care în 2020 a lăsat orașului conturi în valoare de 47.900 euro, un apartament cu 3 camere în strada Sovata și un automobil Suzuki nou-nouț. De pe urma femeii, Primăria din Balc a moștenit, la rândul ei, o casă cu anexe, terenuri arabile, fânețe și livezi în valoare de încă 85.000 euro aflate pe teritoriul comunei.

O casă pe deal

Nu toate moștenirile sunt, însă, la fel de bogate. Conform evidențelor, în 2021 municipalitatea orădeană a preluat doar 2 apartamente, după care a urmat o pauză, iar în anul acesta urmează să fie preluată o casă din strada Ana Ipătescu. Imobilul, chiar dacă a ajuns în paragină, este situat deasupra stației CFR, într-o zonă bună a orașului, fapt pentru care a și trezit interesul unor potențiali moștenitori.

„Pe parcursul derulării dosarului de moștenire au apărut solicitanți care au susținut, cu acte de mână, că au îngrijit persoana decedată și că ar trebui să preia casa. Ne-am judecat și, când am cerut expertiză grafologică în instanță, aceștia au renunțat la proces”, povestește Marc.

Situația nu e singulară. „Cazurile în care persoane susțin că li s-a promis imobilul de către răposat sunt destul de dese, dar rareori afirmația este susținută cu acte”, explică directoarea.

Primărie, vreau apartamente!

În prezent, municipalitatea este cea mai norocoasă moștenitoare din Oradea, cu imobile revendicate în toate cartierele orașului. Astfel, pe lângă casa din strada Ana Ipătescu, Primăria vizează, printre altele, apartamente sau garsoniere bine amplasate în zona centrală pe străzi cum ar fi Vasile Alecsandri nr. 11 și Petru Rareș nr. 1.

De asemenea, orașul a făcut demersuri pentru a prelua locuințe în Rogerius, pe strada Decebal 3, Aluminei, Alexandru Odobescu 1, în Ioșia pe Erofte Grigore 22 și Ovid Densușianu 3, precum și în Nufărul, pe strada Onisifor Ghibu 16 ș.a.

De altfel, municipalitatea se numără printre administrațiile locale „fruntașe” care au văzut oportunitatea preluării imobilelor fără stăpân. „Nu există o evidență la nivel național, dar este cert că suntem printre primele administrații locale din țară care au declarat vacanțe succesorale imediat după intrarea în vigoare a legii”, spune un angajat al Primăriei. Pe de o parte, pentru că imobilele rămase fără stăpân riscă să ajungă în paragină, pe de alta pentru că în Oradea, se știe, nu scapă de obligații fiscale nici morții...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vedeți și cazul...
...Lucaci Peter, decedat în urmă cu ceva timp, a lăsat în urmă două apartamente frumoase, unu în Ioșia Veche alta în zona Decebal, atât bani cât și alte bunuri de valoare, nici acesta nu a avut urmași dar...
Postat 14 Iunie 2023, 23:35 de Morometul
PAPAGAL
Acel SUZUKI NOU NOUT LASAT ORASULUI DE CATRE CORECTOAREA DE LA IMPRIMERIE A FOST ADJUDECAT DOMNULUI CRISTIAN POPESCU NOROCEL PENTRU IMENSA SUMA DE 600 EURO , SUBEVALUATA SPECIAL CA ACEST DIRECTORAS SA II FACA UN CADOU FRUMOS SOTIEI PE BANII ORASULUI , SI CAM ASA SE INTAMPLA SI CU IMOBILELE MOSTENITE , AU VALOARE DOAR IN FATA NOTARULUI CONFORM GRILEI , MAI APOI LE PREIA PRIMARIA CA MAI APOI SE SUBEVALUAZA SI SE CUMPARA DE ALTI DIRECTORASI SAU RUDELE ORI APROPIATII LOR , DE FAPT TOT DE EI , DAR LA BANI DE CASTANE
Postat 31 Mai 2023, 16:28 de Mare_blue17
Codul civil...
...art 1136 (3) ,,Dacă există indicii că moştenirea urmează a fi declarată vacantă, notarul public competent încunoştinţează şi organul care reprezintă comuna, oraşul sau, după caz, municipiul." Adica e nevoie de o iuda! P.S. La ce evidenta este la noi, daca taxele/birurile sunt platite la timp, succesiunea nu este dezbatuta si nu esti pȃrȃt, poti folosi un bun si o suta de ani!
Postat 31 Mai 2023, 11:03 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON