URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Octombrie 2018, 16:30

Oradea vrea să devină oraşul IT: Primăria anunţă burse pentru liceeni şi studenţi, facilităţi şi fonduri nerambursabile pentru tineri antreprenori în domeniu

Eşti pasionat de calculatoare, robotică sau informatică, ai idei şi nu ai bani să le pui în practică? Eşti aşteptat la Oradea. Municipalitatea va lansa în dezbatere publică un program dedicat dezvoltării acestui sector, care prevede acordarea de burse pentru elevi şi studenţi, facilităţi fiscale şi sprijin tip start-up pentru firmele IT.

Anunţul a fost făcut, vineri, într-o conferinţă de presă organizată de primarul municipiului, Ilie Bolojan, la care au mai participat directorul economic al instituţiei, Eduard Florea, şi un antreprenor din domeniul IT, Gabriel Ciordas, de la Smartware.

Pol de dezvoltare în IT

"Oraşul Oradea nu are în plan acordarea de vouchere sociale. Noi am ales să investim în oameni. Şi pentru că suntem conştienţi de rolul important pe care IT-ul îl are în toate sectoarele de activitate locală, ţinând cont de interesul crescut al tinerilor pentru acest domeniu, Oradea îşi propune să se implice activ în dezvoltarea ecosistemului tech în municipiu, dorind să devină un pol naţional de dezvoltare. Clujul, de pildă, are peste 22.000 de IT-şti. În Oradea sunt circa 1.500-2.000 de oameni. Există spaţiu de creştere, iar noi vrem să asigurăm condiţiile", a explicat primarul.

Denumit "Realizează-te în Oradea!", proiectul îşi propune să crească gradul de interacţiune între municipalitate, licee orădene, universitate şi firmele IT, pentru a-i încuraja pe tinerii specializaţi în acest domeniu să rămână în Oradea.

Proiectul, care se va lansa în dezbatere publică, îşi propune crearea unui fond de investiţii pentru susţinerea start-up-urilor orădene din domeniul IT, reducerea impozitului pe proprietate sau chiar gratuitate pentru spaţiile utilizate de companiile din domeniu, dar şi susţinerea financiară a elevilor şi studenţilor din domeniul IT.

"Măsurile sunt structurate pe trei paliere - pentru elevi, studenți și antreprenori - şi impun implicarea activă a tuturor factorilor angrenaţi în realizarea acestui deziderat. În licee, de pildă, vom organiza întâlniri, prelegeri ale reprezentanţilor firmelor de IT din Oradea, pentru a-i informa pe elevi despre oportunităţile de carieră profesională în Oradea", a explicat directorul economic Eduard Florea.

Cu condiţii

Potrivit proiectului, bursele vor fi acordate liceenilor înscrişi la specializări de matematică informatică ori care au obţinut rezultate la concursuri de specialitate: robotică, informatică, matematică.

Bursele vor fi de câte 200 lei/lunar şi se vor acorda din semestrul ll (luna februarie) pentru cei din clasele a Xl-a, iar pentru cei din clasa a Xll-a, pe tot parcursul anului şcolar. Pentru anul şcolar 2018-2019, bursele se vor acorda pentru ambele categorii din luna februarie.

Condiţia impusă este ca elevii să fi obţinut pe anul precedent o medie generală de minim 8.50 şi nota 10 la purtare. Bursa integrală se acordă pentru o frecvenţă şcolară integrală, proporţional cu numărul de zile de şcolarizare, excepţie făcând absenţele motivate. "Beneficiarii de bursă au obligaţia de a se înscrie la o universitate din Oradea, la specializări axate pe un curriculum din domeniul IT şi să fie admişi. Dacă nu, aceştia vor restitui contravaloarea bursei", a mai spus Florea.

În cazul studenţilor, cei care vor beneficia de sprijin vor trebui să realizeze stadii de practică la firme locale din domeniul IT şi să prezinte în acest sens adeverinţă ori contract de muncă.

Mentori cu bani

Programul prevede facilităţi fiscale şi pentru antreprenorii din domeniul imobiliari care realizează clădiri de birouri premium şi care ar putea beneficia de o reducere de 50% a impozitului pe clădire, în timp ce pentru cei care găzduiesc firme IT se mai adaugă încă o reducere de 50%.

Cel mai mare sprijin vine, însă, pentru tinerii antreprenori din domeniu. Primăria va înfiinţa un fond de investiţii care va fi administrat de o societate pe acţiuni înfiinţată de Municipiul Oradea, prin Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, împreună cu companii de experienţă în domeniul IT&C.

Capitalul social al societăţii va fi format din aportul oraşului, de 300.000 euro, la care se adaugă aportul partenerilor privaţi (5.000 euro euro/partener).

"Partenerii privaţi vor fi selectaţi printr-o procedură publică", a spus primarul Ilie Bolojan. Potrivit acestuia, fondul de investiţii va fi destinat susţinerii unor idei de afacere fezabile în domeniul IT, precum şi ale serviciilor IT şi software, securitate cibernetică, inteligenţă artificială, transformare digitală, soluţii IT pentru sănătate, FinTech, etc.

Selecţia firmelor de start-up va fi făcută de o echipă de specialişti din domeniu, iar una dintre condiţii va fi ca activitatea firmelor selectate să fie înregistrată în Oradea, iar pentru o perioadă de 5 ani, minim 75% din personalul creativ - software developeri, arhitecţi, designeri, product şi project manageri - să îşi desfăşoare activitatea în Oradea sau Zona Metropolitană Oradea.

"Ideea acestui proiect este de a-i susţine pe antreprenori să nu îşi vândă inteligenţa ca materie primă, ci ca produs finit. În cinci ani, Oradea va concura cu cele mai mari oraşe în domeniul IT. Noi cei din sfera IT, nu vom fi doar nişte arbitri, vom participa şi noi cu fonduri proprii şi în plus vom oferi mentorat. Din patriotism local, mi-aş dori să ofer din experienţa mea celor care vor să rămână în Oradea şi să-şi dezvolte afacerea în Oradea", a spus şi Gabriel Ciordaş, de la Smartware, primul antreprenor din domeniul IT care şi-a exprimat intenţia de a intra în proiectul municipalităţii. Oferta este deschisă, însă, şi altor antreprenori, indiferent dacă sunt din Oradea sau alte zone.

Proiectul Primăriei Oradea va intra în dezbatere publică în următoarea perioadă după care, în luna decembrie, va fi înaintată Consiliului Local, pentru aprobare. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
PHP
Da, trebuie indrumati si ajutati sa poata munci mai mult, cind intri pe pagina unui site, sa fie 10% informatie restul reclame, oferte,sondaje plus n pop-up-uri despre cookie si alte permisiuni.Probabil internetul a ajuns sa fie 80% junk, datorita acestor performeri, ceea ce nu e deloc mult...
Postat 20 Octombrie 2018, 12:06 de excalibur
Propun altfel
Sa exista profesori care sa explica ca IT nu e numai programare. Ca deja e plina lumea de programare. Mergi sa ii intervievezi si ei toti "fac saituri" sau ca si portofoliu "au facut o aplicație de gestiune a unei...". Pai ca sa ai programare ai nevoie de infrastructura. Aia sunt cei care lipsesc aproape de tot. Stiu si eu, e mai greu ca trebuie certificari, pe cand la programatori nu ai nevoie, faci de astia pe banda rulanta. Lasa că peste vreo 4 5 ani or sa isi regrete directia, deja tot mai multe solutii vin de tip platforma, saas, sau alte *aas.
Postat 20 Octombrie 2018, 07:34 de poiu
Vouchere de vacanta
"Oradea nu are în plan acordarea de vouchere sociale". Pe linga scutiri de impozit pe venit, pe proprietate ar fi binevenita si acordarea de vouchere de vacanta,precum tuturor bugetarilor,stiut fiind ca munca in IT e istovitoare,frustranta ,iar veniturile relativ mici,peste 1000€/luna.Iar atunci cind te prabusesti cu avionul iarna,in munti,de acesti creatori de softuri depinde sansa ta sa poti comunica coordonatele la 112
Postat 19 Octombrie 2018, 23:07 de excalibur
@primarie
pai daca vor sa incurajeze it-istii, de ce nu fac clase dedicate de elevi, in domeniu, pe langa cele de alte meserii? Sa finanteze astfel de clase facute in cadrul unor licee bune si atunci va creste si numarul elevilor interesati. Sau sa faca un liceu specializat in asa ceva. Ii sta in putere !
Postat 19 Octombrie 2018, 23:01 de oradea_mea_si_a_ta
Da. Asta e calea.
Modernizare, tehnologie, progres.
Postat 19 Octombrie 2018, 20:28 de Alcor
cati
clujul are in jur de 15.000 de it-isti, oradea cam 1.300. intrati pe analizeeconomice punct ro, e printre primele stiri cu numarul de it-isti pe judete.
Postat 19 Octombrie 2018, 17:18 de leclick
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON