URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Decembrie 2020, 19:07

Oradea va împrumuta 34,2 milioane euro pentru construirea parcării de la Spitalul Judeţean şi alte investiţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, contractarea de către municipalitate a două împrumuturi în valoare totală de 166,6 milioane lei, echivalentul al 34,2 milioane euro.

Împrumut pentru parcări

Primul împrumut, în valoare de 94,6 milioane lei, va fi folosit pentru finanţarea lucrărilor de amenajare a viitoarei parcări de la Spitalul Judeţean, a parcării din strada Iosif Vulcan, precum şi a celei de la viitoarea arenă sportivă din strada Făgăraşului.

Municipalitatea a apelat la această formă de finanţare a lucrărilor după ce a eşuat în încercarea de a atrage un operator privat care să preia şi să dezvolte parcările orădene şi nici nu a identificat linii de finanţare din fonduri europene pentru astfel de investiţii.

"Parcările sunt aducătoare de venituri de a doua zi după ce au fost date în folosinţă. Cel puţin partea de dobândă a acestui împrumut va putea fi acoperită din profitul pe care parcările orădene îl vor face", a declarat primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Exproprieri de 820.000 euro

Viitoarea parcare de la Spitalul Judeţean va fi construită în trepte, pornind din strada Gheorghe Doja, şi va avea parter, trei niveluri şi o terasă. Construcţia, cu o capacitate de 517 locuri, va fi legată printr-o pasarelă de acces destinată exclusiv cadrelor medicale de viitorul corp de clădire care va fi construit în actuala parcare din curtea spitalului.

Pentru a face loc noii parcări, Consiliul Local a aprobat, cu votul consilierilor PNL şi PSD, exproprierea a 2.600 metri pătraţi de teren şi a imobilelor aflate aici. Potrivit hotărârii, urmează să fie demolate trei case, două spaţii comerciale şi un atelier de ţevi de eşapament, pentru care municipalitatea va plăti despăgubiri în valoare de peste 820.000 euro.

"După ce se vor consemna aceste sume în conturile proprietarilor le vom da 6 luni să se mute, astfel încât în iunie - august cel târziu să putem da drumul la lucrări", a spus Birta.

Proprietarii imobilelor au fost deja înştiinţaţi. "Ce o să fac? O să plec. Nu o să mă judec cu Primăria, că tot aia va fi. Mi-au promis o despăgubire cu puţin peste grila notarilor, cât să nu merite să merg să mă judec cu ei", a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre proprietari.

Incubatoare de afaceri...

Cel de-al doilea credit, în valoare de 72 milioane lei, echivalentul a 14,8 milioane euro, va fi contractat pentru cofinanţarea a două proiecte europene.

Acestea vizează amenajarea parcării subterane de la viitorul centru de antreprenoriat care va fi ridicat pe amplasamentul actualei pieţe Cetate, reconstruirea corpului distrus de incendiul din luna iulie, precum şi transformarea clădirii fostului Spital de Neurologie din strada Louis Pasteu, în prezent abandonată, într-un incubator de afaceri.

Acesta din urmă va cuprinde 15 birouri pentru start-up-uri, 30 de spaţii de lucru open-space, 6 ateliere, săli de evenimente şi de training.

Se dublează gradul de îndatorare!

Cele două credite vor fi luate pe opt ani, cu o perioadă de trageri de trei ani şi una de rambursare de cinci ani.

Reprezentanţilor municipalităţii spun că noile împrumuturi vor dubla gradul de îndatorare al oraşului, fără să vadă însă o problemă în asta.

"Gradul de îndatorare al oraşului va creşte de la 12,3%, cât este în prezent, la 24,3% în 2026, care va fi anul de vârf. Chiar şi atunci vom fi sub nivelul maxim de îndatorare de 30% permis de lege. Dacă va dori, oraşul va lua în continuare credite pentru dezvoltare", a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei Eduard Florea.

Potrivit directorului, municipalitatea va contracta cele două credite printr-o licitaţie care va avea loc în luna ianuarie a anului viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
E CLAR , VEȚI MĂRI TAXELE SI IMPOZITELE ORĂDENILOR ...
BINE , FACEM PARCĂRI , MĂ ROG ȘI TOT CE VREȚI VOI ,,ALEȘILOR ,,! LA BANII PE CARE-I VEHICULAȚI ,SUME IMPRUMUTATE DE 34 DE MILIOANE DE EURO , FACEȚI NAIBII WC-URI PUBLICE MODERNE IN PARCURILE MARI ,IN PIETELE ȘI-N CENTRUL ORASULUI NOSTRU .MĂ ROG DE VOI DE ANI DE ZILE , IAR VOI TOT SURZI RĂMÂNEȚI . NE IMPRUMUTĂM ? SI CU FONDURILE EUROPENE NERAMBURSABILE , CE MÂNA CALULUI DORIȚI SĂ MAI FACEȚI ?! INGHETAȚI TAXELE , IMPOZITELE SI BIRURILE CETĂTENILOR ORĂDENI IN ANUL 2021 , CEL PUȚIN PÂNĂ SE TERMINĂ PANDAMIA ASTA NENOROCITĂ . ORICUM ,,ALEȘILOR,, ȘTIU CĂ NU VĂ PASĂ !
Postat 22 Decembrie 2020, 08:50 de ADAM-BELLA
propunere
eu propun sa nu se facă parcare ci un nou spital (pentru bogați și personalități)care la fiecare pat sa aibă 3 locuri de parcare: unul pentru pacient, unul pentru aparținători și unul pentru personalul medical astfel încât acesta din urma sa poată merge de la un pacient la altul cu mașina.
Postat 17 Decembrie 2020, 21:16 de DaNu
Cel puţin partea de dobândă a acestui împrumut va putea fi acoperită din profitul pe care parcările orădene îl vor face
Asta e prea putin! Sper ca e o greseala de exprimare si s-a referit ca partea de plata lunara (dobanda + rata + intretinerea parcarilor) poate fi platita din taxele pe parcari (nu doar cea in constructie, ci toate, inclusiv cele rezidentiale si stradale). Ideal, fiecare departament trebuie sa se mentina in bugetul propriu, sa nu faci parcari, in rate, si apoi sa fie nevoie sa iei bani de la spitale ca sa platesti rata pentru parcari. Inseamna ca sunt prea ieftine si subventionate inca parcarile in oras, inclusiv cele rezidentiale? O fi, dar cand un bloc ARED/Prima vinde o parcare la 5000 euro si unii o dau in chirie la 100 euro pe luna, e nedrept ca cel care si-a cumparat apartament si parcare in Prima/ARED sa plateasca impozit ptr ca primaria sa construiasca parcari pe gratis pentru alti oameni carora sa le inchirieze cu 100 lei pe an. Noi ne dam ecologisti si anti-masina, pro-transport in comun, cand defapt, subventionam din bani publici masinile!
Postat 17 Decembrie 2020, 20:03 de unu
in general bine dar
Parcarea de la spitalul judetean de 520 locuri destinata EXCLUSIV angajatilor?! Pai dupa ce le-a dat guvernul salarii de 1000 eur la asistenti si 3000eur la doctori le dam si parcare pe gratis?! In primul rand, sa plateasca abonament, nu sa le plateasca oradenii cu salarii minime pe economie impozit din care primaria sa le faca parcare. Apoi, strategia primariei privind angajatii proprii e ca parcarile cele mai apropiate de primarie, sunt pentru clienti/plaitori de taxe, iar angajatii, care prind loc, sa parcheze mai in fundul parcarii, mai departe de usa. Tot asa, ca sa incurajezi un loc sa fie folosit de mai multa lume, pe zona 1 parcari galbene Centru nu e permisa decat parcarea cu durata 2 ore, ca sa fie folosita de minim 4 oameni in 8 ore, nu de un singur angajat. Parcarea de la spital TREBUIE sa permita accesul clientilor/vizitatorilor, ca doar nu toti merg la spital cu ambulanta, si trebuie ca accesul clientilor sa fie prioritar, langa intrari, cu angajatii mai in fundul parcarii.
Postat 17 Decembrie 2020, 19:55 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON